Камен Невенкин е българин от Панчарево, посветил преди 20 години

...
Камен Невенкин е българин от Панчарево, посветил преди 20 години
Коментари Харесай

Българин спечели литературен Оскар

Камен Невенкин е българин от Панчарево, посветил преди 20 години живота си на военната история. Той е най-издаваният български създател, пишещ единствено на британски език за Втората международна война и издаван единствено в чужбина. През 2020-а с книгата си „ Крепостта Будапеща. Обсадата на унгарската столица " печели най-авторитетната ранглиста на уеб страницата за книги за военна история – Стоунбукс.

Той печели надпреварата в съревнованието с над 20 000 заглавия. Още по-ценна за него е оценката на редакторите на книги за военна история, които подреждат творбата  му измежду шестте най-стойностни книги на тази тема, издадени през 2020-а в целия свят. Престижното самопризнание за българина може да се дефинира като продобиване на „ Оскар " за военна история за 2020-а. Книгата му за Будапеща е в два тома, над 1600 страници, e преведена и на маджарски език и е определяна като едно от литературните събития на годината в Унгария.

Оказва се обаче, че Камен Невенкин е надалеч по-известен в чужбина, в сравнение с у нас. Благодарение на участията си в предаването „ Операция История " документите и обстоятелствата, до които е достигнал по време на своите проучвания стигат и до българските фенове, а освен до неговите читатели в чужбина. Негова книга за немските танкове през Втората международна война, издадена през 2008-а, сега се продава в Амазон за 579 $, защото се смята за библиографска необичайност.

На 24 януари от 16:30 часа в историческото предаване в ефира на Bulgaria ON AIR той ще разкрие обстоятелствата и митовете за англо-американските въздушни удари над София през Втората международна война. Ще отговори и на противоречиви въпроси, като употребявани ли са специфични детски играчки-бомби, желал ли е Съюз на съветските социалистически републики бомбардировките да спрат или в противен случай е показал предпочитание те да бъдат продължени и за какво в действителност България е оповестила война на Съединени американски щати и Британската империя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР