Към момента тя дори не е нарисувана в 7-и и

...
Към момента тя дори не е нарисувана в 7-и и
Коментари Харесай

Министър Караджов с нови разкрития за строежа на Хемус

" Към момента тя даже не е нарисувана в 7-и и 8-и сектор. В момента я чертаем, търси се ново трасе. 2024 година постоянно е било неистина и предизборно заричане. " Така разяснява строителството на автомагистрала " Хемус " министърът на районното развиване Гроздан Караджов.

Той разгласи пред Bulgaria ON AIR, че тази година не са залагали никакви средства за " Хемус " поради казуса с ин хаус процедурите.

Финансирането щяло да пристигна след разплитането на казуса, което се чака да стане от Народното събрание.

" Сключени са противозаконни контракти. Дадени са предплатено 34-35%, а има и 15% наказателна клауза. Лош контракт, но контракт, и би трябвало да се извършва. Целият народ заплаща греховете на ГЕРБ.

С цялата си безочливост ме питат за какво съм ги плащал - тъй като сте ги подписвали! В четвърти и пети лот има противозаконни градежи. Трябва да внеса в Народно събрание позволение за излаз от обстановката ", изясни още министър Караджов.

Тежкотоварният трафик заплаща едвам 15% от републиканската пътна мрежа в страната. Това съобщи през вчерашния ден районният министър по време на полемика с дребни и междинни превозвачи. " Заради митинги на тежкотоварните превозвачи се e стигнало до компромис да не заплащат нищо за второкласни пътища. Задължен съм да слага въпроса дали е заслужено да продължи да бъде нулева тази ставка. Винетките устоят 2/3 от системата, а ТОЛ таксите за тежкотоварните - една трета ", разяснява вицепремиерът в студиото.

Той чака до 2-3 седмици превозвачите да му изпратят оферти, с цел да се стигне до заслужено решение на проблема. Министър Караджов не счита, че това ще докара до загуби за самите превозвачи. " Само поддържката коства 1,2 милиарда лева, а сега се събират по-малко от половината. Тежкотоварните коли влияят в по-голяма степен на пътя. Незначително е въздействието на леките коли ", акцентира вицепремиерът.

Според него в ТОЛ системата има вградени редица механически дефекти, които по безчовечен метод удрят като с бухалка по превозвачите и жителите. С месеци не се доставят обезщетителните такси, а самите те са затулен тип санкция за нарушаване и не може да се апелира, посочи Гроздан Караджов.

" Ангажирах се до 3 седмици да се направи бърз одит на системата. Ще изпращам казуса с медиаторите, с минусите в системата, които по неприемлив метод тероризират пътуващите. От одита на ТОЛ системата чакам да ми предлагат по какъв начин да разгадаем тези проблеми ", сподели още районният министър.

Предвижда се съвсем половината първокласни и второкласни пътища да бъдат " закърпени " с чисто нов асфалт и хубава, по думите на министър Караджов, маркировка и мантинели. При другата половина от пътищата ще бъде положена твърда основа. Над 1,1 милиарда лева са заделени за тези действия. В рисковите сектори се плануват съществени ограничения.Изработена е нова система от знаци, по които се мери качеството на ремонтирания път. То обаче няма да се прави от АПИ, а от неправителствени организации. Върху всички поръчки ще има контрол за честност и заплаха от корупция.

" Не може да приключим 5 моста над Дунав за една година. Те зависят от Румъния, не може да предвидим какво ще бъде тяхното отношение. Можем да стартираме един мост или повече. Ще работим за нови 4 моста ", съобщи още министър Караджов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР