Към момента ситуацията с язовирите на територията на област Бургас

...
Към момента ситуацията с язовирите на територията на област Бургас
Коментари Харесай

Нормализира се обстановката с наводненията в Бургаско

Към момента обстановката с язовирите на територията на област Бургас се възстановява. Инспектори от Главната дирекция " Надзор на язовирните стени и уреди към тях " към Държавна организация за метрологичен и механически контрол не престават да наблюдават всички водоеми на територията на района. Продължават и огледите по места.

Припомняме, че след проливните дъждове на 24-25 Октомври 2017 година (около 200л/кв.м.) инспекторите на ДАМТН откриха 7 броя язовири със скъсани стени. Всички те са под 50 000 куб. м., като се изключи бент. " Чотората ", който е с размер от 100 000 м3. Това са каскадни язовири, като четири, от тях са на територията на община Бургас, а три са в община Камено. Важно е да се означи, че под тези водоеми няма обитаеми места и водния отток от тях не е причина за човешки жертви.

 Инфраструктурата в наводнените общини е в трагично положение
Инфраструктурата в наводнените общини е в трагично положение

Няма екологична злополука в Бургас съгласно Нанков

Язовир " Чотората ", чиито притежател е " ДИЕМ " ЕООД, е разполагал с непрекъснато видеонаблюдение, което бе предоставено на ДАМТН. Според конфискуваните записи се вижда по какъв начин към 2:00 часа през нощта стартира да приижда вода, която носи наноси - пръст, шубраци и дървета. Следствие на прииждащата вода и изобилния дъжд стартира внезапно повишение на равнището на язовира като се стига до преливане през короната на стената и водата се разлива в аграрни земи. Въпреки това оборудването задържа главната водна маса и не се стига до цялостно разрушение на стената.

От началото на годината чиновниците на ДАМТН са направили 3630 инспекции на територията на цялата страна, като единствено в бургаска област са направени 195 инспекции. Най-често установените нарушавания са: липса на техническа документация; корона - вълнообразна, със слягания и коловози; въздушен откос - частични свличания, обрасли с дървесна и храстовидна растителност; воден откос - частични свличания, нарушена ризница, ерозия, храстовидна растителност.

За неспазване на периодите на предписанията , дадени от чиновниците на ДАМТН и от КОТЕСЯС (Комисиите към регионалните управители) са формирани и връчени 374 бр. актове за определяне на административни нарушавания на територията на цялата страна.

При осъществяване на инспекциите на язовирите и при установени нарушаване на софтуерната и градивна сигурност на язовирните стени и оборудванията към тях са дадени наставления за следено цялостно изпразване на 89 бр. язовири на територията на цялата страна . Те се ревизират регулярно и се поддържат на кота мъртъв размер.

 Продължава издирването на изчезналата жена в област Бургас Обновена
Продължава издирването на изчезналата жена в област Бургас

Ден на печал в община Камено

Припомняме, трима души починаха при наводненията в област Бургас през нощта на 23 против 24 октомври. Най-тежко беше ситуацията в община Камено, където беше оповестено и бедствено състояние . По-късно стана ясно, че седем каскадни язовира в бургаска област са със скъсани язовирни стени . Много хора бяха евакуирани от домовете си, като част от тях бяха приютени в общински здания.

БЧК към този момент провежда национална акция за подкрепяне на бедстващите хора след наводненията в Бургас.

Средствата от дарителската акция ще бъдат изразходвани за възобновяване на вредите в домовете на засегнатите от стихията, за обезпечаване на консумативи и материали за хората в рецесия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР