Към момента Европейската агенция по лекарствата приключи оценката на 8

...
Към момента Европейската агенция по лекарствата приключи оценката на 8
Коментари Харесай

Съобщиха много добра новина за COVID-19

Към момента Европейската организация по медикаментите завърши оценката на 8 лекарствени продукта, които имат показания за лекуване на Ковид-19. Един от тях е и за профилактика.

Той ще се ползва като две мускулни инжекции, като клиничното изпитване включва към 5 000 участници. Това са лица, които преди този момент не са били инфектирани с Ковид-19 и не са били имунизирани. Но имат рискови фактори и това ще бъде като предварителна защита.

Това сподели за Bulgaria ON AIR шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов. 

" Все още Европейската организация прави разбор доколко данните, които са получени за сигурност и резултатност, ще бъдат съотносими с Омикрон. Министерството на здравеопазването е стартирало диалози с компанията производител и когато тези спомагателни данни бъдат налични - тогава ще има опция за доставка в страната ", добави Кирилов.

" Първият лекарствен артикул, който получи позволение за приложимост - " ремдесивир ", беше доставен в страната. Това се случи още през месец юни 2020 година. Оттогава регулярно има доставки и все още от него има наличия в страната.

В момента изтича договорът на компанията производител с Европейската комисия, само че следва да бъде възобновен.

Ние получаваме и две от моноклоналните антитела, които най-активно се употребяват за лекуване. Европейската организация прави проучване и на още един артикул - " монопиравир ", за който анализът към момента не разрешава да бъде финализиран.

Министерството има контракт и за този артикул, в случай че получи позволение за приложимост. Един от продуктите, който получи позволение, дейната съставна част тоцилизумаб, повлиява процесите на инфектиране ", сподели Богдан Кирилов.

" Това, което ни разграничава от останалите страни, е имунизационното покритие. И последните данни демонстрират, че към 83% от популацията на Европейски Съюз е със приключен имунизационен цикъл, а 64% са с бустер доза.

Тези данни при нас са много по-различни, към 30% са със приключен имунизационен цикъл и единствено към 10% с бустер доза. В момента в страната има наличия от всички ваксини. Очакваме и обезпечаването на петата ваксина – Novavax “, разяснява още Кирилов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР