Към малцината, които внимават в детайлите и имат памет on

...
Към малцината, които внимават в детайлите и имат памет on
Коментари Харесай

Res LVII: Ave, Баце, furanturi

Към малцината, които внимават в детайлите и имат памет on alert: в Res още преди няколко месеца казахме, че Цветанов е глътнал следващия апартамент, и то мегалуксозен, по изнудвачески път по отношение на избрана фирма-строител (не уцелихме квартала, признавам – инфото беше за Лозенец, а то се оказА “Латинка ”, каква посткомунистическа подигравка само). Тогава спестихме и слуха, че освен го е глътнал, само че и че към въпросната постройка седмици наред е бил прикован цялостен кран, който да доставя скъпа мебелировка непосредствено на последния етаж – с всичките му там “платинени ” бидета, “позлатени ” италиански дивани и така нататък Изразихме и догатката, че българската гербаджийска олигокрация (добре, де, какистокрация, да сме по-точни) няма по какъв начин да бъде разтърсена.

***

Но не щеш ли не познахме. На доста равнища. Например, че Цветанов е получил чист подарък - нула лв., нула стотинки - против лека “уегисуативна ” услуга, само че присъщото посткомунистическо властово възприятие за безотговорност го е подтикнало да разгласи този парцел надалеч под стойност, щот не му се заплащат некви си там огромни налози. Подчертавам – върху евентуално подарен парцел.

***

Проблемът тук не е чисто български, несъмнено, надалеч не – въобразявам си по какъв начин работят сходни “съветски ” полицаи в, да речем, Киргизстан. Вероятно сходни образци могат да се намерят и в Европа, сещам се за нещо сходно в Литва. Но в “Европа ” това не е НОРМА. В Европа шефът на немската футболна федерация подава оставка поради един (кирлив) часовник, вид “нерегламентиран подарък ”. Дори отвън Европа, да вземем за пример в Бразилия, някогашният президент Лула през днешния ден гние в пандиза за апартамент, съвсем съвсем като проблема с Цветанов.

***

Цветанов, сътворен от digitus paternae dexterae на Борисов. От рядка тиня, примесена с гюбре.

***

Ние в тази ситуация сме нещо като “no Macchiavellian late change of horse here ”. Т.е. в случай че Лидер-ГЕРБ, Жени-ГЕРБ, Братовчедки-ГЕРБ, Педераси-ГЕРБ и другите там торпидни дебили решат, че милиционерският “Макиавели ” с явно двуцифрено IQ би трябвало да остане, той остава.

***

Огромна неточност на Главатаря на ОПГ-то. Той трябваше да махне главата на Цветанов до кръста, един път и вечно. Но е нерешителен, и в този момент му даде опция, с всичката му прословута “информация ”, да подпали вътрешна “гражданска ” война в ГЕРБ, пардоне моа – ГЕПП.

***

Говедарчето Борисов, уви, не чете, както предписва дядо Вазов на говедарчетата. И сляпото, към този момент десетилетие, не прави окато.

***

Политически говедарчета.

***

Ако говедарчето четеше (например за чиновнишкия стабилитет по Тома Измирлиев, или пък Платон, или пък Фуше, да, и аз се смея), нямаше да бъде с недоразвити когнитивни функционалности. И това щеше да му разреши да схване, че става пленник, въпреки и лидер; и че простите ще го изоставят първи. И първи ще скачат върху едрия му политически мъртвец.

***

QED.

***

Да перифразираме съветската рокгрупа ДДТ (онова за Путин): Борисов едет по стране, а мы по прежнему в говне.

***

Обединената незаконна група ГЕПП, Българска социалистическа партия И Движение за права и свободи (плюс по-малки съглашатели): по този начин става, когато не четеш книжки без картинки – последни и най-бедни в Европейски Съюз.

***

Тереза Мей била говорила с Безкнижния по телефона, дори тя му се била обадила – както нормално, некадърен гербайджийски spin. На какъв език, запитвам? Does Mrs. May speak fluent Bankian?!

***

Културологично видяно, Цветанов е съвършеният подтиснат провинциалист – той е образуван в среда, в която парите се влагат в недвижими парцели, всички други финансови принадлежности са байганьовски “бошлаф ”. В онази късно-комунистическа среда (I’m being told) софийското жителство е измежду висшите “кантиански ” (хе-хе) полезности, съвсем както, да речем, чисто новата “Лада ”.

***

В този смисъл Борисов е по-умен от това, което имаме като негов сайдкик (и в случай че позволите тази парабола): той е в пъти по-голям приобретател (за малко да кажа “крадец ”, добре, че не го казах), само че активите му се ръководят от “Фирмата ”.

***

Изненадани сте, че Борисов е част от “Фирмата ”? Хайде отново. Той е неин пълномощник във властта – пратен на правилото “работете, с цел да има и за мене, и за шефовете ”.

***

Ако Цветанов има 19 жилището в София (да речем), Буци има 190. Далеч не всички са “негови ”, може част да са през подставени лица, само че борисовата бизнес-еманципация е очевидна. Той - за разлика от Цветанов, който по милиционерски няма доверие никому, - трансферира. Същото вършат и по-умните от борисовите съглашатели Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Особено Доган.

***

Цветанов е оказа най-простата и уверена в безспорната си власт въшка, която се наяде и излезе на челото.

***

Но това в действителност отваря вътрешен фронт в ГЕПП: там въпреки всичко има хора като Томислав, Руми Бъчварова и даже Горанов, на които им е писнало от “чудомировата ” дивотия на наш Пондьо, пардоне моа отново - Цветанов.

***

Вътрешният фронт в този момент е доста елементарен, като всичко в ГЕПП: Цецко заплашва с милиционерско инфо вид “държа ви, бе, еееей ”, а “мислителите ”, които желаят да запазят властта след неговото галактическо насиране (но не с лиофилизирана храна, надалеч не), викат за главата му. Истината е, че всички опортюнисти на ГЕПП по места са отвратени към този момент от Цветанов, и чакат “новата ” (горанова) власт да им сведе какво. А Цветанов към момента отхвърля да признае, че беше “нареден ” от своите.

***

Скандалът “Артекс ” има, най-общо, три измерения: неутрализация на Цветанов, продължаваща чистка на негови хора по места (убийството на Пепи Млякото, неговата търновска и изобщо североизточна дясна ръка към момента повдига въпроси) и опит на властта да погълне въпросните “Артекс ”, които – споделят осведомени - в действителност строят качествено. Как да бъдат погълнати ли? Например – за какво не? - посредством обичаната “Хидрострой ”, която по шишевско-буцевски придобива каквото си желае. Така се ГЕПП-ват бизнеси от към този момент десетилетие насам.

***

Помнете гения Стратиев във “Всяка неделя ”: “Сега някои ми споделят, ти говореше на езопов език. Добре, а вие на какъв език мълчахте?! ”

***

Бдете, отново. Цветанов, най-неприятното зомби въобще, каквото и Джордж Ромеро не би могъл да си показа, ще се завърне от “мъртвите ” триумфално още на локалните избори наесен. Просто тъй като Борисов изпусна момента един път и вечно да му забие ясенов прът в гърдите.

***

Междувременно, след най-новото роене, отново се питаме какво е дясно. Не е толкоз комплицирано: почва от убеждението, че триумфът и щастието на предприемчивия субект водят до триумфа на общността, ерго, свободата и предприечивостта на обособения човек не трябва да бъдат ограничавани с прекалено много държавни регулации. И, не на последно място, въпросният деятелен човек взема решение по-добре от страната по какъв начин и защо да харчи парите си. Минава и през персонализма, който е brainchild на християндемокрацията, която... Но за това – различен път и по-подробно.

***

Свидетели сме на началото на края на ГЕРБ – те се самоизяждат, тъй като към този момент не могат да поделят “баницата ”. Тук някъде е и персоналната борба на третия пълен Цацаров – да се избави вероятно като парламентарен арбитър. Въпрос на договорка. Но в последните си издихания Цацаров ще се обърне против своите демиурзи. И към този момент го прави, прочее – разпореди инспекция (that’s such a non-issue, ма не ми се почва) на оная шишевска да не споделям какво, “конпир ”-а; те го гласяха за нов основен прокурор, само че той съумя да издъни грубо цялата завера откъм покрива й. Така да се каже.

***

Тук има и още нещо в действителност значимо – кой ще купува циганския избор, без който ГЕРБ не могат? Това е обособена “гражданска война ” в това сходство на партия - тя се разгаря сред заключените олигарси, които до момента го правеха (съвсем да вземем за пример Миню Стайков), и държавните олигарси, които към този момент са на независимост.

***

Ето ви тип brave new world, или пък по Замятин: простаците в ГЕРБ отстъпват на “истинските десни ” – и се възцарява идеалната несвобода. Ще видите тогава същинското “детевъдство ”.

***

А на чисто теоретично равнище се приказват страховити нелепости, в това число и от полуобразовани “колеги ”: всичко в родния политически дискурс се е свело до опълчването “консервативно-либерално ”, като че ли сме се върнали във времената на Драган Цанков. Помислете небрежно: либерал може да се опълчва единствено и само на етатист (съответно, етатист-интервенционалист), само че не и на реакционер. Обратното на реакционер е прогресист, щот либералът по своему – изключително в този момент, след Фукуяма и Хънтингтън – също е “консерватор ” в русоистки смисъл; той желае “диктат ” на избрани полезности, да вземем за пример груповите права да предхождат индивидуалнитe etc. Плебсът инстинктивно надушва това несъответсвие (да не кажа “абоминация ”), въпреки там анти-европейската/проазиатска агитация да свежда нещата до “некви европейски джендъри желаят да ни лишават православните полезности ”.

***

Което ме подсеща за бсп (обещах и упорствам, че организацията на тeзи идейни наследници на серийни национални нарушители би трябвало да се изписва с дребни букви). За бсп правилото на говорене би трябвало да е “или неприятно, или нищо ”. Ad infernum.

***

Ave, Баце, furanturi te salutant. Ще ми простите тази девиация на латинския. Fures в Римската република са крадците, които се наказвали с бичуване. В този смисъл, цветановците би трябвало да бъдат бичувани; уви, античните нямат разбиране за “крупен апаш на публични средства ”, по ред културологични аргументи.

***

“Furor ” е латински “страдателен ” глагол, който на банкянски значи “язе краднeм еврофондове, па и от бюджето ”. Да не го бъркаме със съществителното “furor, furoris ”, което, мноо ясно, значи “ярост, бяс, буйство ”- и оттова “фурор ” в днешно време.

***

Има нещо строго картезианско в отношението на “народа ” към упоменатите обединени гепаджии. “Народът ” се възпалява от дребни нелепости (например, че нестеснителен ворюга като Цветанов - за разлика от Альхен, застенчивый ворюга и голубой воришка - е завъртЕл некви далаверки с апартаменти), само че в никакъв случай не се подвига против големите им обири. Само бюджетът на София е 1,8 милиарда лв., да не започвам за концесии, общите далавери с Българска социалистическа партия и изключително Движение за права и свободи, източване на Данък добавена стойност и така нататък

***

Как да преминем от едноизмерните хора, които ръководят или театралничат като съпротива, към sustainable growth, което е нашият единствен късмет, щот не можем бързо? Това е въпросът.

***

И то в културна среда, която трагично бърка персоналното мнение с обстоятелствата?

***

Всъщност за едно съм склонен с Цветанов – “столицата е огледало за положението в цялата страна ”. Аз СЪМ София, само че в този момент я назовавам “Фандъковата кочина ”. И свинщината, и кражбите се следят на всеки ъгъл.

***

Как да използван “Das Wesen des Christentums ” и да преминем към християндемокрация от нов вид, която обича и свободния пазар, и “консервативните ” полезности, които нямат нищо общо с бизнес-патриотчетата? Answers on a postcard.

***

А то всичко “свети ”, в случай че питате Цветанов. Досущ като в съвършеното тоталитарно общество на дистопията “Ние ” на упоменатия Замятин, където през множеството време грее слънце, ослепително, всичко звънти от слънце.

***

Замятин, прочее, е една аргументите да мразя лятото още от дете. Аз съм rain, wash away my sorrow, take away my pain etc.

***

А в действителност е тъжно. Цветанов е част от родната мегалотюмия – недействителен илитерат, който обаче дърпа конците на всичко политическо. И ще продължава, оставете всички илюзии. Без да желае, ползва девиативно ницшеанското Leidenschaft. Инепт, знак на какистократичния ни Zeitgeist, определен от несъзнато волунтаристични fellow-инепти.

***

А Борисов по кое време?

Oще на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov

NB! Адвокатът на OFFNews.bg припомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става единствено с категорично документално позволение от OFFNews.bg и създателя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР