Към края на ноември банковата система отчита печалба от 1.1

...
Към края на ноември банковата система отчита печалба от 1.1
Коментари Харесай

Банките отчитат 1.1 млрд. лв. печалба за 11 месеца

Към края на ноември банковата система регистрира облага от 1.1 милиарда лева За съпоставяне за единайсетте месеца на 2016 година облагата бе 1.283 милиарда лева Тези данни обаче към момента включват резултата продажбата на интернационалната картова огранизация Visa и разпределението на прихода към банките - нейни членове. Това оповестява " Капитал ".

Все отново данните за облагата надвишават прогнозите като принос за резултата към момента има по-ниският размер на осъществяваните разноски за амортизация по заеми спрямо миналата година. Към ноември те са били общо 626 млн. лева при 678 млн. лева към ноември 2016 година От тази година банките ще имат нова регулация за необслужваните заеми, която ще им донесе и повече разноски за провизиране и обезценки.

По-активното кредитиране в този момент също способства за образуване на добър финансов резултат, добавя изданието. От бранша сочат, че кредитирането към този момент пораства отчетливо, даже и при дейното почистване на портфейли от неприятни заеми. Продължават да порастват и активите, депозитите и личният капитал в системата. Активите доближават 95.9 милиарда лева, като повишаването за година е с 4.81%.

Годишното повишаване на депозитите на семействата е с 4.38% до 48.4 милиарда лева, а при компаниите с 10.8% до 23.7 милиарда лева

Намаляващите лихви по заемите свиват и приходите от тях, въпреки че това се компенсира от съвсем нулевите лихви по депозитите. Така на процедура няма смяна в развиването на главния приходоизточник на банките - резервира се наклонността на стесняване на чистия лихвен приход, който е по-нисък с 5.04% спрямо ноември 2016 година Същевременно съгласно банкери покачването в прихода от такси и комисиони не би могло да компенсира свиването на лихвените доходи заради разликата в размерите на двата прихода – по към 200-250 млн. лева на тримесечие от такси и комисиони и към 600-700 млн. лева на тримесечие чист лихвен доход.

През ноември растежът на кредитирането продължава да форсира годишния си напредък. При семействата годишният ритъм на повишаване се задържа втори следващ месец над 6%, какъвто не е имало от доста време. При бизнес заемите растежът е по-скромен.

Жилищното кредитиране регистрира годишен растеж от 6.83% до 9.4 милиарда лева Заемите за ползване нарастват годишно с 6.7% до 7.8 милиарда лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР