Към края на изминалата година всички говореха за шах, а

...
Към края на изминалата година всички говореха за шах, а
Коментари Харесай

Гамбитът на кралицата вече може да бъде прочетен на български език

Към края на миналата година всички говореха за шах, а повода беше едно червенокосо момиче, което покори играта. Сега още веднъж има мотив да се приказва за Елизабет Хармън, само че не за Бет на Аня Тейлър-Джой, а за тази на Уолтър Тевис – индивидът, написал истинската история на виртуозната шахматистка преди 38 години. И в случай че тогава романът му не се е радвал на огромен читателски интерес, то през днешния ден цената на образец от първия тираж стартира от 500 $.

На 8-годишна възраст героинята на американския публицист губи майка си в автомобилна злополука и попада в подслон, където съгласно практиката през 60-те години всички деца са длъжни да взимат успокоителни. Попада и на шаха, в мазето, където чистачът на сиропиталището играе в усамотение. Така стартира пътят към огромната пристрастеност на Бет Хармън. Шахматната ѝ кариера обаче се развива тъкмо толкоз шеметно, колкото и зависимостта ѝ към успокоителните и алкохола. В желанието да откри себе си, Бет открива вътрешните си демони. А Netflix следващия си шедьовър – минисериалът „ Дамски гамбит “, който през октомври 2020-а за броени седмици се трансформира в най-гледаната продукция на стрийминг платформата в над 60 страни, включително и България. Седемте епизода покачиха търсенето на думата „ шах “ в Гугъл до рекордни равнища за последните 9 години, а търсенето на шахматни комплекти и аксесоари в eBay скочи с 250%. На фона на всичко това сериалът „ Дамски гамбит “ извади от прашасалия рафт едноименния разказ на Тевис и го трансформира в бестселър. Бестселър, който към този момент е преведен и на български език от Борислав Стефанов.

Оригиналната история за трагичното израстване на Бет Хармън е повлияна от персоналните преживявания на създателя, който играе шах от седемгодишен, а хазартът и алкохолът го съпътстват през целия му живот. Сериалът на Netflix значително следва написаното от Уолтър Тевис. Не липсват достоверните и красиви шахматни подиуми, нито безмълвната потребност от избавление, скрита зад крещяща взаимозависимост, само че въпреки всичко има разлики, които си заслужават да бъдат прочетени. Те вероятно ще са и следващата причина ползата към шаха да се увеличи още повече.

В звуковия файл за завладяващия разказ „ Дамски гамбит “ споделя преводачът му Борислав Стефанов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР