Към края на април фискалният резерв на държавата е в

...
Към края на април фискалният резерв на държавата е в
Коментари Харесай

Предупреждение за пенсии и заплати, кого засяга

Към края на април фискалният запас на страната е в размер на към 11,095 милиарда лева, включително наличия в Българска народна банка и банки 10,8 милиарда лв..

Това съобщи министърът на финансите Росица Велкова по време на чуването й в Народното събрание по отношение на осъществяването на бюджетните доходи и разноски и положението на фискалния запас все още.
-->
Към 10 май фискалният запас, в това число и вземания от Европейски Съюз, понижава до 10,4 милиарда лв., а по сметки в Българска народна банка до 9,6 милиарда лв., главно поради разноските за пенсии по бюджета на Държавното публично обезпечаване, които сред 1 и 10 май са към 1,4 милиарда лв., добави Велкова, представена от Българска телеграфна агенция.

" През последните години фискалният запас е към 10 милиарда лева, като да вземем за пример на 30 април предходната година е бил 9,4 милиарда лева. Но в този момент може да се окаже, че няма пари за пенсии, тъй като средствата действително са заключени и не може да бъдат харчени. Всъщност точно това, че парите са заключени е асъдействало през последните месеци фискалният запас да е относително огромен ".

" След изплащането на пенсиите, към 10 май за осъществяване на настоящи разноски към този момент са налични едвам 0,2 милиарда лева Ако обстановката с хазната не бъде изменена, през идващия месец може да има действителен проблем с изплащането на пенсии и заплати в държавната администрация . "

Основата част от данъчните и осигурителните доходи са във втората половина на календарния месец, до момента в който обществените заплащания са през първата десетдневка на месеца, уточни Велкова. Затова при равни други условия наличностите във фискалния запас в Българска народна банка в края на месеца би трябвало да бъдат по-високи, изясни министърът.

Допълнителен фактор за положението на фискалния запас през предишните месеци е наредбата на параграф 15 от преходните и заключителни разпореждания на така наречен удължителен закон за бюджета.

Според нея Министерският съвет не може да употребява пари от Сребърния фонд и от стратегии и планове на Европейски Съюз, в това число от Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ).

Това ограничаване, приложено към края на април, регламентира, че от сметките в Българска народна банка от 10,1 милиарда лв. са налични едвам 1,8 милиарда лв. - малко над нужните 1,5 милиарда лв. за заплащането на пенсиите.

Във фискалния запас има 3,7 милиарда лв. от Сребърния фонд и 4,6 милиарда лв. по планове и стратегии на Европейски Съюз. Тъй като те са условно блокирани, към 10 май към този момент са налични едвам 200 млн. лв., сподели Росица Желева, представена от Българска телеграфна агенция.

Към края на април приходите по консолидираната фискална стратегия (КФП) са 19,840 милиарда лв..

Съпоставени със същия интервал на предходната година приходите нарастват номинално с малко над 2 милиарда лв. или 11,5 на 100.

Данъчните и неданъчните доходи регистрират растеж, до момента в който помощите от Европейски Съюз са по-ниски. При данъчните и осигурителните заплащания има нарастване с над 1,9 милиарда лв. или 14,2 на 100, сподели Росица Велкова.

Разходите по КФП към края на април са в размер на 20,937 милиарда лв. - или номинален растеж за същия интервал от малко над 4 милиарда лв., или 23,8 на 100 по отношение на първите четири месеца на предходната година.

Най-значително порастват обществените разноски - над 1,5 милиарда лв.. В това число разноските за пенсии се подвигат с 1,348 милиарда лв.. Разходите за личен състав със 770 млн. лв., за прехрана – над 681 млн. лв. и за дотации – повече от 606 млн. лв., регистрира още финансовият министър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР