Към изхода от 14-ия ден от началото на войната, въоръжените

...
Към изхода от 14-ия ден от началото на войната, въоръжените
Коментари Харесай

Олег Жданов за ден 14: Въоръжените сили на Русия не са в състояние да извършат мащабно прегрупиране |

Към изхода от 14-ия ден от началото на войната, въоръжените сили на Русия не са в положение да извършат огромно прегрупиране, за нанасянето на „ пагубен удар ”, както те се показват. Показателна в това отношение е тяхната интензивност по отношение на по този начин наречените филантропични коридори. Те са принудени да позволен гражданско население да бъде изведено от някои региони, които управляват, единствено тъй като им е належащо време. Разбира се, ние също се прегрупираме.

Достигната е сериозната точка на нашето опълчване на експанзията. Практически, настъплението по всички съществени посоки е прекратено. Това, което те са в положение да организират сега, са контактни боеве на тактическо ниво. Но те нямат развърнати тилови органи, логистиката им е нарушена, а това значи дефицит на гориво, муниции, храна. Освен това техниката и персоналният състав от ден на ден се „ стопяват ”.

Нашето състояние, несъмнено, е тежко, само че се стабилизира. Възникналата оперативна пауза може да изиграе позитивна роля и да даде опция на нашия Генерален щаб да приготви първите „ линии ” за прекосяването към дейни дейности от наша страна. Не приказвам за контранастъпление, а контраатаки по обособени посоки за последователно изтласкване на съперника.

Без да влизам в детайлности, коства ми се, че скоро могат да се очертаят действителни вероятности за провеждането на обкръжавания, даже в действен мащаб, що се отнася до Южното направление.

Овладяването на Киев е главно звено в идеологията на Путин върху която той строи своята тактика в тази война. През първата седмица на войната, когато врагът настъпваше по четири съществени посоки, нашите войски бяха в „ разчекнато състояние “. Ние отстъпвахме и се стремяхме оптимално да сдържим натиска. Сега съветската войска е в „ разкрачено състояние “. Те нямат оперативни запаси. Те не могат да маневрират. За нас, контролът върху вътрешните територии ни разрешава сполучливо да маневрираме сред обособените посоки. Може някъде нещо да усилваме, някъде нещо да прехвърляме. Именно тези градове: Суми, Чернигов, Харков, Мелитопол, Николаев, Мариупол – те оптимално сковават напъните на съперника.

По-различно е ситуацията в Донбас, където те имат крупна формация, която се доставя директно от територията на Русия. Именно тук те могат да се опитат да пробият фронта, което би било за тях някакъв триумф, най-малко по едно от главните посоки.

Няма опция Киев да бъде овладян

В този миг не виждам военна опция Киев да бъде овладян. Те даже не са в положение да го обкръжат изцяло. Да, там не престават яростните боеве, само че те не напредват, тъй като няма с какво да усилят ударната формация. Щурмуването на Киев би било допустимо само, в случай че в обкръжаването беше задействана цялата 175 хилядна съветска формация (това включва и силите на морската пехота, която е в акваторията на Черно море). Тогава те биха могли да се опитат да завладяват Киев. Но сходна интервенция би се изродила в това, което съветската войска реализира с „ преодоляването “ на столицата на Чечня – Грозни, по време на първата Чеченска война. Затова в свойта тактичност те се стремят да заобикалят контактните бойни дейности и все по-често употребяват ударите с тежкокалибрена артилерия, с крупнокалибрени, реактивни системи за залпов огън, плюс тактически ракети. Става дума за тактически балистически ракети, чиито акуратност обаче е извънредно незадоволителна. При това, последните авиационни удари нанесени в региона на Харков демонстрират, че от ден на ден екипажи стартират да блуждаят без да преследват непременно поразяването на набелязаните цели.

Прави усещане слабата подготовка на летците за насочване на местността и за осъществяване на тъкмо бомбомятане. Тук тяхната сателитна навигационна система не работи. Украйна влиза в системата ГЛОНАСС, а Русия, с цел да не се възползваме ние, е изключила и личния си GPS комплекс, който точно се базира на ГЛОНАС. Това изяснява и за какво се срещат на полето случаи, когато подразделенията се придвиждат само „ по карта ” и непрекъснато разпитват локални поданици, с цел да открият точното си местоположение. Това е тъй като Северна и североизточна Украйна обгръща главно степни региони, където липсват задоволително релефни и други присъщи ориентири.

Противовъздушна отбрана на Украйна " оживява "

Нашето Противовъздушна отбрана последователно „ оживява ”, само че досега не е направено нищо за усилването му с обещаните модерни системи. Все отново над Киев зачестяват случаите, при които след гърмежи в небето на земята падат единствено парчета от самолети или ракети, т.е. ние продължаваме да ги смъкваме. Това се отнася за стационарните системи на Противовъздушна отбрана, които са предопределени за отбрана на цялата територия на страната. Постепенно нарастват мобилните сили на Противовъздушна отбрана за отбрана на войските и колкото и да е необичайно, сме в положение да използваме и обособени трофейни системи. Например, ние към този момент оперираме една батарея от мобилната занитно-артилерийска система ТОР на Русия. Много добра система със междинен обхват, освен това последна трансформация.

С авиацията, несъмнено, ситуацията е тежко и за неговото решение ще са нужни седмици. Нашият общоприет щаб се стреми да резервира нашата авиация, като пести нейното потребление за случаи на последна нужда.

Противникът осъзнава, че в денят, в който ще им се наложи да стартират да отстъпват, е близко. Няма заплаха идващите бойни дейности да се изродят в позиционна война. Ако съперникът се стремеше към подобен вид бойни дейности, те следваше да овладеят цялата територия на страната. Това, което те рисуват на своите карти, че управляват като територия, не съотвества на действителността. Те управляват единствено маршрутите, по които те се придвижват. Представете си това като тесни, само че дълги пипала, т.е. тиловите пътища не са обезпечени с нужното прикритие, което разрешава ние да проведем сполучливо рейдови дейности в бъдеще. Ние просто ще ги оставим без доставяне.

Къде са подкрепленията

Главният въпрос сега за съветската формация е къде са хората, които ще заменят ранените и убитите, допустимо ли е изобщо да се организира някаква ротация за възобновяване на боеспособността на частите и подразделенията. Интересно е да се следи това, по какъв начин те ще ловят запасняци, с цел да им връчат повиквателните, за осъществяване на провеждащата се скрита частична готовност в Ростовска област. Представете си хората от вътрешността, които виждат или ще схванат за това, че Путин употребява цели санитарни влакове за транспортиране на ранените навътре в Русия. Тъй като потенциалите за здравно обезпечаване и изключително за лекуване на ранени в Беларус се изчерпват. Независимият антивоенен канал „ ИнформНапалм ” оповестява, че военно окръжие в Подмосковието е било нападнат с коктейл Молотов. В Красноярск се оповестява за пожар в поделение на полицията. Желаещите да се разходят до Украйна, с цел да пострелят по „ укропите ”, както те ни назовават, са все по-малко. А такива бяха всеобщите настроения през 2014 година

В Приднестровието – окупиран вследствие на разпадането на Съюз на съветските социалистически републики съветски анклав в Молдова, на западната граница на Украйна – не виждам опасност. В момента те самите се молят ние да не преминем в нахлуване и да не ги изхърлим в Днестър. Това, несъмнено, ще бъде направено, само че по време на крайния стадий на войната. Ние ще принудим тази формация да се съобщи или ще бъде унищожена, тъй като възможното опазване на сходен анклав в нашия гръб крие опасност, както за Молдова, по този начин и за нас.

Там има към 3000 военнослужещи, т.е. танков батальон, два мотострелкови батальони, интензивен артилерийски дивизион и всевъзможни други бойни и осигуряващи подразделения. Единствената щета, която те сега могат да ни причинят е да се опитат да трансферират от там диверсионно разследващи групи на наша територия.

На границата с Беларус ние поддържаме група, която може да предотврати вероятно навлизане, освен това беларуската войска до момента в никакъв случай не е воювала и не е „ мирисала барут “.

Предстои ни решаваща седмица, през която основното е да се осъществят предпоставките за прекосяване в контранастъпление.


Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР