Калоян живее точно срещу детска градина „Зорница“ – единствената в

...
Калоян живее точно срещу детска градина „Зорница“ – единствената в
Коментари Харесай

bTV Репортерите: ДГ гейт

Калоян живее тъкмо против детска градина „ Зорница “ – единствената в квартал Горна баня. Момчето попада в общинската системата за банкет в детските заведения съвсем от раждането си.

„ Калоян е роден на 5 октомври 2015 година, а аз съм го записала 2016 февруари месец. Първата година 2016 година Калоян не се класира, в смисъл не беше признат. Той съществуваше в описите, отново с оптимален брой точки за деца, които са здрави”, споделя майката Невена Кабанова.

Богомил също е роден през 2015 година и също е от Горна баня. Също като Калоян не е признат в единствената детска градина в квартала. Успял да влезе във Владая.

Родителите му са с непрекъснат адрес в Горна баня и работят отново там. „ Бяхме на второ място и двата пъти. До последния ден, в който заключват системата. Когато отключиха системата се оказа, че не сме на второ място”, изяснява бащата Юрий Станимиров.

За да го водят и взимат от градина родителите му си купили кола. Единствената причина да напущат квартала е единствено, с цел да водят детето на градина.

„ Сутрин на отиване – добре. От порядъка на 25 минути отиват. Но хваща пернишкия трафик и прибирането е… Това е сутринта, после… комплицираната работа продължава, тъй като детето, с цел да се прибере, аз съм на работа от 4 и половина. Трябва да го прибера преди 4 и половина. Оставям го при жена ми в офиса. То седи на работа до 6 и половина”, споделя Станимиров.

Случаи като този озадачават Невена Кабанова, която живее тъкмо против градината: „ Всички мои познати ми споделят „ Ами, детето ми не влезе”. И аз започнах да си задавам въпроса за какво децата им не влизат”?

Така Невена почнала да следи описите на класираните и некласираните деца в яслените групи. Сметките й демонстрират, че се губят към 15 оповестени места, които не са заети от чакащи деца в общинската система за банкет.

--> „ В случая това са децата от първо класиране. Второ класиране – това са оповестените места за детската ясла. 5 места са оповестени по общ ред 2016 година, 13 места са оповестени, като 10 места са за общия ред. И тук никой не е класиран. Умишлено го наблюдавах това нещо, остават тези списъци”, изяснява тя.

Невена разказва наблюденията си и ги изпраща като сигнал до общината: „ Събра се, пристигна специалист от Столична община, само че за жалост просто останах глас в пустиня”.

В края на лятото в общината постъпва и различен сигнал, този път от три някогашни служителки на детската градина под управлението на Мариана Иванова.

„ В четвъртък беше приемният ден на директорката и идваха най-различни хора. То беше протест пред вратата. Чакаха хората с часове да влязат, да ги одобри директорката и то всичко се касаеше за приема”, спомня си някогашната зам.-директорка Петя Георгиева.

В сигнала до общината Георгиева и някогашните й сътрудници се оплакват от унизително отношение, нарушаване на трудовите им права и финансовата дисциплинираност: „ Tрябваше да групирам пари за плуването на ръка. Нямах никакви документи, които да издавам на родителите… И за детски спорт, който беше извоюван по план, там също се събираха по 5 лв. на дете за детски спорт. И се събираха на ръка, за което също нямах никакви документи, изисках и ми донесоха едни касови… то не е касова записка, ами в действителност от тези… платежните. И там пишех, примерно, месец еди-кой си”.

Жулиета Личева е изпълнявала длъжностите на завеждащ административната работа и касиер. Твърди, че е получавала бонус, част от който е прибирала на директорката под насила: „ Когато се изплащаха заплатите, счетоводителят изчисляваше тъкмо какъв брой са осигуровките и част от разликата бяхме принудени да ги даваме на Иванова в пликчета. Защото й е дребна заплатата”.

Столичната община назначава 2 инспекции, които откриват редица нарушавания. Първата открива да вземем за пример, че по време на отпуск по болест Иванова се е присъединила в зелено учебно заведение в Сандански. За осъществяване на извънкласни действия по плуване, не са подписани контракти.

Събраните такси от родителите в размер на над 3 000 лв. не са импортирани в касата на детската градина и не са отразени в счетоводните регистри. Втората инспекция открива нерегламентиран банкет на 24 деца, за които няма направени кандидатури от родителите в системата за банкет.

„ Последните години не сме имали различен случай толкоз редовно нарушение на общински регламенти в разнообразни техни елементи. Почти няма някакъв правилник, който да не е нарушен, ние няма по какъв начин да не адресираме този тип поведение”, разяснява зам.-кметът Тодор Чобанов.

Директорката отхвърля обвиняванията – включването в зеленото учебно заведение по време на отпуск по болест е с позволение на лекаря, а плуването е проведено поради „ голямото предпочитание на родителите” със подписано съглашение. В края на предходната година Мариана Иванова е уволнена.

„ Да, установени са дребни пропуски, които мигновено се отстраняват, не са съдбовни. Единственото за мен най-важно нарушаване, което са установили съгласно тях, това е нерегламентиран банкет на 24 деца”, разяснява тя.

След като беше уволнена Мариана Иванова хвърли светлина върху приема на 24-те деца, за които съгласно инспекцията на общината липсват кандидатури в общинската система: „ Има една общинска квота, „ общинска” за банкет на деца, които ни се постановат от горе. Не единствено на мен, на всички сътрудници шефове. Смело мога да го настоявам. Като тези деца ни се спускат или по телефона, или с бележки, или със есемеси”.

„ Обади се, кметът те търси. Не е за дете при теб ". Това съдържа един от есемесите. Име на дете и ЕГН пък е есемес, изпратен от районния кмет на „ Овча купел” Христина Семерджиева. Уволнената директорка Мариана Иванова твърди, че преди известието е имало и диалог.

„ Иванова, виж какво, направи нещо за това детенце – кое дете, изпратете ми го на есемес. И след диалога е името на детето и ЕГН. Май-юни, към генералното класиране, тогава се случват нещата”, разказва схемата тя.

По думите на Иванова есемесите са изпращани от номерата на общински служители. Кметът на регион „ Овча купел” пък е изпратила известие с текст: „ Божидар… в случай че е допустимо. Хубав ден!”. „ Искала съм някаква информация. Ако е допустимо. Защото аз нямам достъп до системата на госпожа Иванова”, дава отговор Христина Семерджиева.

Семерджиева не помни кой е Божидар и каква е справката, която е поискала през 2016 година: „ Това е насаждане и операция. Няма доказателство (…) Ако аз съм Ви натискала би трябвало да Ви хвана ръката и да ви накарам принудително да вкарате някой в системата”.

Столичната община също отхвърля обвиняванията и ги дефинира като защитна реакция.

„ Никога не е казвано, че няма есемеси, казвано е, че в хода на осъществените инспекции и дейности в детската градина такива обстоятелства не са представени, не са коментирани. Тоест, когато госпожа Иванова е проверявана, такива обстоятелства не са открити. За първи път видяхме тези известия в ефира на Вашата медия”, твърди Чобанов.

Директорки на други детски градини се разграничиха от изказвания на Иванова за напън от горната страна. „ Направи ми усещане тази мощна упоритост на сътрудника да продължава този способ на обвинявания, на мятане в общественото пространство на клюки, което считам за неприлично и непочтено”, споделя Цена Георгива от ДГ 2 „ Звънче”.

Според Иванова по „ втория начин” са влезнали над 30 деца – татко публицист, майка пиар; баба работи в района; баба в Икономическа полиция; близки в РПУ; татко в ГДБОП; майка доктор в региона, майка, татко в следствието; татко правист са част от родителите намерили контакти.

„ Това са най-често хора, които работят в структурите на Столична община, в разнообразни институции или имат близки там”, декларира Мариана Иванова.

Две от децата, чиито имена и ЕГН-та попадат в есемес от общински служител, по думите на уволнената директорка, са внучета на Бойка Маринска – народен представител от Реформаторския блок и член на парламентарната комисия по обучение.

По това време партията й – Движение „ България на гражданите” е част от ръководещата коалиция.

Децата са преместени от 24 ДГ в Красна поляна в 164-та в Горна баня. Маринска отклони среща с екипа ни, само че по телефона отхвърли да е употребила служебното си състояние: „ Аз също се чудя какъв е този есемес, в случай, че не се е налагало някой да се обажда или да праща есемес. Те си бяха в системата. Вероятно е имало места”.

Поискахме информация от общината дали децата от есемесите са признати в 164 ДГ „ Зорница”. Всички 5 деца, за които проверихме, посещават детското заведение. Братче и сестриче са преместени от Красна поляна, едно дете е признато посредством общинската система, за останалите 2 липсват кандидатури за детската градина в Горна баня, все пак я посещават.

„ Пак по разпоредбите има един подобен миг, че единствено родителите могат да влизат в своя профил и да отстраняват кандидатури. И когато децата са признати по ексклузивен спомагателен банкет, до момента в който аз вкарам тези протоколи в системата, те си отстраняват кандидатурите, с цел да не висят в опашката на чакащите”, изяснява Мариана Иванова.

Оказва се, че деца на част от учителките посещават същото детско заведение – от 6 деца, едно е преместено от друго място, за всички други няма кандидатури в общинската система, само че посещават градината. Едно дете не участва и в дневника. Това сочи информация от общината. Според директорката данните са регистрирани неопределено.

След разразилия се скандал кметът на София назначи още една инспекция, поради постъпили нови сигнали. Тя би трябвало също да откри има ли корист с въздействие при приема на децата. Проверката е поверена на някогашния топкриминалист Ботьо Ботев.

Той съобщи, че ще бъде открито кой и за какво е пращал текстовите известия. Проверката досега е разкрила нова серия нарушавания.

„ Няколко доставки видяхме. Фрапиращо е, да вземем за пример, гардеробче за обувки с размери 140 на 120. Имам фотография, в случай че желаете ще Ви я покажа, снимал съм я през днешния ден, на стойност 500 лева”, уточни Иван Танев от вътрешния надзор в Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Мариана Иванова е безапелационна: „ Каквато и да е моята виновност и каквито и да са моите тежки нарушавания, те не анулират виновността на моите работодатели”.

Всички забъркани в абсурда обмислят да заведат каузи. А обществото в Горна баня е разграничено.

„ Не я пазят хората, които са влезнали по втория метод, а я пазиме хората чисто човешки. Тя първо е доста добър човек, второ като началник е страховит началник, страховит възпитател, децата доста я обичат”, споделя Веселина Владова, майка на дете в ДГ 164.

От Инициативен комитет Горна Баня пък упорстват да се стигне до дъно в следствието.

Той упорства да се дава спомагателна точка за хората от квартала, да се контролират преимуществата на деца с протоколи за болести и да се усили гражданският надзор в Обществените препоръки към детските градини. От общината обмислят още от идната година да вкарат принцип на уседналост.

„ Искам да подчертая, че и в този момент на територията на общината работят сходни механизми, някой шефове са ги употребявали. Те имат право да вкарват такава спомагателна
бонус точка, която да бъде употребена за поощряване приема на родители от съответния район”, акцентира Тодор Чобанов.

От Националния предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система пък упорстват за щателни инспекции и в другите детски градини.

През 2018 година общината стартира да проектира втора детска градина в Горна баня и още една в административния регион „ Овча купел”.

Гражданите са безапелационни – до момента в който има липса тук-там, корупция постоянно ще има.

Тази пролет дребният Калоян още веднъж ще се бори за място в детската градина против дома му. Връстникът му Богомил пък към този момент продължава да пътува. Над 4 хиляди деца на възрастта на Калоян и Богомил в София са в същото състояние и чакат за място в общинска детска ясла.

Случаят „ Горна баня “ обаче хвърли съществено подозрение върху честността на системата за банкет на децата и върху престижа на общинските институции.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР