Калифорнийският производител на самолети Aeros обяви, че е започнал конструирането

...
Калифорнийският производител на самолети Aeros обяви, че е започнал конструирането
Коментари Харесай

Строят най-големия самолет в света

Калифорнийският производител на самолети Aeros разгласи, че е почнал конструирането на Aeroscraft ML866 – това ще бъде най-големият аероплан в света.

„ Развълнувани сме да обявим, че започнахме производството на дългия 169 метра ML866 и ще получим утвърждение за приложимост до 5 години “, споделя Игор Пастернак, който е основен изпълнителен шеф на Aeros.

Крилата на гигантския летателен уред ще имат обсег 53 метра, а височината на машината ще е 36 метра. Максималната скорост, която ще доближава, е 222 км/ч, а крейсерската му скорост ще е 185 км/ч. Максималната височина, на която ще лети, е 3650 метра.

Въпреки че колосалните размери на летателния уред притеглят запалянковците, той ще бъде употребен единствено за транспорт на товари. Оборудван е със системата VTOL (Vertical Takeoff and Landing) за отвесно политане и кацане, с цел да може да подвига големи товари от места, на които няма летища или писти.

Огромният аероплан ще може да придвижва до 60 метрични тона товар. През 2013 година беше осъществен сполучлив тест с на половина по-малък първообраз, наименуван Драконова фантазия (Dragon Dream).

Ако всичко стане както би трябвало с Areoscraft ML866, от компанията възнамеряват да основат още по-голям модел. Предложеният ML868 ще бъде дълъг 230 метра и ще може да носи до 181 тона. Съществува и концептуален модел ML868X, който ще може да носи до 450 тона.

За разлика от летателните апарати на XX век, които употребявали елементарно запалимия (и по тази причина опасен) водород за излитането, сегашните самолети работят на хелий, който е много по-безопасен. Системата за надзор на въздухоплаването на ML866 употребява компресиране на хелий, което може да бъде намалявано или увеличавано съгласно събитията.

Това ще разреши на колоса да бъде по-тежък от въздуха при наземни интервенции и по-лек от него по време на полет. По отношение на маневреността умерено можем да го определим като „ летяща подводница “.

Всичко това е удивително, стига дефицитът и цената на хелия да не скапват проектите за тези обещаващи нововъведения.

Science Alert

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР