Какво ви засяга тазгодишната Нобеловата награда за икономика, ще попитате.

...
Какво ви засяга тазгодишната Нобеловата награда за икономика, ще попитате.
Коментари Харесай

Муха в тоалетната: За какво е Нобеловата награда за икономика

Какво ви визира тазгодишната Нобеловата премия за стопанска система, ще попитате. В предходни години щяхте да сте прави да се съмнявате, само че не и този път. Нобелистът е експертът по поведенческа стопанска система Ричард Талър.

В книгата " Nudge. Архитектура на избора " Талър е измежду първите, които изясняват по какъв начин незабележимите подмятания и подсказки, подхвърлени тук и там по пътя ни, трансформират държанието ни.

На Нобеловия комитет очевидно му харесва тази нова научна дисциплинираност, защото през 2002 година присъди премията на израелския поведенчески икономист Даниел Канеман, отбелязва Би Би Си.

Оттогава nudge theory или теорията за натиска се ползва все по-широко при вземането на решения.

Без да подозираме, може би сме изпитали върху себе си тази доктрина.

Мухата в тоалетната

Една от най-известните илюстрации на теорията на натиска е решението на казуса с непорочност на писоарите (или мъжките тоалетни като цяло) посредством елементарна, само че гениална измама.

Идеята е приложена за пръв път през 1999 година на летището в Амстердам. Гениална като всичко просто: на писоарите били отпечатани мухи, доста наподобяващи на същински и мъжете автоматизирано ги вземали на прицел, помагайки да се икономиса от чистенето на тоалетните.

Талър обичал да дава за образец тези мухи – по какъв начин дребни промени в околната действителност оказват помощ да се промени към по-добро държанието на хората.

Поведенческата стопанска система в услуга на данъчните

Когато Дейвид Камерън станал през 2010 година английски министър председател, към този момент познавал добре правилата на поведенческата стопанска система и се разпоредил да бъде основана специфична „ комисия за напън ".

Нейната задача да усъвършенства общественото държание на британците по всевъзможни способи.

Един от ярките образци за методите й са писмата, разпращани на длъжниците за неплатен пътен налог.

Заглавието на писмото, набрано с наедрял шрифт, гласяло: " Платене данъкаили ще загубите вашия Ford Fiesta " (или съответната марка кола, която длъжникът притежава). Отдолу стояла фотография на колата, за която не е платено. Уловката се изплатила с лихви.

Към по-състоятелните хора, които не си били платили налога, бил прилаган по-позитивен звук.

В писмата до тях се разказвало, че получените от налозите средства оказват помощ за възстановяване на публичните услуги и благоустройството на региона, в който живеят, и напълно съответно се обяснявало от какво ще се лиши регионът, в случай че няма пари.

В резултат на тези писма хазната събрала 210 млн. английски лири от дължащите налога.

Бебешко лице

В лондонския регион Улуич постоянно е имало проблеми с противообщественото държание. 2011 не била изключение – при следващите вълнения потърпевши витрините на доста магазини. На идната година рекламната организация Ogilvy & Mather се захванала с поведенческа стопанска система и предложила нова тактика.

Знаейки, че и най-леденото сърце се разтапя при гледката на бебе, една нощ чиновниците на организацията и създатели на графити изрисували с детски лица металните щори, които закривали стъклените витрини на магазините в Улуич.

При оценката на резултата след това било открито, че акцията е понижила антиобществените прояви в квартала с 18%.

Промоция по телефона

Ако в миналото са се опитвали да ви продадат нещо по телефона, несъмнено сте чували  изрази като " множеството хора на ваше място ще го купят " или " предлагането важи единствено през днешния ден ".

В първия случай продавачите се заиграват с желанието да сме настоящи. Мислим си, че в случай че другите вършат това, значи имат основателни аргументи за това.

Във втория случай залогът е изработен със страха ви да се окажете на губещата страна – гадна е самата мисъл, че можем да изпуснем шанса.

И, трето, телефонните търговци ни приказват с необяснимо щастлив звук. Положителният напън е доста инфекциозен и ние изпитваме наслаждение, когато се съгласяваме с предлагането.

Големите компании от дълго време употребяват за всичко тези техники.

Заличете ме

В предишното хората, които желали след гибелта им да станат донори на органи, трябвало да подписват декларация за това.

Сега, отчасти поради теорията на поведенческата стопанска система, нещата са обърнати – би трябвало да се подписват единствено хората, които не желаят да са донори.

Още е рано да се приказва за резултатите от тази акция, само че общата й концепция от дълго време се ползва.

Ние сме осъзнали, че ни би трябвало система, която ще оказва помощ на всички да „ постъпваме вярно “, вместо да чакаме, до момента в който у обособени хора се разсъни възприятието за отговорност.

Подобно нещо се случва със спестяванията ни за старини, всички знаем, че би трябвало да пестим. Но с цел да стартираме да го прави още в този момент, е нужна нечовешка мощ на волята.

В Съединени американски щати за пръв път бил прибавен метод, при който всички работещи автоматизирано се включват в пенсионна скица. Вноските в началото не са огромни, тъй че хората да не се отхвърлят. Едва след време сумите за пенсионния фонд стартират да се усилват.

Разказаното дотук ви кара да подозирате, че политиците и бизнесмените ви манипулират за всичко? С теорията на Талър вие минимум към този момент стартирате да се досещате, когато ви вкарват в този филм.

Източник: Би Би Си
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР