Какво трябва да направи всеки на бензиностанцията, за получи намаление?На

...
Какво трябва да направи всеки на бензиностанцията, за получи намаление?На
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем, за да получим отстъпка на бензиностанцията?

Какво би трябвало да направи всеки на бензиностанцията, за получи понижение?

На уеб страницата на Национална агенция за приходите е оповестена информация защо гориво и автомобил се дава отстъпка и какъв касов бон ще бъде публикуван.

Компенсацията (отстъпката) от 25 стотинки на всеки литър/килограм бензин А95, дизел, природен газ (метан) или пропан-бутан (втечнен нефтен газ - LPG) ще се дава на крайните консуматори - физически лица от бензиностанциите, газстанциите или метанстанциите, които са съгласни да я дават.

Отстъпката е планувана със Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година. Тя ще се ползва единствено в обектите, които са съгласни да я дават, заради което е целесъобразно потребителите да попитат в обекта, преди да заредят резервоарите си.

Няма ограничаване в количеството гориво и броя на зарежданията.

Кой може да употребява компенсацията

От компенсацията може да се възползват единствено физически лица, притежатели или ползватели на следните транспортни средства:

- леки коли - категорията М1

- дву- или триколесни мотопеди или мотоциклети от категория L.

Важно изискване за прилагане на отстъпката е жителите да показват регистрационния ваучър на транспортното средство, което зареждат с гориво.

Физическо лице, което е употребило отплата при зареждането на гориво няма право на приспадане на данъчен заем по ЗДДС за начислен налог върху добавената стойност.

За какво гориво може да се употребява отстъпката

Компенсацията се дава при зареждане на следните типове гориво с най-ниската продажна цена в съответния обект:

- бензин А95;

- газьол (дизелово гориво);

- пропан-бутан (втечнен нефтен газ (LPG);

- природен газ (метан);

Кой може да дава компенсацията

Компенсацията се дава единствено от краен пропагандатор - бензиностанция, газстанция или метанстанция, който е регистриран по Закона за Данък добавена стойност и е избрал да прави тази отстъпка. Тя не се ползва в обекти, в които се правят зареждания на моторни транспортни средства единствено за лични потребности.

Как може да се употребява отстъпката

Компенсацията ще се дава като понижение от крайната цена (като отстъпка) при заплащане за зареденото количество гориво на касата, без значение дали това ще стане в брой или с банкова карта.

За горивото с отстъпка, бензиностанцията, газстанцията или метанстанцията ще издава уголемен фискален бон (фактура), в който ще са вписани регистрационният номер на транспортното средство, тип и количество на зареденото гориво, за което се дава компенсацията (отстъпката), както и нейната стойност - 25 стотинки на литър.

Документ за продажба на гориво, за което се дава отплата

За зареденото гориво крайният пропагандатор издава уголемен фискален бон (фактура), в който са вписани регистрационният номер на транспортното средство, тип и количество на зареденото гориво, както и отстъпката от 25 стотинки на литър.

Вместо име и адрес на получателя в разширения фискален бон, бензиностанцията, газстанцията или метанстанцията следва да уточни " Получател на отплата за гориво по ЗДБРБ ", а на мястото на идентификационен номер на получателя следва да впише " 0000000025 ".

В разширения фискален бон не се отразяват продажби на горива, за които не се дават обезщетения, само че могат да бъдат посочени други артикули и/или услуги.

Вижте още.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР