Какво следва? Има ли живот след Путин? Как той ще

...
Какво следва? Има ли живот след Путин? Как той ще
Коментари Харесай

Руският елит започва да мисли за бъдеще без Путин

" Какво следва? Има ли живот след Путин? Как той ще си отиде и кой ще го замести? " Тези дни такива въпроси минават през мозъка на съветските елити, бюрократи и предприемачи, до момента в който следят по какъв начин украинската войска напредва, образованите хора напущат Русия, а Западът отхвърля да отстъпи пред енергийното и нуклеарно изнудване от страна на Владимир Путин. " Има доста гневни диалози в московските заведения за хранене и кухни. Всеки е схванал, че президентът направи неточност и губи ", разяснява неизвестен представител на елита.

Това не значи, че Путин ще се отдръпна, ще бъде лишен от власт или ще прибегне до нуклеарно оръжие. Означава, че тези, които ръководят страната и личните си активи там, губят доверие в своя президент. Изглежда, че съветската политическа система навлиза в най-турбулентния интервал от постсъветската си история. Западните държавни управления също стартират да се тормозят, че Русия може да стане неуправляема.

" Никога до момента през цялото си 23-годишно ръководство Путин не е бил в такава обстановка ", споделя съветският политически анализатор Кирил Рогов. В предишното, когато е бил изправен пред компликации - да вземем за пример загубата на подводницата " Курск " и нейния екипаж от 118 души през 2000 година или нещастието в учебното заведение в Беслан през 2004 година, която завърши със гибелта на 333 души - той успяваше да отклони отговорността от себе си и да резервира имиджа си на мощен водач. " Сега възнамерява и извършва интервенции, които явно се провалят ", посочваРогов .
Реклама
Инвазията в Украйна на 24 февруари беше потрес за съветското статукво, което се беше самоубедило, че Путин няма да рискува пълномащабна война. Но миксът от неговия първичен, въпреки и стеснен боен прогрес, неналичието на стопански колапс в Русия и по-ранните опити за мирни договаряния успокоиха напрежението. Някои членове на елита даже за известно време се самоуспокояваха, че президентът не може да изгуби.

Тази картина бе разрушена от " частичната " готовност, която Путин разгласи. Тя сподели, че неговата " специфична военна интервенция " не върви и посредством набирането на още бойци той въвлича страната по-надълбоко в спора. И както показва всеобщото бягство на руснаци през границата, неговият опит да трансформира начинанието си в нова " Велика отечествена война " към този момент се проваля. Мобилизацията пречупи главната хипотеза за публичното безмълвно единодушие с войната - че няма да се изисква интензивно присъединяване. В Москва, където мъже на улицата бяха принудително записвани в армията, кметът Сергей Собянин бе заставен на 17 октомври да разгласи, че на военната тегоба е комплициран край. Други райони с по-малко благоприятни условия да се опълчват ще би трябвало да запълнят неналичията.

Путин не може да завоюва своята война - в самото начало тя нямаше ясни цели, и в този момент, когато е изгубил толкоз доста, той не може да я приключи, без да бъде надълбоко потиснат. Дори в случай че боевете в Украйна спрат, връщането към мирния живот отпреди войната е неосъществим при неговото войнствено ръководство. Същевременно стопанската система стартира да изпитва резултата от глобите и от напускането на най-квалифицираните и образовани представители на работната мощ, а потребителското доверие спада.
Путин не може да завоюва своята война - в самото начало тя нямаше ясни цели, и в този момент, когато е изгубил толкоз доста, той не може да я приключи, без да бъде надълбоко потиснат Източник: Reuters
Церемонията на 30 септември, в която след речта си против Запада Путин съобщи, че анексира четири района в Украйна, които в действителност той не управлява, бе толкоз неуместна, че евентуално е подкопала имиджа му на излъчващ мощ даже в Русия. Както политическият консултант Татяна Становая показва: " До септември съветските елити бяха създали прагматичния избор да поддържат президента, само че нещата ескалираха до такава степен, че в този момент те може да би трябвало да избират сред разнообразни губещи сюжети ".
Реклама
Военно проваляне може да докара до колапс на режима с всички следващи опасности за тези, които са го поддържали. Междувременно войнствеността на Путин " повдига въпроса дали съветските елити са подготвени да останат с него до горчивия край, изключително на фона на възходящите закани за потреблението на нуклеарно оръжие ", разяснява Становая. Президентът се трансформира от въприеман източник на непоклатимост в проводник на неустойчивост и заплаха.

Абас Галямов, политически анализатор, работим известно време в Кремъл, твърди, че през идващите няколко седмици и месеци елитът, чиито членове постоянно са вярвали в способността на Путин да пази както режима си, по този начин и тях, ще осъзнаят, че зависи от тях самите да го спасят дружно със своя личен живот. Според него това ще форсира търсенето на вероятен правоприемник в границите на системата.
Изглежда, че съветската политическа система навлиза в най-турбулентния интервал от постсъветската си история.
Списъкът на Галямов с евентуални претенденти включва Дмитрий Патрушев - наследник на Николай Патрушев, който е началник на Съвета за сигурност и един от основните идеолози на режима. Патрушев-младши е някогашен министър. Макар че е част от фамилията, може да бъде общопризнат като ново лице поради младостта си. Други възможни претенденти са Сергей Кириенко -първи зам.-началник на канцеларията на президента,Собянин - кметът на Москва, и Михаил Мишустин - министър председателят на страната , който може да подписа съюз с някои представители на апарата за сигурност и да играе ролята на сдържан договарящ със Запада.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР