Какво ще се случи с управлението на държавата след като

...
Какво ще се случи с управлението на държавата след като
Коментари Харесай

Васил Тончев пред Стандарт: Кой може да стане златният пръст в парламента

Какво ще се случи с ръководството на страната откакто партията на Слави Трифонов - " ИТН ", излезе от ръководещата коалиция и вървим ли още веднъж към избори? Всичко ще зависи от това дали и по какъв начин би могло да се обезпечи болшинство в Народното събрание, разяснява пред " Стандарт " социологът Васил Тончев от " Сова Харис ". 

- Господин Тончев, по какъв начин виждате развиването на обстановката с излизането на Има Такъв Народ от обединението?

- Всичко ще зависи от това дали и по какъв начин би могло да се обезпечи болшинство в Народното събрание.

- А по какъв начин може да стане това?

- Резервите на " Продължаваме промяната " са или част от депутатите на " ИТН " да се отделят от групата и да се причислят към тях, или " Възраждане "

- Има ли подобен късмет - " Възраждане " за поддържат Политическа партия?

- Чисто теоретично - с техните 13 депутата те биха могли да обезпечат болшинство на настоящето държавно управление или на това държавно управление, което вероятно ще остане.

- А дали държавното управление ще остане - зависи отново от " Възраждане " или от отцепниците от Има Такъв Народ?

- Не чакам от Движение за права и свободи и ГЕРБ да се получи поддръжка. Така че това са двата хипотетични разновидността. Но съгласно мен може да се получи единодушие от " Възраждане " единствено по някои бързи, незабавни ограничения, преди да се отиде на ново служебно държавно управление и нови избори. Лично за мен ще е доста показателно какво ще е държанието на " Възраждане " да поддържат избирането на Бойко Рашков за началник на КПКОМПИ и вероятно при избора на представителите на Висшия правосъден съвет. Но разграничителните линии сред " Възраждане " и " Продължаваме промяната " доста бързо ще излязат нескрито. Споровете, които Политическа партия имат в този момент с Има Такъв Народ, ще наподобяват просто като детска приказка спрямо тези сред Политическа партия и " Възраждане ". Така че стабилно болшинство не би могло да се реализира. Би могло да се одобряват някои дребни, краткотрайни решения.

- Според Вас актуализацията на бюджета въпреки всичко ще бъде ли призната като един тип незабавна мярка?

- Пак зависи от болшинството. Ние не знаем какви сделки има и по какъв начин ще реагират тази част от депутатите, които биха могли да поддържат решенията, предлагани от Политическа партия. Отива се към избори. Очевидно тази коалиция, която се консолидираше само по линията анти-ГЕРБ настроенията, тази сплав просто се разпадна. Има Такъв Народ от известно време доста ясно и изрично споделяха, че вървят в тази посока.

- Кога е най-реално да имаме избори?

- Есента. Има комплицирани процедури, длъжностен кабинет и т. н. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР