Какво се знае дотук за рисковете от ваксината срещу COVID-19?

...
Какво се знае дотук за рисковете от ваксината срещу COVID-19?
Коментари Харесай

Рискове и странични ефекти от ваксината срещу коронавирус: какво се знае дотук

Какво се знае дотук за рисковете от имунизацията против COVID-19? Кои са нормалните странични резултати и какви други неподходящи въздействия са вероятни? Тук отговаряме на най-важните въпроси.

Много хора са разколебани дали да се имунизират, тъй като се притесняват от възможни странични въздействия на имунизациите. Те изпитват подозрения основно заради обстоятелството, че имунизациите против Ковид-19 бяха прекомерно бързо създадени. Кои са нормалните странични резултати от имунизирането и какви други неподходящи въздействия са вероятни?

Всичко това е в реда на нещата

Съвсем обикновено е имунизацията да провокира известни реакции на организма: към мястото на убождането нормално се появява зачервяване, леко отичане или болежка. Не са необикновени и реакции като изнемощялост, нараснала температура, главоболие или болки в ставите през първите три дни след имунизирането. Тези недоволства нормално са леки и отшумяват бързо. Те демонстрират, че имунизацията кара имунната система на индивида да реагира и да образува антитела.

Освен тези нормални реакции, при имунизациите против ковид в обособени случаи бяха следени и по-силни странични резултати - да вземем за пример алергичен потрес. Те обаче са доста редки. Ваксините, утвърдени от Европейската организация по медикаментите ЕМА, от американската Агенция за надзор на храните и медикаментите FDA или от Световната здравна организация, са считани за сигурни. В противоположен случай те нямаше въобще да бъдат позволени до приложимост.

Ваксината на BioNTech

По време на тестванията на имунизацията, основана от немската компания BioNTech и американския ѝ сътрудник Pfizer, не се демонстрираха никакви тежки неподходящи въздействия. А при възрастните пациенти типични реакции като изнемощялост и главоболие се следиха рядко и в слаба форма.

Но откогато тази ваксина навлезе в всеобща приложимост, при обособени пациенти се следят и някои по-тежки реакции директно след имунизирането. Един пациент в Съединени американски щати и двама британци изпаднаха в анафилактичен потрес, съпроводен със зной и зачервявания на кожата. Тъй като и тримата не са имали предварителни болести, английските управляващи предизвестиха хората, склонни към алергични реакции, първоначално да не се имунизират.

Ваксината на Moderna

Ваксината mRNA-1273 на американския тръст Moderna също е генно основана - правилото на действието ѝ е доста подобен с този на имунизацията на BioNTech. По време на клиничните тествания доброволците са изпитвали единствено леки и нормални странични въздействия. В отчета на един самостоятелен надзорен орган се споделя, че резултатът на изнемощялост се е показал измежду 9,7% от имунизираните с mRNA-1273.

Ваксината на Moderna е провокирала в доста редки случаи по-силна алергична реакция, а единствено в единични случаи е била следена парализа на лицевия нерв. Засега обаче не е изяснено дали тези реакции фактически са директно разследване от имунизирането. Възможно е страничните резултати да са били провокирани не от мРНК на имунизацията, а от липидните наночастици, които се употребяват като носители на мРНК и след това се разграждат в организма.

Ваксината на AstraZeneca

По време на клиничните тествания на имунизацията, създадена от британско-шведския тръст AstraZeneca, се стигна до случай, в който пациент получи инфектиране на гръбначния мозък. В резултат клиничните тествания бяха краткотрайно прекъснати, само че самостоятелна експертна комисия откри, че въпросното инфектиране не е имало никаква връзка с имунизирането.

Руската ваксина Спутник V

Руската ваксина беше утвърдена в Русия още преди да беше завършила третата фаза от клиничните тествания. По целия свят бяха изразени съществени подозрения във връзка с тази ваксина, защото имаше белези за операция на данни. Въпреки това имунизацията към този момент се употребява в редица страни - в самата Русия, в Беларус, в ОАЕ, в Индия, Бразилия и Аржентина.

По данни от 2 януари, в Русия в това време са имунизирани над 800 000 души. Според съветското здравно министерство, към този момент се демонстрират единствено нормалните леки странични въздействия.

Да се посрамвам ли на риска?

Да се посрамвам ли на риска от имунизиране против Ковид-19? Това би трябвало да реши всеки човек персонално за себе си - откакто претегли преимуществата и минусите. Засега липсват информации за тежки странични въздействия при избрани рискови групи, като да вземем за пример хората с алергии. Надеждни данни ще има чак откакто като бъдат имунизирани и следени задоволително доста хора. „ Затова постоянно има прочут остатъчен риск. Колко огромен е той, ще се обясни в идващите месеци и години “, споделя в тази връзка Кристиан Богдан, шеф на Института по клинична микробиология към Университетската клиника в Ерланген.

Важно е да се знае съотношението сред опасности и изгоди, споделя още Кристиан Богдан и дава следния образец: " Ако за един възрастен човек вероятността да почине от Коронавирус е 20%, а рискът от тежки странични въздействия от имунизацията е 1:50 000 или още по-малък, тогава персонално аз бих поел този риск ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР