Животинският свят е пълен с чудати представители, които ни карат

...
Животинският свят е пълен с чудати представители, които ни карат
Коментари Харесай

Въпрос на оцеляване - защо жирафите имат толкова дълга шия

Животинският свят е цялостен с чудати представители, които ни карат да се замисляме за какво природата ги е основала с тези форми и размери и какво въздействие е оказала еволюцията върху тях. Жирафите несъмнено са едни от тях като най-високото сухоземно и най-едрото преживно животно на Земята.
 Как съумяват да спят жирафите
Как съумяват да спят жирафите

Не им е по никакъв начин елементарно

Тяхната най-отличителна линия е дългата шия. А учените от години се пробват да схванат същинската причина за нея. Сега нова на проф. Дъглас Кавенър от Pennsylvania State University се основава на написаното от Чарлз Дарвин преди епохи - че тази физиологична особеност на жирафите е за оцеляване и постигане на повече храна спрямо другите животни.

И в този момент това се удостоверява, като този път в центъра на еволюцията се слагат женските човеци. Установено е, че те имат съразмерно по-дълги вратове от мъжките спрямо останалата част от тялото си. И това е обвързвано с обстоятелството, че се нуждаят от повече хранителни субстанции по време на интервалите на бременност и кърмене.
 Снимка 668083

Освен това тялото на женските жирафи е по-издължено, с цел да могат да износят бебетата си. А мъжките имат по-широк врат, за да се борят за превъзходство с съперниците си. Също по този начин имат съразмерно по-дълги предни крайници от женските - това е обвързвано със спецификите на половия акт.

Професорът разяснява и че жирафите са доста претенциозни откъм храната си и ядат листата единствено на няколко типа дървета. Затова дългата шия им разрешава да стигат до по-високите им клони и по този начин да си обезпечават повече храна. В противоположен случай несъмнено до момента биха изчезнали като вид.
 Жирафите джуджета и първи случаи на дуорфизъм измежду тези животни в Уганда и Намибия
Първи случай на джуджета измежду жирафите

Любопитно ново изобретение

А когато женските станат на четири или петгодишна възраст, те попадат в съвсем непрекъснат цикъл на бременност и кърмене, който изисква много енергия и повече храна - по тази причина и тяхната шия е станала по-дълга. Те съумяват да доближат до най-хубавите листа на всяко дърво и по този начин си набират нужното им, написа Daily Mail.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР