Министерски съвет одобри график за реализиране на дейностите по изграждане

...
Министерски съвет одобри график за реализиране на дейностите по изграждане
Коментари Харесай

Отпускат 100 млн. лв. за Националната детска болница

Министерски съвет утвърди график за осъществяване на дейностите по създаване на Националната многопрофилна болница за интензивно лекуване на деца в София. Той включва нужните действия и периоди за осъществяване. Осигурени са 100 млн. лева от държавния бюджет – това е първо финансиране по почистване на терена, планиране и други действия. Това разгласи финансовият министър Людмила Петкова.

„ С Европейската капиталова банка е подписано съглашение за безплатна помощ за консултантски услуги, предоставени от белгийски консорциум, който е изготви три стратегически документи по повод функционалността, структурите и нужното съоръжение на болничното заведение. В началото на септември ще започва процесът по планиране на болничното заведение, и 2025 година да стартира строителството на Националната детска болница. Необходимите средства ще бъдат планувани в Закона за държавния бюджет за 2025 година, както и в средносрочната бюджетна прогноза. В тях се включват парите за строителството, както и за обзавеждането и оборудването “, разясни тя.

Здравният министър Галя Кондева посочи: „ Процесите, които се правят по този график, ще вървят редом за по-бързо създаване. Важните неща са този консултантски отчет, който чакаме, изключително в частта за действието на болничното заведение, както и разрушаването на постройката. След като завърши стадият на консултантската активност, ние към този момент ще стартираме процедурата по подготовка и публикация на публичните поръчки. “

През май 2028 година се планува Националната детска болница да бъде реалност.

„ Ние ще поставим старания взаимно с всички ангажирани институции. Това е срокът, който сме си определили да се извърши “, посочи министър Кондева.

" Структурата на болничното заведение ще бъде избрана след отчета на Европейската капиталова банка. На територията на София има 13 лечебни заведения, изпълняващи разнообразни функционалности във връзка с обезпечаване на педиатрична помощ. Тези структури, за жалост, извършват разнообразни функционалности, което е едно от нещата, които тормози пациенти и родители. Това е концепцията за обезпечаване на сложна грижа за децата. Все още има диспути по какъв начин ще се структурира тази болница, дали всички тези лечебни заведения ще би трябвало да се трансферират към новата болница ", сподели още тя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР