Какво се случи в отбраната през годината? Да започнем малко

...
Какво се случи в отбраната през годината? Да започнем малко
Коментари Харесай

Ако армията имаше девет живота като котките...

Какво се случи в защитата през годината? Да стартираме малко по-отрано. Имаше един боен министър Николай Ненчев, отново в държавно управление на Бойко Борисов и ГЕРБ, който споделяше, че Българската войска има три деца и те не трябва да се разделят. Ставаше дума за трите типа въоръжени сили - Сухопътни войски, Военновъздушни сили и Военноморски сили. Сигурно е бил прав. Не направи кой знае какво, с което, за жалост или не, не разреши едно да вземе превес над друго. Останаха си на същото място. Случи се нещо, несъмнено, което не може да не остане в историята на страната. Принуди командира на Военновъздушни сили да подаде доклад и да се пенсионира, с цел да стане президент на Република България. Не е дребна тази заслуга.

Сегашните ръководещи, които единствено смениха по-малкия съдружен сътрудник, също държаха на тази теза. Дълго време говореха, че трите плана за рационализация би трябвало да вървят ръка за ръка. Точно 2019 година сподели, че това не се случва. Дали по геополитически или някакви други стратегически аргументи имаме смяна единствено за изтребителите. Даже платихме на Съединени американски щати цялата сума предплатено. От позиция на качествата на Военновъздушни сили, а и на цялата ни войска - похвално. И не е съществено да се оспорва нуждата от усилване мощта на бойната ни авиация. Важното е обаче, като полетят в българското небе първите осем Ф-16, да са в строя бронираните машини на пехотата и многофункционалните кораби на флота, с цел да се употребяват пълноценно многоцелевите самолети. Изтичащата година обаче, не донесе контракти за останалите два плана, даже плануваните в централния бюджет средства бяха взети, с цел да се заплати сметката за изтребителите. Ще чакаме 2020 година За корабите има вяра, за бойните машини ще кажа по-нататък.

Все отново тези над 2 милиарда лева, платени едновременно, свършиха доста значима геополитическа и дипломатическа задача. Особено във Вашингтон. Похвалихме се пред президента Тръмп. Той даже деликатно ни даде за образец на Германия. Няколко дни преди този момент министър председателят звънна на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и самичък се похвали. Отбеляза, че от началото на 2018 година България сполучливо ползва националния План за повишаване на отбранителните разноски до 2 % от Брутният вътрешен продукт до 2024 година " С предплатеното заплащане на 8 броя самолета F-16V Block 70 тази цел към този момент е реализирана и в края на актуалната 2019 година разноските се чака да доближат 3,1% от Брутният вътрешен продукт. " Това е похвалата.

Нямаше метод да не ни ръкопляскат. Но очевидно не бяха чели гласувания бюджет за идната година. Там е записано, че общо разноските за защита възлизат на 1941,0 млн. лева, което съставлява 1,53% от Брутният вътрешен продукт. А средносрочната прогноза планува през 2021 и 2022 година спадът да е надлежно с 0,19 и 0,17 %. Добре, че президентът бе правилен в това отношение на срещата на върха на НАТО в Лондон. Така през идващите три години няма да ни питат къде са 3-те %. Защото няма да ги има и 2-та. Макар че и това може да се случи. Вече има приказка, че по един от двата модернизационни плана ще платим предплатено. По рецептата за изтребителите. Колко му е, актуализираме бюджета по някое време на годината и дигаме % от Брутният вътрешен продукт над 1,53.

Сега за трите деца на Българската войска. Клатушкането на плана за корабите през годината беше явно. Дори на едно от съвещанията на Комисията по защита, националният представител вицеадмирал от запаса Пламен Манушев вметна репликата за доведеното дете, имайки поради Военноморски сили. Още по-респектиращо беше словото на командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов на празника на пехотата - 19 ноември. " Всички ние постоянно чуваме, че Сухопътните войски са гръбнакът на Българската войска. Но да си признаем почтено - по кое време се грижим за гръбнака си? Когато стане късно! Сухопътни войски сме първи по извършени учения и участници в тях. Първи сме по участия в задачите. Първи сме по оказване помощ на популацията. И на още едно място сме първи. В строя на Националната гвардейска част взводът, който съставлява Сухопътни войски, е пръв. В другите области, изключително свързани с финансирането, ние постоянно не можем да се класираме и в челната тройка. Може би това е по този начин, тъй като не сме дейни? Може би това е по този начин, тъй като аз не мога да върша вятър на този или оня? Може би повода е, че аз не пълня ушите на хората с непрекъснати приказки по какъв начин ние сме най-важни, най-ценни, най, най? ", сподели той. И продължи: " Когато чаках високото софтуерно обновяване на Сухопътни войски в средата на годината, аз виждах светлина в тунела. Оказа се, че светлина имаше, само че не беше тази, която чакахме. И в този момент отново през тунела си светим с газения фенер и се надяваме. Надеждата на Сухопътни войски е като котката - с девет живота. Дано да ни стигнат, че не останаха доста! ".

Дано политиците да не лежат на приказката за деветте живота на котката, когато става дума за Сухопътни войски и за армията въобще. Защото и най-новата техника ще почине доста бързо, в случай че ги няма хората. За 9 месеца акцията " Бъди боец " обиколи градовете в България и обезпечи 602 нови бойци и матроси. И тук се похвалихме: " Два пъти повече от предходната година! ". Добре, само че какъв брой акции би трябвало да създадем, с цел да попълним недостига от военнослужещи. Има една прогноза, която изтече от Щаба на защитата, съгласно която некомплектът може да бъде преодолян до 5-6 години. Нещо друго би трябвало да се направи, което да е надалеч по-мотивиращо от 10-процентно нарастване на заплатите. През тази година не пристигна и необятно рекламираната доброволна работа. От началото на август са оповестените ремонти на Закона за запаса на въоръжените сили, чието приемане би трябвало да обезпечи осъществяването на едно от записаните в управническата стратегия на държавното управление планове. Но по този начин си стоят на уеб страницата за разискване. Явно има опозиция от най-високо равнище.

Дори и Народното събрание да одобри закон или решение, не е обезпечено по кое време ще започва осъществяването му. И 2019 година даде такива образци. Така стана със основаването на Съвместното командване на специфичните интервенции. Депутатите споделиха " да " през май, Министерският съвет извърши тяхното решение през ноември. Както се споделя с фанфари държавното управление и Народното събрание гласоподаваха през април възобновяване на Висшето военновъздушно учебно заведение от 1 януари 2020 година В началото на декември към момента нямаше назначен шеф, не бе избран и щат.

Нещо такова се случваше в защитата през годината. За идната ще разчитаме на провеждащия се стратегически обзор. Защо пък той да не реши въпроса с некомплекта. Намаляваме състава с 5 хиляди и готово. Такива гласове се чуват даже в Народното събрание. Колко му е?! Трябват едно или две гласувания.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР