Какво се е случило на 29 ноември през годините? Ето

...
Какво се е случило на 29 ноември през годините? Ето
Коментари Харесай

На този ден: Създадени са ФК Барселона и Майкрософт, умира Баташов

Какво се е случило на 29 ноември през годините? Ето някои от най-значивите събития:

През 1877 година американският откривател Томас Едисън показва фонографа, който е предходник на грамофона. 

През 1899 година в испанския град Барселона е учреден испанският гранд Барселона. Тимът е петкратен носител на Шампионска лига, а в тима е играл и най-успешният ни футболист Христо Стоичков, който подвига Шампионската купа през 1992 г, ставайки първият и за момента единствен български футболист, спечелил най-ценния европейски клубен шампионат. 

През 1922 година Хауърд Картър отваря гробницата на фараона Тутанкамон за публиката. 

През 1929 година е осъществен първият полет със аероплан над Южния полюс от американския водач Ричард Бърд.

През 1945 година е основана Социалистическа федеративна република Югославия. До 2003 година този ден се чества в Югославия като Ден на републиката. 

През 1947 година по искане на Организация на обединените нации територията на Палестина е разграничена на две елементи - еврейска и арабска, които по-късно стават обособени страни - Израел и Палестина. 

През 1962 година стартира историята на Конкорд. Подписан е контракт сред Франция и Англия за взаимно планиране и произвеждане на самолетите. Самолетът излиза от произвеждане през 2003 и е изведен от употреба единствено няколко дни преди да отпразнува 41 години. 

През 1975 година Бил Гейтс и Пол Алън основават компанията Майкрософт. Дълги години Гейтс е най-богатият човек в света. 

През 1981 година актрисата Натали Ууд, една от най-популярните през 60-те години и 70-те години, се удавя, откакто пада от яхта в Калифорния. И до ден сегашен това остава една от най-големите загадки в Холивуд, като доста от теориите са, че актрисата е била убита. 

През 1990 година държавното управление на Андрей Луканов подава оставка под напън на протестиращите.

На този ден са родени именитият футболен треньор Ернст Хапел, някогашният френският президент Жак Ширак, певицата Кичка Бодурова.

Умират българският образован деятел Константин Фотинов, италианският композитор Джакомо Пучини, българският политик Г.М. Димитров, една от легендите на Бийтълс - Джорд Харисън и българският артист Андрей Баташов.

/източник TrafficNews.com/
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР