Какво са суперхраните? Имаме ли нужда от тях? Ето отговорите

...
Какво са суперхраните? Имаме ли нужда от тях? Ето отговорите
Коментари Харесай

Ето ги! 10 суперхрани за по-добро здраве

Какво са суперхраните? Имаме ли потребност от тях? Ето отговорите на нашия гоставтор Страхил Иванов.

Какво съставляват суперхраните?

Реално – такова нещо не съществува. Терминът е фиктивен от маркетинговите експерти, с цел да продават по-добре на пазара избрани артикули, понижаващи равнищата на. Но за „ суперхрани “ могат да минат някои храни, които оказват помощ за възстановяване на здравето ни, в битката с непотребните килограми и съставянето на разнообразни, съобразени с тези цели.

Най-популярни суперхрани

1.  Тъмнозелени зеленчуци – отличен източник на хранителни субстанции, в това число фолиева киселина, цинк, желязо,, витамин Ц и фибри. Тъмнозелените зеленчуци понижават риска от сърдечни и хронични болести, измежду които диабет вид 2. Наличието на каротеноиди ги прави отлични в битката с някои типове рак. Особеното при този вид суперхрани е, че някои имат горчив усет. За да избегнете неприятното чувство, включете тъмнозелените зеленчуци в обичаните си супи, салати, шейкове и ястия.

Сред представителните на тъмнозелените зеленчуци са спанак, кале, листа от ряпа, зеле и манголд.

Кейл – отличава се със ситно накъдрени и зелени листа, както и с лек аромат на целина. Това е един от дребното зеленчуци, които съвсем не губят витамините си, откакто бъдат сготвени. Съдържа 49 калории на 100 г и голямо количество витамин К, който оказва помощ за образуването на белтъчини в кръвната плазма, костите и бъбреците.

Спанак – може да се откри свеж, замразен или изсушен. По време на Първата международна война сок от спанак се е давал на ранените бойци, с цел да спре кръвоизлива. В 100 г спанак има единствено 23 калории, само че цели 10 разнообразни, сред които – А, Ц и К; 8 минерала, измежду които които магнезий, манган и желязо. Всъщност спанакът е прочут най-много поради високото си наличие на желязо, осигурявайки 21% от дневния банкет.

Манголд – отличава се с наситено зелени листа и алена ръкохватка. Познат е на кулинарията от епохи, само че поради сходството си с други зеленчуци постоянно е бил подценяван. В 100 г продукт има 19 калории. Съдържа 12 витамина, измежду които А, К и Ц, а в сурово положение – и витамин Е; 8 минерала, измежду които магнезий, желязо и калий. Като множеството зеленолистни – той е с ниско наличие на въглехидрати, протеини и мазнини.

2.  Горски плодове – отличен източник на, витамини, минерали и антиоксиданти. Заради огромното многообразие от антиоксиданти горските плодове намаляват риска от сърдечни болести и рак. Подходящи са при нарушавания на храносмилателната система и имунитета. Сред най-известните представители са ягоди, малини, черни и червени боровинки, къпини. Горските плодове са ароматни и апетитни и можете да ги консумирате когато и да е на деня.

Малини – по принцип са летни плодове, по тази причина и цената им през този сезон е най-ниска, другояче можете да ги намерите и през останалата част на годината. В 100 г има 53 калории. Съдържанието на фибри е високо – 6%, а на захар – ниско – 4%. Изключително богат източник на витамин Ц. Листата на малината също се употребяват, пресни или сушени, за билкови чайове.

Ягоди – в една порция има 33 калории и 71% витамин Ц. Ягодите са известни със своите есенциални мастни киселини - и омега 6, които човешкото тяло не може да създаде, само че които са му доста нужни.

Черни и червени боровинки – продават се пресни и замразени, само че поради високата си цена, някои компании неусетно ги заменят с лилави моркови, нарязани на кубчета. Боровинката съдържа магнезий, който е значим за мускулите и нервните кафези. Препоръчва се при колики и на хора в преклонна възраст.

Къпини – в 100 г се съдържат 25% от дневната доза фибри и единствено 43 калории. Подобно на ягодите, семките на къпините имат масло, богато на омега 3 и омега 6 (а и омега 9, въпреки да не е вписан официално). Наличието на витамин Ц също е доста високо – 25%, а на витамин К – 19%.

    Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР