Какво представлява тазобедрената дисплазия при куче? Тазобедрената дисплазия при куче

...
Какво представлява тазобедрената дисплазия при куче? Тазобедрената дисплазия при куче
Коментари Харесай

Тазобедрена дисплазия при кучето

Какво съставлява тазобедрената дисплазия при куче?

Тазобедрената дисплазия при куче е генетично положение, при което от ранна възраст тазобедрените стави могат да отслабнат и да се разхлабят. При това положение сухожилията и ставните капсули, които нормално стабилизират тазобедрената става, остават разхлабени още от първите няколко седмици на живота на кучетата. Това положение постоянно води и до второстепенен остеоартрит на засегнатата става. При кучетата, страдащи от тазобедрена дисплазия, положението нормално се среща и при двете бедра.

Кога се появява тазобедрената дисплазия при куче?

Кучета от всяка възраст могат да развият тазобедрена дисплазия - от едвам няколко месечни кутрета до доста по-възрастни човеци. Големите породи кучета са по-склонни да развият това заболяване поради по-бързия си напредък и натрупването на маса. При възрастни кучета болестта се среща най-често след деветата година.

Каква е повода за тазобедрената дисплазия при куче?

Най-често тазобедрената дисплазия е генетично заложена, само че не е изключено да се появи и по други аргументи като наднормено тегло при кучето или физическо претоварване. Последните две сами по себе си не могат да провокират това положение, само че могат да доведат до по-бързото изхабяване на ставата, което на собствен ред да аргументи разхлабването ѝ и да докара до дисплазия.

Какви са признаците на тазобедрената дисплазия при куче?

Симптомите могат да бъдат разнородни, само че стопаните би трябвало да обръщат изключително внимание при смяна в ходенето или тичането на кучето, в случай че виждат отвращение за игра, схванатост или признаци на болежка след разходка или заран при ставане. С придвижване на положението мускулния тонус при множеството кучета понижава и те имат потребност от помощ при лягане и изправяне.

Кои породи най-често страдат от тазобедрена дисплазия?

Големите породи кучета са по-често наранени от това положение, въпреки че се среща и при по-малките типове. Сред най-често боледуващите породи от тазобедрена дисплазия са немската овчарка, голдън ретривъра, лабрадор, британският булдог, ротвайлерът, нюфаундленд, санбернар, немският дог, неаполитанският мастиф и породата чау-чау.

Как се лекува тазобедрената дисплазия при куче?

Здравословният режим, питателните добавки и противовъзпалителни лекарства са най-честият избор за лекуване и облекчение на признаците при тазобедрената дисплазия и последвалия остеоартрит при куче.

Също по този начин характерни извършения, разтривки и компреси могат да оказват помощ доста, както и възстановяване на домашните условия за кучето като това да сложим купичката с храна и вода на подобаваща височина, с цел да не се навежда, да му осигурим топли кучешки облекла и уютно топло местенце, защото топлината облекчава болката и схванатостта.

В случаите, където това положение е прекомерно напреднало, може да се наложи и хирургична интервенция или слагане на изкуствена става при куче.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР