Какво предизвика кризата на недоверие в българския политически живот и

...
Какво предизвика кризата на недоверие в българския политически живот и
Коментари Харесай

Има ли атака на "Икономедия" срещу "Има такъв народ"

Какво провокира рецесията на съмнение в българския политически живот и дневния ред на жителите – неналичието на обстоятелства, „ тричането “ на медиите, откровените неистини в общественото пространство или приликите на кандидат-управниците с минали ръководства на страната?

Тази седмица пред „ bTV “ Тошко Йорданов сподели, че във в. „ Дневник “ са разгласили чатове на претендента на " ИТН " за правосъден министър Момчил Иванов с негова студентка.

Екипът на „ Мрежата “ по стратегия „ Христо Ботев “ беседва със Станислав Балабанов и Тошко Йорданов от " ИТН " в Народно събрание по въпроса за какво са изгубили доверието си към " Икономедия " и изданията " Капитал " и " Дневник ". Тошко Йорданов повтори изказванието си, че изданията на „ Икономедия “ са жълто-кафяви и работят по сходство на „ ПИК “ и „ Блиц “ със същия мотив.

Станислав Балабанов дава отговор по този начин:

" Тяхната медийна офанзива не е загадка за всички от кой момент тече, изключително след прочетената декларация от Христо Иванов от трибуната на Народното събрание. Стана ясно, че нещо не е наред там – в позицията на Христо Иванов, в позицията на съответна група осведомителни уеб сайтове. Просто е ясно, то не е загадка... Аз не съм ги нарекъл " кафяви медии ", само че те употребяват внушения и посредством внушения се пробват да нападат безпричинно " ИТН ". Ситуацията към този момент е много друга поради Демократична България и „ Изправи се БГ! Ние идваме “, може би към този момент би трябвало да се прекръстят на " Ние си отиваме ", тъй като те не са партии на митинга, а партии на интереса. "

А Тошко Йорданов – по този начин:

" Защото се приравниха до „ ПИК “ и „ Блиц “ – вадеха чатове (фалшиви) на Момчил (Иванов – бел.ред.) с някаква дама, която, на всичкото от горната страна, сподели по-късно, че това не е правилно. Момичето опроверга всичко, което излезе. Но не видях това нещо в тези медии. Просто станаха жълти медии... какво да направя... Питайте Иво Прокопиев за какво е тази офанзива. "  

Предаването " Мрежата " естествено потърси коментара и на основната редакторка на в. „ Дневник “ Велислава Попова .

Публикували ли са „ Дневник “ въпросните чатове, които злепоставят Момчил Иванов и негова студентка

" Не се откриват в " Дневник " такива чатове, тъй като не сме ги разгласили. Ако господин Балабанов и господин Йорданов бяха чели " Дневник ", щяха да открият това. Възможно е, към този момент като политици, някой от екипа им да ги е заблудил.  Ние не сме разгласили тези чатове – даже не сме се занимавали с тяхното оборване

Занимахме се с два други статуса на тогава номинирания за правосъден министър – единият се четеше като обиди към Демократична България – трябваше да бъде изяснено той казвал ли го е или не. Имаше един различен статус, който се разпространяваше във Facebook, отново показан от негово име, в който наскърбяваше " Дневник ", " Капитал " и " Свободна Европа ". И двата статуса ги проверихме през него. Наш кореспондент отиде, зададе въпроси и едвам откакто имахме неговия отговор, изобщо публикувахме информация за това. Правя това конкретизиране, тъй като ми се коства доста значимо поради обществените медии, които се трансфораха в най-бързия метод на политици и на всички да показват позицията си. Всичко става доста бързо. Много постоянно медии, издания бързат да разгласяват нещо, преди то да е тествано до дъно. 

Ние нормално се опитваме,  до момента в който не проверим нещо, в което има подозрение в източника и достоверността, даже да се забавим, да сме го ревизирали. Случаят с господин Момчил Иванов беше тъкмо подобен. Ние се забавихме в представянето на тази информация, до момента в който нямахме неговото пояснение . Смятам, че се отнесохме доста правилно към изказванията на " ИТН ".

Това, което повече ме тормози в чутото от господин Балабанов и господин Йорданов и в този момент пред вашето предаване, че те приказват за някаква офанзива на медия . Единствен " Дневник " прави най-ключовите неща в публицистиката. Задаваме въпроси и постоянно не получаваме отговори. Проверяваме обстоятелства и когато считаме, че нещо е значимо и касае публичния интерес, решаваме да го напишем. Не знам за какво те обвързват тези офанзиви с заявления на Демократична България и така нататък Ще прибавя единствено, че те ни упрекнаха обществено и в коридорите, че сме разпространявали някакви внушения за техния различен претендент за вътрешен министър Петър Илиев. 

По случая за Петър Илиев и сигнала за това, че той е копирал непозволено частично непознат теоретичен труд , ние получихме сигнала още когато той беше в началото номиниран за правосъден министър в първия кабинет с министър председател Николай Василев. И работихме по инспекцията на тези обстоятелства – много старателно и настойчиво – трима души (двама от " Дневник " и един от " Капитал " ). Когато се заприказва, че Петър Илиев е възможна номинация за министър председател, започнаха да се появяват изказвания в обществените мрежи разнообразни изказвания.  Аз не имах вяра, че той ще бъде измежду номинираните още веднъж, тъй като доста се разясняваше в професионалните среди  – имаше ясни доказателства (ние с очите си видяхме дисертацията), че това е реалност.  Успяхме да намерим книгата на Петър Илиев. Също по този начин четохме дисертацията на доцент Киселова. Докато не сверихме всичко, ние не публикувахме нищо. " Само обстоятелства ", както призоваваше Слави Трифонов, по тази причина и следствието за Петър Илиев се наричаше " Само обстоятелства – копирал ли е Петър Илиев от непознат теоретичен труд "

По никой от претендентите не сме се разрешавали като медия да вършим персонални оценки или да използваме чути неща от разнообразни хора в политическото пространство. Това, което мощно ме тормози, е че сега сме в обстановка, в която чуваме хора на висши обществени длъжности, от трибуната на Народното събрание, да си разменят думи, които не би следвало да чуваме даже в някакъв спор на улицата... Този обществен език въздейства на всичките взаимоотношения в обществото. А това е доста рисково. "

Как си обяснявате това неодобрение към " Дневник " от страна на " ИТН "

" Не знам. Притеснително ми звучи, че Има Такъв Народ внезапно влязоха в реториката на предходното държавно управление, което желаеха " да изчегъртат ". Такъв вид изказвания сме виждали в тези медии, които Тошко Йорданов назовава " жълто-кафяви ". Нямам ясно пояснение за какво Има Такъв Народ влезнаха в това. Ние постоянно сме отнасяли към предаването и към публиката им, отразявали сме ги, гостували сме им. И в този момент ги отразяваме – техните позиции, това може да се види в " Дневник ". Не желая да го приема като свръхцеленасочена офанзива към една от дребното медии, които желаят да останат и сериозни и аналитични към новата политическа настройка. 

Бих попитала тях двамата (Йорданов и Балабанов – бел.ред.), като сътрудници публицисти, в случай че те би трябвало да отразяват обстановката в " Шоуто на Слави ", какво ли щяхме да чуем от тях? "

Разговор на Николета Атанасова с Велислава Попова в " Мрежата "

Чуйте повече от звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР