Какво можем да направим, за да намалим ефекта от инфлацията? Ако

...
Какво можем да направим, за да намалим ефекта от инфлацията? Ако
Коментари Харесай

С колко се обезцениха парите ни за една година?

Какво можем да създадем, с цел да понижим резултата от инфлацията? Ако преди година със 100 лв. можехме да си купим артикули и услуги за 100 лева, то през днешния ден за същата сума бихме ще си купим артикули и услуги, който преди биха ни коствали около 80 лв., написа bTV.

- Колко е моята персонална инфлация?

- С какъв брой се обезцениха спестяванията ми?

- Какво мога да направя, с цел да понижа резултата върху бюджета си?

Колко е моята лична инфлация

Всеки месец Националният статистически институт разгласява данни за месечната и годишна инфлация. Според последните данни на годишна база животът у нас е поскъпнал приблизително с 16%. Ако семейството ви обаче харчи най-много за храна – то вашата персонална инфлация може да е по-висока, така като храните са поскъпнали с 23%.

Ето какво демонстрира калкулаторът за персоналната инфлация на Национален статистически институт за домакинство, което на месец харчи: 500 лева. за храна и безалкохолни; 100 лева. за облекла и обувки; 60 лева. за ВиК; 50лв. за електроенергия; 150 лева. за парно, 40 лева за публичен превоз, 40 лева за телефон, 100 лева. за ресторант и 50 лева. за козметика, общите разноски на месец за семейството ще са 1090 лева, то личната инфлация на това домакинство ще е над 22% или с близо 6% по-висока от междинната за страната.

С какъв брой се обезцениха спестяванията ни в банка?  

 

Да приемем, че имате 100 лева в спестовна сметка, която заплаща 1% рента. След една година ще имате 101 лева в сметката си. Но в случай че темпът на инфлация е 2%, ще ви трябват 102 лева, с цел да имате същата покупателна дарба, с която сте почнали. В случая, годишната инфлация е 16%, а лихвите по депозитите едвам доближиха към 1%.  Всеки път, когато вашите спестявания не нарастват със същата скорост като инфлацията, вие на процедура губите пари. Банковите депозити обаче са обезпечени до 200 хиляди лева у нас и това дава сигурност на парите. 

Ако сте склонни да поемате риск, може да инвестирате във взаимни фондове или в акции. Там доходността е по-висока, само че и парите ви не са обезпечени, по тази причина би трябвало да преценявате добре къде инвестирате.

Ако имате повече спестявания - парцелът остава измежду желаните вложения за българина. 

Какво мога да направя, с цел да понижа резултата върху бюджета си? 

Експертите поучават да създадем добър проект на парите си, особено  за семействата, чиито растеж на приходите не покрива инфлацията. Да спестим разноските, които не са неотложни. А за останалото  - да пазарим по лист в хранителния магазин. Да не пазаруваме според предложения " Купи 3 + 1 гратис “, тъй като по този начин постоянно купуваме артикули, които в действителност не са ни нужни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР