Какво може да се намери по-често в хладилника ви -

...
Какво може да се намери по-често в хладилника ви -
Коментари Харесай

Масло или маргарин: кое е по-добро?

Какво може да се откри по-често в хладилника ви - масло или маргарин? А знаете ли каква е разликата сред двете? Отговорът дава ASAP Science.

Маслото е млечен артикул, изработен от прясна или ферментирала бита сметана или непосредствено от мляко, осведоми expert.bg. Маслото съдържа и голям брой наситени мазнини, виновни за кардиоваскуларните болести – в една лъжичка се крият цели 35 калории.

Маргаринът пък се основава най-вече от растителни мазнини, които имат подобен, само че и по едно и също време с това – друг химичен състав по отношение на маслото. Съответно – мазнините в него са ненаситени. Поради обстоятелството, че маргаринът е основан от растителни мазнини с по-течна форма, учените употребяват способ, наименуван хидрогенация, с цел да я втвърдят. Резултатът е образуването на много нездравословните трансмазнини. Те понижават положителния холестерол и повишават неприятния. Дори усилват риска от развиването на коронарна болест на сърцето.

Предимствата на маслото са явно, въпреки и да съдържа наситени мазнини – това е натурален артикул от краве мляко, съдържащ витамин A и E, до момента в който маргаринът не може да се похвали със същото. Истината обаче е, че не е целесъобразно да прекалявате нито с маслото, нито с маргарина. Опитайте се да ограничите потреблението им или ги заменете със зехтин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР