Какво е първото нещо, което ви хрумва, когато чуете Октомври,

...
Какво е първото нещо, което ви хрумва, когато чуете Октомври,
Коментари Харесай

Време за четене: „Октомври, Октомври“ е литературен шедьовър за кръговрата на живота през погледа на едно дете

Какво е първото нещо, което ви хрумва, когато чуете „ Октомври, Октомври “ ? В новия разказ от Издателство „ Дъбови листа “ по този начин да се споделя едно момиченце, което живее в гората , а татко ѝ се обръща към нея с името, като постоянно го повтаря два пъти. Сякаш по този начин желае да ѝ покаже какъв брой е специфична.

В „ Октомври, Октомври “, който излезе от щемпел през април, а преди този момент покори милиони читатели по целия свят, британската писателка Катя Бейлън преплита няколко сюжетни линии. Художник на книгата е известната илюстраторка Анджела Хардинг . Българското издание е в превод от британски на Габриела Кожухарова, а редактор на романа е Бела Чолакова.

 детска книга Октомври Октомври Издателство Дъбови листа

„ Октомври, Октомври “ е увлекателна и смислена история, която пресъздава хармоничното единение сред дивата природа и живота в града - два радикално разнообразни свята, които не се опълчват един на различен. Докато съчинява чудновати истории и събира в малко сандъче скъпи съкровища в гората, момиченцето избавя едно изоставено бебе сова, като това я учи на съчувствие и съпричастност.

Романът е притежател на най-престижната интернационална премия за детска и юношеска литература „ Карнеги “ (2022). Поетичен и книжовен шедьовър, книгата демонстрира на децата по какъв начин да разперят крилете си, а на родителите – по какъв начин да поддържат този свободен полет на въображението.

Историята слага всемирен въпроси, свързани с изборите, които вършим, възприятието за виновност, превъзмогването на срама от отменяне при децата, оправянето с страстите на гняв, яд, горест, отчаяние и самотност.

Писателката основава превъзходни описания, посредством които вплита в сюжета едни от най-важните човешки добродетели - свободолюбие, любознание, съчувствие, почитание към духа на предишното и сегашното, самообладание и признателност. Историята има още по-дълбок смисъл, тъй като споделя за кръговрата на живота, само че през погледа на 11-годишното момиченце Октомври .

„ Когато видях за първи път чуждоезиковото издание на романа на Катя Бейлън, още тогава знаех, че желая тази невероятна книга да стигне до децата в България, които са на възраст сред 9 и 14 години. Вярвам, че добродетелите, разказани по занимателен и трогателен метод, ще развълнуват детската душа, като ще отворят ново пространство за разсмисъл в родителите “, споделя Нуша Роянова - издател, публицист и художник .

Действието в романа ще ви придвижи във вълшебния свят на дивите животни и растения, където Октомври вижда всичко друго, а след това незабелязано майка ѝ, която я напуща, когато още е дребна, се връща ненадейно, с цел да открадне тези моменти на независимост . Но дали това е по този начин, както наподобява, когато момиченцето попада в огромния град?

„ Ние живеем в гората и сме диви. “ Така дребното дете разказва в едно изречение усещанията, които има. Октомври обича толкоз мощно дивата природа и приключенията в гората, като не позволява, че може да открие и различен живот – около брега на река Темза. Живот, цялостен с фантазии и нови другарства.

„ Децата могат да бъдат диви и свободни на всички места - без значение дали са в гората или в града, като по този начин опознават най-хубавото от двата свята. Този разказ е толкоз удивителен, че няма по какъв начин да бъде пропуснат, тъй като той живее във времето на децата, които порастват с истории на почитание и обич към живата и неживата природа. Истории, които преди този момент са чули от някой възрастен. И тогава си спомнят още веднъж за хубостта на небето, слънцето, дърветата, цветята, животните “, допълват от издателство „ Дъбови листа “.
 Величествена ода за женствеността и щастието - La Vie est Belle Iris Absolu Edna предлага Величествена ода за женствеността и щастието - La Vie est Belle Iris Absolu
Детският разказ се отличава с безподобен жанр на писане и бездънен смисъл на посланията, които се простират оттатък последната страница на историята . Тя по скоро е мотив за продължение, а не свършек. Децата сами ще схванат това, когато прочетат книгата, тъй като Катя Бейлън оставя финала на детската фикция, като ги кара да мечтаят за нови светове.

В края на тази житейска история, разказана през мислите на дребното момиченце Октомври, писателката подсказва на родителите по какъв начин могат да удължат приключението на децата с книгата, като им оказват помощ да развият своите прекарвания в освен това, което пробужда детското любознание.

Катя Бейлън приключва британска лингвистика, а по-късно работи в доста учебни заведения за деца със специфични потребности. В момента е съуправител на благотворителната организация „ Мейнспринг Артс “, която провежда креативен семинари за невронетипични хора. Когато не написа книги или не възнамерява планове, се рови в уеб сайтове за избавяне на бездомни кучета, пече сладкиши и се пробва да не умори всичките си стайни растения. Живее в Лондон дружно с колегата си и с безумно мързеливото си куче Рафи.

 детска книга Октомври Октомври Издателство Дъбови листа

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР