Какво е общото между преподобния Джеси Джаксън, Джордж Вашингтон, Волфганг

...
Какво е общото между преподобния Джеси Джаксън, Джордж Вашингтон, Волфганг
Коментари Харесай

Каква е истинската същност на масонството

Какво е общото сред преподобния Джеси Джаксън, Джордж Вашингтон, Волфганг Амадеус Моцарт, Дюк Елингтън и Бъз Олдрин? Всички те са членове на най-голямото скрито общество в света - масоните - група, в която членуват някои от най-влиятелните хора в света и чиито секрети ритуали са се запазили в продължение на епохи, заяви „ National Geographic ”.


Почитателите на тайни теории допускат, че групата дърпа конците на интернационалната власт и финанси и е виновна за убийства на високопоставени персони - някои даже настояват, че членовете ѝ се кланят на Сатаната.

Къде е границата сред обстоятелствата и измислиците в това скрито общество?

Произход на масонството

Макар че масонството има корени в средновековните гилдии на каменоделците, голямото болшинство от членовете на придвижването не са майстори на каменната зидария. Смята се, че с намаляването на броя на каменоделците групата стартира да приема " спекулативни " или почетни членове, с цел да усили броя им. Съвременното олицетворение на масонството датира от епохата на Просвещението през XVIII в., когато образованите англичани се стремят да поддържат връзка с други хора и да разискват въпроси на философията, религията и живота в обществото.

Братските организации са съществували от епохи, само че през XVIII в. разнообразни мъжки групи, кръстени на британските кръчми, в които са се събирали, се сплотяват в по този начин наречената " Велика ложа " - съдружие, което се събира, с цел да организира ритуали и церемонии и да приема нови членове. Групата, която през днешния ден е известна като " Премиерската велика ложа на Англия ", е първата по рода си и с разширението на членския състав се уголемява и описът с секрети ритуали и церемонии, както и условията за участие.

По данни на Асоциацията на масонските служби в Северна Америка към 2020 година в Съединени американски щати има към 898 000 масони, а по света се допуска, че има към 6 милиона масони.

Кой може да бъде масон?

Днес условията за участие са относително елементарни: Макар че всяка група или ложа на масоните има свои лични правила, като цяло масонът би трябвало да е мъж, който е предложен от други членове на ложата, да има вяра във " Върховното създание ", да има положителни морални качества и да се ангажира да учи историята на братството и да се преценява с това, което масоните назовават свои " антични използва и традиции ".

Тези традиции включват строга подчиненост и разнородни церемонии и ритуали. След като бъдат отдадени в своята ложа, членовете минават през поредност от " степени " на участие, като се издигат от чирак през калфа до майстор-масон. Така те научават езика, ритуалите и вярванията на масонството, като вземат участие в ритуали, които се базират на библейските вярвания. Приемат и емблеми, които варират от квадрата и компаса, които символизират морала, пчелния кошер, за който се споделя, че символизира съдействието и работата сред членовете, и " Окото на провидението " или " Всевиждащото око ", което символизира безконечната зоркост на Бога. Някои от тези знаци са толкоз добре познати, че са понятни и на хората, които не са масони - да вземем за пример Окото на провидението може да бъде намерено на банкнотите от един $ на Съединени американски щати.

Защо католицизмът не разрешава масонството?

Когато не организират комплицирани ритуали за участие, масоните постоянно се занимават с общественополезна активност и филантропия, оказват поддръжка на членовете си или работят със свързани организации. Но макар тази благотворителна устременост и обстоятелството, че не е публична вяра, масонството не е всеобщо признато. Всъщност то е неразрешено от римокатолицизма, който не разрешава на католиците да се причисляват към него и ги предизвиква вместо това да се сдружават с католически организации като Рицарите на Колумб.

" Техните правила постоянно са били считани за нежелани от учението на Църквата и по тази причина участието в тях остава неразрешено ", декларира Ватикана през 1983 година " Вярващите, които се записват в масонски сдружения, се намират в положение на тежък грях и не могат да получават Свето Причастие ". Както изяснява Ед Кондън от Catholic Herald, Църквата се опълчва на масонството поради светската му устременост и ролята му на леговище за " хора с неортодоксални хрумвания и стратегии ".

Власт и суматоха

Тези стратегии от дълго време провокират разногласия поради политическата власт, която имат някои масони. Въпреки че разпоредбите на множеството ложи не разрешават на членовете да разискват политиката, доста от членовете им са дейни в политическите партии и държавните управления, а тайната на организацията и обетите за приятелство са породили тайни теории за политическите стратегии на членовете ѝ.

Повечето тайни теории допускат, че всички масони имат едни и същи убеждения и работят като едно тяло, което се свързва със актуалните антисемитски тайни теории, които свързват групата със сенчестия " Нов международен ред ", който управлява интернационалните финанси и връзки.

В резултат на това масонството се е трансформирало в емблема в известната просвета и измежду нечленуващите в него, които са заинтригувани от тайнствените му ритуали. Въпреки това от години броят на членовете понижава. Защо понижава? Някои го свързват с по-широка наклонност измежду братските организации и клубовете за услуги като Доброволния и предпазен медал на елхите, които означават внезапен спад през десетилетията. Други изясняват намаляването на броя на членовете с отхвърли на придвижването да признае дамите, макар съществуването на някои напълно женски ложи.

А може би спадът се дължи на възходящата социална информираност за в миналото тайните ритуали на придвижването, споделя историкът Джон Дики пред NPR през 2020 година " Мисля, че в действителност казусът е в това, че тайната е изгубила нещо от магията си ", споделя Дики. " В ера, в която в Гугъл могат да се намерят тайните на масоните за две минути или по-малко, не съм сигурен, че те към този момент могат да имат толкоз доста мистичност за членовете. "

Въпреки несъгласията и осъждането, придвижването продължава да съществува - само че единствено времето може да покаже дали масонството може да остане настоящо през 21-ви век. Междувременно членовете му споделят, че възприемат масонството като всичко - от мощно приятелство, през опция да се отдадеш на обществото, до това, което един британски член назовава " път за личностно израстване и развиване ". Засега тайните ритуали и знаци на масонството не престават да съществуват, дружно с въздействието на най-известните му членове./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР