Какво е Нова година без шампанско? Пенливата напитка датира от

...
Какво е Нова година без шампанско? Пенливата напитка датира от
Коментари Харесай

Поглезете се с шампанско

Какво е Нова година без шампанско? Пенливата напитка датира от XVII век - основана е във Франция за крале и кралици. По-късно е разпространявана в целия свят от бенедиктинския  монах Дом Пиер Периньон. Три категории се отличават при най-скъпите питиета - Blanc de Blancs, Blanc de Noirs и Rosé, съгласно изданието за виновност Wine Spectator. Ако желаете в действителност хубава бутилка с еликсира, то ето някои от най-скъпите сега.

1. Krug Brut Blanc de Noirs Champagne Clos d`Ambonnay, 2000 – цена  2700 $. Това е едно от най-скъпите настоящи оферти. Описва се като „ елегантно, съвсем етерично шампанско, със мощен темперамент и богат усет “. И надали има различен метод при сходна цена. Подходящо е за консумация от момента до 2025-та година.

2. Armand de Brignac Blanc de Noirs Champagne Non-Vintage - цена 850 $. Подходящо е за консумация до 2021-ва. Имате още две Нови години, в които можете да го поднесете на ценителите.

3. Krug Brut Blanc de Blancs Champagne Clos du Mesnil, 2002 – цена 800 $. Прекрасно шампанско с лек усет на праскова и еспресо. Налице е и послевкус на ананас, е характерността на неповторимото пиво. За да му се насладите, би трябвало да го изпиете до 2032 година.

4. Salon Brut Blanc de Blancs Champagne Le Mesnil, 2004 – цена 520 $. Това елегантно шампанско е с плодов привкус на изсушени праскови и кристализирана захар. От него са създадени 3 500 каси. Трябва да се употребява до 2026-та година.

5. (TIE) Piper-Heidsieck Brut Rosé Champagne Rare, 2007 – цена 450 $. От прелестното розе лъха мирис на зрели боровинки. Трябва да бъде изконсумирано до 2027-ма година.

6. (TIE) Armand de Brignac Brut Rosé Champagne Non-Vintage – цена 450 $. Добре уравновесено розе с мирис на изсушени праскови и диви боровинки. Да се изпие до 2020-та година. Така че побързайте.

7. Perrier-Jouët Brut Blanc de Blancs Champagne Belle Epoque, 2004 – цена 399 $. Ярко и ароматно, шампанското оставя усет на праскови и изсушени лимони. Подходящо за консумация до 2024-та година.

8. Moët & Chandon Brut Rosé Champagne Dom Pérignon, 2004, цена - 360 $. Изключително грациозен усет, оставящ след себе си мирис на бели боровинки. Подходящо за консумация до 2029-та година.

9. (TIE) Ruinart Brut Rosé Champagne Dom Ruinart, 2002 – цена 350 $. Много наситено шампанско с мирис на грейпфрут - уместно за консумация до 2027-ма година.

10. (TIE) Laurent-Perrier Brut Rosé Champagne Grande Cuvée Alexandra, 2004 – цена 350 $. Наситено на плодови аромати шампанско с извънредно изискан усет, оставя следи от бели череши и обелки от портокали. Годно за консумация до 2029-та година.

Фирменото наименование „ Шампан “ е предпазено за Европа още с Мадридския контракт (1891) и се отнася за виновност, създадени единствено в тази провинция и съответстващи на традицията и стандарта. Това състояние е доказано с Версайския контракт след привършване на Първата международна война. Със основаването на Международния комитет на шампанските виновност е създаден стандарт за произвеждане на виновността шампан в едноименната провинция и технологията за произвеждане на гроздето и виното, в това число и най-подходящите сортове за тази технология – „ Шардоне “, „ Пино ноар “ и „ Пино мьоние “. При съблюдаване на тези условия се разрешава върху етикета на бутилката да бъде записано „ шампан “. През 2005-а е неразрешено даже потреблението на термина шампански способ за виновността, създадени в други региони на Франция и света, и се позволява потреблението на термина обичаен способ.

Пенливи виновност се създават във всички страни. В Испания ги назовават Cava, в Италия – Spumante, в ЮАР – Cap Classique, като най-разпространеното мускатово пенливо вино в Италия е Asti, а в Германия – Sekt. Дори в други провинции на Франция не може да се употребява названието „ шампанско “, заради което то се назовава Crémant. На територията на някогашния Съюз на съветските социалистически републики е възприето да се употребяват епитети към „ шампанско “, като Советское шампанское, Украинское шампанское... В Съединени американски щати към момента е позволено да се употребява терминът „ шампанско “, само че с допълнението semi-generic, което значи, че виното е локално произвеждане.

Ето няколко правила, които би трябвало да спазвате при поднасянето еликсира. Махнете фолиото. Развийте деликатно телената опаска, задържаща тапата, без да я сваляте.  Хванете крепко тапата и раздвижете бутилката (а не тапата), като я държите крепко за дъното. Желаният резултат се получава, когато тапата се отвори, без да гърми и без да се прави шадраван от виното, задоволително е да се чуе присъщия гърмеж.  Разливането на шампанското следва да бъде деликатно, като чашите се напълват от 1/3 до 1/2 от размера им, без да преливат от пяна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР