Какво е ферментацията?Ферментацията е древна техника за консервиране на храната.

...
Какво е ферментацията?Ферментацията е древна техника за консервиране на храната.
Коментари Харесай

Грижа за здравето с ферментирали храни

Какво е ферментацията?
Ферментацията е антична техника за консервиране на храната. Процесът и до през днешния ден се употребява за произвеждане на храни като вино, сирене, кисело зеле, кисело мляко и комбуча.
По време на ферментация въглехидратите и протеините се разграждат благодарение на бактерии. Това е изцяло натурален развой, посредством който микроорганизмите трансформират въглехидратите - като нишесте и захар - в алкохол или киселини. Ферментацията усилва наличието на скъпи субстанции в храната и ги прави по-лесно смилаеми и усвоими. Когато ядем храна, съдържаща живи култури, подкрепяме салдото в стомашно-чревния тракт и положителното храносмилане.

Ферментацията също предизвиква растежа на потребни бактерии, известни като пробиотици. Доказано е, че те усъвършенстват имунната система, както и храносмилателното и сърдечното здраве. Следователно, прибавянето на ферментирали храни към диетата ви може да е от изгода за цялостното ви благоденствие.
Какви са изгодите от ферментирали храни?Редица от изгоди за здравето са свързани с ферментацията. Всъщност ферментиралите храни постоянно са по-хранителни от неферментиралата им форма.
Подобряват храносмилането и усвояването на хранитеПробиотиците, създадени по време на ферментацията, могат да оказват помощ за възобновяване на салдото на положителните бактерии в червата и могат да облекчат някои храносмилателни проблеми. Доказателствата сочат, че пробиотиците могат да понижат неуместните признаци на синдром на раздразненото черво (IBS).
Подсилват имунната ви системаБактериите, които живеят в червата ви, оказват доста въздействие върху имунната ви система. Благодарение на високото си наличие на пробиотици, ферментиралите храни могат да дадат подтик на имунната ви система и да понижат риска от инфекции. Консумирането на ферментирали храни може също да забърза оздравителния развой.
Правят храната по-лесна за мелене
Ферментацията спомага за разграждането на питателните субстанции в храните, като ги прави по-лесни за храносмилане от техните неферментирали положения.

Лактозата - естествената захар в млякото - се разгражда по време на ферментацията на по-прости захари - глюкоза и галактоза. В резултат на това хора с нетърпимост към лактоза нормално могат да се хранят с ферментирали млечни артикули като кефир и кисело мляко.
Освен това, ферментацията спомага за разграждането и унищожаването на анти-хранителни субстанции - като фитати и лектини - съединения, намиращи се в семената, ядките, зърнените култури и бобовите растения, които пречат на усвояването на питателните субстанции.
Ферментирали храни и здравето на стомаха
Храносмилателната система е дом за повече от 500 разнообразни типа бактерии, които са част от естествената чревна микрофлора. Те принадлежат условно към три съществени групи микроорганизми:
Полезни – въздействат удобно върху организма. От съотношението им се дефинира работата на хранителния тракт и имунната система.Условно-патогенни – при естествени условия не могат да провокират заболяване, само че в случай че тялото е с нарушени защитни сили се трансформират в болестотворни.Патогенни – предизвикват щета. Чревната флора е мощно податлива на външни въздействия. Замърсяването на въздуха и природата, от която сме част, стресът, неправилното хранене, антибиотиците, които одобряваме, недоспиването, безусловно убиват положителните бактерии в организма.
Пробиотиците могат да оказват помощ на положителните бактерии и да поддържат салдото на чревната флора.

Добре е да знаете:
Ферментиралите храни не трябва да минават през спомагателна топлинна обработка (печене, варене, стерилизация).Добре е храните, съдържащи живи култури, да са част от всекидневното меню и да са разнородни – кисело мляко, кефир, боза.Да не забравяме пребиотиците – добре е да одобряваме пребиотици – храната на пробиотиците.
Как да ферментираме храни?
Ферментирането на храни в домашни условия е извънредно елементарен развой. Подготовката за ферментацията лишава единствено няколко минути, а самата ферментация по-малкo от седмица. Според усета, вие сами решавате какъв брой още да ферментира хранатa преди да започнете да я консумирате.
Почти всеки зарзават може да се ферментира, а ферментиращатa  продукция е превъзходен метод да си осигурите положително хранене целогодишно! Ферментирайте един зарзават независимо или създайте микс от доста разнообразни типове, дружно с билки и подправки, за огромно многообразие от култивирани храни.

Примерна рецепта за ферментиране на зеленчуци в домашни условия:
Чеснови морковчета
Нужни артикули:
1 1/2 с. л. сол, която да добавите към водата2 чаши вода - или задоволително, с цел да напълните буркана2-4 моркова1 ч.л. кимион и малко кубче нарязан джинджифил - по избор, само че в действителност се получава вкусно.Начин на подготвяне:
Нарежете 3 скилидки чесън на едро и поставете на дъното на стъкления си буркан. След това прибавете вашите моркови нарязани на дебели ленти, сол и авансово сварена и изстинала вода, по-късно поставете джинджифила и кимиона на върха и запечатайте буркана.
Важно е зеленчуците да са изцяло покрити с вода, с цел да не се образува плесен. След 3 до 4 дни ферментацията е подготвена за консумация. Съхранява се в ледник.

Джани Ролистенова е някогашен професионален състезател и треньор в шведския народен тим по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този метод претворява в работата си пристрастеността си към здравословното хранене.Практикува от време на време недояждане, умел деятел на осъзнатото хранене и приготвянето на храна в домашни условия. Последовател на метода OMAD (One meal a day) и кетогенното хранене.
Автор е в уеб страницата www.glad-bg.com
Инстаграм: @jannyniwayan
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР