Какво е доброто в Сармат ли? Тя няма да иска

...
Какво е доброто в Сармат ли? Тя няма да иска
Коментари Харесай

Защо Рогозин плаши страхливите българи със Сатаната?

" Какво е положителното в " Сармат " ли? Тя няма да желае позволение за прехвръкване от страхливите българи, отмъстителните румънци и черногорците, които предадоха общата ни история. Нито пък от всякаквите там шведи. "

Това написа в Туитър шефът на съветската галактическа организация " Роскосмос " Дмитрий Рогозин и наля масло в огъня на обтегнатите връзки сред София и Москва. Постът на ексцентричния 58-годишен някогашен вицепремиер беше реакция на новината от неделя, че България, Северна Македония и Черна гора са затворили небето си за самолета на съветския министър на външните работи Сергей Лавров, който трябваше да посети Сърбия. Той трябваше да се срещне в Белград с президента Александър Вучич, външния министър Никола Селакович, ръководителя на Народното събрание Ивица Дачич и сръбския патриарх Порфирий, написа " Марица " в собствен разбор.

Думите на Рогозин са първата директна опасност, отправена от Москва към България от началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари. RS-28 Sarmat, прочут като " Сатана II ", e супертежка междуконтинентална балистична ракета, която може да носи повече от 10 нуклеарни бойни глави. Обсегът ѝ е 18 000 км, което ѝ разрешава да поразява цели в Съединени американски щати и цяла Европа. Последното сполучливо тестване на ракетата бе през април, когато бе осъществен пуск от силоз на космодрума Плесецк. Засега обаче още не е въведена на въоръжение в съветската войска.

Рогозин, който минава за доближен до президента Владимир Путин, е прочут с пиперливия се език. Миналия месец той написа отново в Туитър, че при нуклеарна война Русия ще унищожи страните от НАТО за половин час.

В Белград оповестиха обстановката с недолетелия Лавров за политически трилър, а в Кремъл очевидно се ядосаха на трите балкански страни. 

" Държавите от Европейски Съюз и НАТО затвориха въздушното пространство. Това е още един затворен канал за връзка ", възмути се и говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова.  

" Днешният демарш, естествено, не опира до самолета. Той е ориентиран против Русия като страна и против Сърбия като страна. Реакцията, уповавам се, ще е взаимна и извънредно твърда, във формат освен на дипломатически митинги, само че и на съответни на практика ответни дейности. Да не вземе да им стане табиет ", написа Константин Косачов, зам.-председател на Съвета на федерацията - горната камара на съветския парламент.

Той не се съмнява, че груповият отвод на трите страни да пропуснат самолета на Лавров за Сърбия не е тяхно решение. " С влизането си в НАТО всичките три страни изгубиха суверенитета си съществено и задълго, а Евросъюзът за тях - било за членките, било за кандидатките, е единствено прикритие на това позорно събитие. 

Става дума за натовски демарш и без Съединени американски щати той не би бил вероятен. 

С директната си интервенция в двустранните работи на две суверенни европейски страни, нечленуващи в Алианса - Русия и Сърбия, НАТО се пробва да заграби и да си подчини останалата част от Европа. Следва глобализация на Алианса към останалия свят, където Китай е стратегическа цел номер две след Русия. Към погребалната бригада в лицето на Англия, Полша, трите балтийски страни и Чехия в този момент се причислиха България, Черна гора и Северна Македония. Гробари на същинската европейска фантазия ", съобщи още съветският народен представител.

От нашето Mинистерство на външните работи обясниха, че няма по какъв начин да пуснат самолета с Лавров, тъй като той е включен в черния лист на Брюксел. Дипломат №1 на Кремъл е под номер 670 в листата с физически и юридически лица, обект на ограничаващи ограничения на Европейския съюз, считано от 25 февруари 2022 година Още повече че сходно на множеството страни от Европейски Съюз, България затвори небето си за съветски самолети незабавно след началото на експанзията в Украйна.

Кремъл видя неприятелски акт, Лавров ни се разсърди.

Руският външен министър Сергей Лавров дефинира като " невиждано " решението на България, Северна Македония и Черна гора да блокират прекосяването на самолета на съветска публична делегация през въздушното им пространство, с което бе осуетено плануваното му посещаване в Сърбия.

" Случилото се, несъмнено, е неуместно и аз разбирам интереса ви към оценката на тези възмутителни дейности ", съобщи съветският посланик №1 по време на конференция по настоящи въпроси.

По думите му, Москва до момента не е получила публични пояснения от страните, които отхвърлиха прекосяването на самолета на съветската делегация.

" Зная, че ще последват доста пояснения, каквито до момента не сме чули. Страните, които отхвърлиха позволение за полета, ще кажат, че по този начин са им наредили от Европейски Съюз и НАТО. А те на собствен ред ще изясняват, че страните са взели сами решенията си ", добави Лавров.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, от своя страна, дефинира решението на трите страни като " враждебно деяние ". Той акцентира, че сходни дейности водят до проблеми с графика на дипломатическите срещи на високо равнище, само че няма да попречат на Москва да продължи да поддържа контакти с другарските страни.

Новата " Сатана " можела да изтрие Украйна от картата

Ракетите " Сармат ", с които Русия превъоръжава своите стратегически нуклеарни сили, са същинско оръжие на Съдния ден, само че голямата им мощност е и нож с две остриета, настояват специалисти.

Москва възнамерява до есента да сложи на бойно дежурство десетки такива ракети с височината на 14-етажна постройка и тегло 208 тона. Само един " Сармат " може да трансформира всеки зложелател в радиоактивна взривна яма, закани се неотдавна шефът на " Роскосмос " Дмитрий Рогозин. 

В средата на май той съобщи пред възпитаници и студенти, че новата ракета може да унищожи половината крайбрежие от континента, който Русия сметне за неприятелски. А седмица по-рано Москва заплаши да заличи Украйна от картата.

Междуконтиненталните балистични ракети " Сармат ", тествани на 20 април, нямат аналог в света и още дълго време няма да имат. Те могат да преодоляват всички системи за противоракетна защита, съобщи след пуска президентът Владимир Путин. По думите на Рогозин, Русия възнамерява да създаде към този момент 46 ракетни комплекса " Сармат ".

На Запад назовават новото супероръжие " Сатана-2 ", като правоприемник на " Воевода " - главния за момента притежател, с който разполагат съветските стратегически ракетни войски.  

" Сарматите " носят разделящи се бойни глави - до 7 маневриращи блока с самостоятелно ориентиране. Твърди се, че ракетата може да придвижи 10 бойни нуклеарни блока с общо тегло до 10 тона на 18 000 км. Според открити източници мощността на бойната им част доближава 8 мегатона тротилов еквивалент. 

Вместо тази бойна част на тях може да се инсталира хиперзвуков блок " Авангард " със скорост 28 пъти надхвърляща скоростта на звука. Много от системите на НАТО няма по какъв начин даже да го " виждат ". Днес " Сарматите " са ракети на Съдния ден, разяснява военният аналитик Юрий Кнутов. 

Според високопоставени източници на украински медии разузнаванията на Съединени американски щати, Англия, НАТО и Европейски Съюз са предизвестили украинския президент Володимир Зеленски, че Москва може да удари " Киев " със " Сармат " в неядрен вид.

Командващият ракетните войски със стратегическо предопределение генерал-полковник Сергей Каракаев акцентира наред с други експерти, че новите ракети могат да летят и през Северния, и по " незащитено по принцип " трасе през Южния полюс. 

" Сарматите " имат осезаеми дефекти, които могат да понижат усещането от ударната им мощ, разяснява обаче наблюдаващият на американското сп. " Попюлар меканикс " Кайл Мизоками. Огромната мощност на тези съветски ракети е нож с две остриета, акцентира аналитикът. Защото при механична щета, която би осуетила изстрелването на някой " Сармат ", целият му заряд ще си остане в Русия, изяснява той.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР