Какво да правим, ако сме се заразили с COVID-19 и

...
Какво да правим, ако сме се заразили с COVID-19 и
Коментари Харесай

Какво да правим при COVID-19 вкъщи

Какво да вършим, в случай че сме се заразили с COVID-19 и би трябвало да се лекуваме у дома?

Препоръките, съобразени с насоките на Световна здравна организация за домашно лекуване на болни с К-19, са качени в Единния информативен портал за ковид у нас:

С оглед на актуалните данни за COVID-19 Световна здравна организация предлага при лица с леки клинични недоволства (телесна температура
Към домашно лекуване могат да се насочат и симптоматични дехоспитализирани пациенти, за които хоспитализация към този момент не е наложителна. При осъществяване на домашно лекуване е належащо да се направи преценка от здравен служащ за опцията на заболелия и членовете на семейството му да се придържат към наложените ограничения за домашна изолираност (хигиена на ръцете, респираторна хигиена, разчистване на повърхности и предмети, ограничение на придвижванията отвън домакинството), както и ограниченията за сигурност (напр. случайно усвояване на или риск от запалване при потребление на дезинфектант на алкохолна основа за ръце и др.).

За цялото времетраене на домашното лекуване би трябвало да се откри информационна връзка със здравен служащ (личен доктор или здравен инспектор), до момента в който заболелият не се възвърне изцяло. В допълнение, заболелите и членовете на семейството би трябвало да бъдат подготвени да съблюдават правилата на персонална хигиена, съществени ограничения за попречване и надзор на инфекцията, по какъв начин да се грижат допустимо най-безопасно за болния и за попречване разпространяването на инфекцията измежду останалите членове от семейството.

Те би трябвало да се придържат към следните рекомендации:

- Заболелият би трябвало да е подложен в независима стая с добра вентилация.

- Да се ограничи придвижването на болния в дома и да се сведе до най-малко споделеното пространство. Общите пространства (например кухня, баня) би трябвало да се проветряват добре (напр. прозорците да стоят отворени).

- Членовете на семейството би трябвало да останат в друга стая или в случай че това не е допустимо, да поддържат разстояние минимум от 1 м от болния човек (например, да спят в настрана легло).

- Да се ограничи броят на лицата, полагащи грижи за болния, в идеалния случай до едно лице, което е в положително здраве без съпътстващи болести. Посетители не се позволяват до цялостното възобновяване на болния.

- Да се организира хигиена на ръцете след всеки контакт с болния или непосредствената му среда. Хигиена на ръцете би трябвало да се прави и преди и след подготвяне на храна, преди ястие, след потребление на тоалетната и постоянно, когато ръцете наподобяват мръсни. Ако ръцете не са очевидно нечисти, може да се обтриват с дезинфектант за ръце.

- За очевидно нечисти ръце се употребява сапун и вода.

- Когато се употребява сапун и вода е желателно да се използват хартиени кърпи за еднократна приложимост за подсушаване на ръцете. При липса на еднократни кърпи, могат да се употребяват специфични кърпи, които се сменят, когато се намокрят.

- За ограничение на разпръскването на дихателни тайни болният би трябвало да носи маска допустимо най-дълго време. Лица, които не могат/не толерират носенето на маски, би трябвало прецизно да се придържат към респираторната хигиена

– при кихане и кашляне да покриват устата си с хартиени кърпички за еднократна приложимост, които да изхвърлят по подобаващ метод – в полиетиленов плик, подложен в панер за боклуци употребен единствено за задачата, създаден от материал, допускащ елементарно разчистване и екипиран с похлупак. Преди изхвърляне, полиетиленовият плик се затваря компактно. Боравенето със нечистите от болния боклуци да се прави с ръкавици, а след тяхното събаряне ръцете се измиват.

- При потребление на носни кърпи за многократна приложимост същите се изпират със сапун или перилен препарат и вода.

- Ръцете наложително се измиват след кихане и кашляне.

- Когато е в една и съща стая с болния, обгрижващият го би трябвало да носи маска, прилепнала компактно към лицето.

-М аските не би трябвало да се допират или пипат по време на приложимост. Ако маската се намокри или изцапа от тайни, тя би трябвало неотложно да се смени. При събаряне на маската не се допира предната ѝ страна, а се отвързва откъм гърба или се смъкват превръзките зад ушите. След приложимост маската се изхвърля неотложно и ръцете се хигиенизират.

- При оказване на грижи в домашни условия би трябвало да се заобикаля пряк контакт с телесни течности, екскрети и тайни на заболелия. Препоръчва се потреблението на ръкавици и маски. Ръцете се измиват преди и след събаряне на ръкавиците.

- Приборите и посудата, които употребява болният, би трябвало да са предопределени единствено за него. След приложимост те се почистват със сапун или препарат и вода и могат да се употребяват наново.

- Ежедневно се почистват и дезинфекцират постоянно докосвани от болния повърхности, като табли и рамки на кревати и други мебели в стаята. Първоначално се почистват със сапун или почистващ препарат, а след изплакване се употребява антисептичен препарат за домашна приложимост, на основата на натриев хипохлорит (белина), според инструкциите за приложимост на етикета.

- Повърхностите в банята и тоалетната се почистват и дезинфекцират най-малко един път на ден. Първоначално се почиства със сапун или почистващ препарат, а след изплакване се употребява антисептичен препарат за домашна приложимост на основата на натриев хипохлорит (белина), според инструкциите за приложимост на етикета.

- Текстилните маски за многократна приложимост, облеклата, спалното долни дрехи, кърпите за баня и ръце и други на болния се третират по следните способи:

ـ изпиране с гореща вода (термодезинфекция) и перилен препарат (детергент) при температура на водата 90 °С за не по-малко от 20 минути; ـ изпиране с хладка вода при температура 40-60°C с подобаващи препарати с дезинфекциращо деяние (биоциди), например такива, съдържащи натриев хипохлорит в подобаваща централизация (химио-термодезинфекция).

- Замърсеното долни дрехи и облекла се слагат в обособена торба за пране. Избягва се директният контакт на кожата и облеклата със нечистите материи. В процеса на химио-термодезинфекция се употребяват единствено биоциди, позволени за даване на пазара по реда на Регламент (ЕС) № 528/2012 на Европейския парламент и на Съвета от 22 май 2012 година по отношение на даването на пазара и използването на биоциди или на Закона за отбрана от нездравословното влияние на химичните субстанции и смеси, при съблюдаване на изискванията на издаденото позволение и на условията, посочени на етикета. Информация за биоцидите, за които има издадени позволения, се поддържа на интернетстраница на Министерство на здравеопазването, информацията се актуализира наймалко един път месечно.

- При разчистване на повърхности или при боравене с облекла или спално долни дрехи, нечисти с телесни течности, наложително се употребяват ръкавици и защитно облекло (напр. полиетиленова престилки). Ръкавиците и престилките за многократна приложимост след потребление се изпират по един от горепосоченените способи – термодезинфекция или химио-термодезинфекция. Ръкавиците и престилките за еднократна приложимост се изхвърлят по подобаващ метод – в панер за боклуци, употребен единствено за задачата, екипиран с похлупак и от материал, които разрешава елементарно разчистване и е екипиран с полиетиленов плик. Преди изхвърляне полиетиленовият плик се затваря компактно. Ръцете се измиват преди и след събаряне на ръкавиците.

- Всички други типове експозиция на нечисти предмети на болния (напр. четки за зъби, цигари, съдове за ястие, съдове, питиета, кърпи или спално бельо) би трябвало да се заобикалят.

 При осъществяване на медицински операции и оказване на медицински грижи от лечебно заведение за извънболнична здравна помощ или ЦСМП на разположение с COVID19, оставено на домашно лекуване, следва да се подхващат ограничения, тъй че употребяваните маски, ръкавици и други боклуци вследствие на оказаната здравна помощ/грижа да бъдат събирани и третирани съгласно Наредба № 1 от 9 февруари 2015 година за условията към дейностите по събиране и отнасяне на отпадъците на територията на лечебните и здравните заведения. Медицинските служащи, предоставящи домашни грижи, би трябвало да създадат оценка на риска, с цел да изберат подобаващите ЛПС.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР