Какви са цените в зимните курорти Пампорово, Банско и Боровец? Наблюдава

...
Какви са цените в зимните курорти Пампорово, Банско и Боровец?
Наблюдава
Коментари Харесай

Завишение на цените в българските зимни курорти

Какви са цените в зимните курорти Пампорово, Банско и Боровец?

Наблюдава се завишение на дневната въжен превоз карта по отношение на миналогодишния сезон в Пампорово с 13%.

В Банско нарастването е 15%, а най-високо е нарастването на ски картите - 20%. Полудневните карти са разграничени на утринни и следобедни, като тези от 8:30 до 12:30 ч. са по-скъпи.

Еднодневният пропуск за въжен превоз за възрастни за Боровец и Пампорово е 85 лева, а в Банско е 90 лева

Сезонна карта излиза най-изгодно в Боровец, която коства 1500 лева, по-късно в Банско, където е 1700 лева, а инспекцията ни демонстрира, че най-скъпа е сезонната карта в Пампорово, където е 2550 лева

За една нощувка в 3-звезден хотел ще платим 150 лева, а в случай че желаеме да отседнем в 5-звезден хотел това ще ни коства най-малко 600 лева и подобен най-много 3400 лева за една нощувка за двама. С към 20% е по-скъпа нощувката от миналогодишния зимен сезон.

Сметката, която бихме платили в един ресторант, е почти сред 80 и 100 лева За естествена вечеря със салата, главно и десерт като към тези пари не е включен алкохол.

През деня на ски пистата удоволствието да пием топъл чай варира от 4 до 10 лева, а главните ястия по заведенията за хранене са сред 15 и 45 лева Всичко това демонстрира, че цените по заведенията за хранене в ски курортите в България са поскъпнали сред 10 и 20% спрямо предходната година.

Макар и със забавяне, в зимните ни курорти към този момент падна първият същински сняг. С какви цени ги посрещнаха в курортите - първо ревизираме в Боровец. В междинен клас хотел за пет нощувки сумата, която четиричленно семейство е заплатила е 7500 лева

„ Всичко е вдигнато. Цялостната рецесия тя е в международен мащаб, тъй че сигурно има логичност да са вдигнати цените, но в действителност би трябвало да виждаш нещо на среща. Не може да очаквам въжен превоз по 40 минути. Определено взехме решение другата година да отидем в Австрия ", сподели Милена.

Според специалистите от Националния ръб на туризма хората, които желаят да похарчат парите си, само че качеството на услугите не оправдава повишените цени, избират за идващия ски сезон дестинация в чужбина.

Директорът на института за разбори и прогнози на осведомителната среда в туризма доцент Румен Драганов сподели, че най-посещавани от българи са дестинациите Италия и Австрия, там вървят към 7 хиляди души.

„ Там доста добре знаят къде отиват, в кои заведения за каква цена, за какъв брой км писти и са извънредно удовлетворени ", добави той.

Въпреки закъснелия старт на зимния сезон, локалните споделят, че хотелите са с цялостна претовареност с изключение на от българи и от чужденци.

Проверяваме какви са цените и на заведенията за хранене. Чаша чай или кафе е на цена от 4 лева Бургерите са на цени от 20 лева, а салатите - 15 лева

„ За пет дни 3200 лева, само че си е скъпо. Не е обикновено бургер 200 грама да коства над 20 лв. ", сподели Анджела Радева.

Снимка с цените по ски курортите обиколи обществените мрежи. Тя беше оповестена от бизнесмена Здравко Василев, само че по думите му е снимана от негов другар.

Безспорно сходни сигнали за нереално повишени цени въздействат върху имиджа на родните ни курорти, допълват от националния ръб на туризма.

Растящата инфлация и енергийната рецесия са главните аргументи, които хотелиерите показват за повдигането на цените за нощувка. Допълват, че помощите, които получават от страната са малко и незадоволителни.

„ При нас за жалост изпуснахме идна огромна част от сезона, януари месец, който е мощен и деен месец. Боровец съвсем целия се отоплява на газ, тъй че безусловно разбираемо е цените тази година спрямо минали години да бъдат увеличени. Ние също сме нараснали цените ", сподели хотелиерът Галя Динина.

Банско посреща туристите с по-високи цени, спрямо предходната година, само че цените не стопират искащите и курортът е цялостен и туристическият отрасъл е удовлетворен.

Два са методите, феновете на зимните спортове да доближат до пистите в Банско. Единият е познатият, посредством кабинковия въжен превоз. Преди да се качат на него обаче, те оставят колите си на паркинга, а таксата за него е 15 лева Вторият метод е с автомобил да се качат до Бъндеришка поляна, където също би трябвало да употребяват паркинг, с такса 20 лева Много хора избират лифта, пред този вид, макар, че дневната карта за лифта тази година също е по-висока, а опашките за него са дълги.

„ Цените на фона на инфлацията, при нас се подвигнаха с 14% от предходната година. Сега сега за възрастни, цената е 90 лева на дневна база, за деца до 7 години, картата е 1 лева ", сподели маркетинг шефът на „ Юлен " Иван Обрейков.

Качвайки се на пистите и на Бъндеришка поляна, туристите могат да пият чай на цена от 5 до 10 лева, според от заведението, което изберат, капучиното пък е на цена от 9 лева

Обяд на ски пистата в Банско, в някое от настоящите заведения на Бъндеришка поляна коства приблизително сред 100 и 150 лева, в случай че обаче решите да обядвате в центъра на града, в някоя от дребните, обичайни бански механи, то тогава сумата е в пъти по-малка и сред 25 и 50 лева ще бъде изцяло задоволителна за двама души.

Някои туристи също регистрират нарасналите цени за един уикенд в Банско, спрямо предходната година. За други, цената е търпима.

От хотелиерския отрасъл, също считат, че покачването на нощувките е минимално и то не стопира туристите, да посещават зимния курорт.

„ Има дребна разлика, повишени са леко цените, само че напълно леко обаче, спрямо това какъв брой се усилиха разноските, това е съвсем нищожно. Една нощувка в къща за посетители може да коства 75-80 лева, в петзвезден хотел може да коства стотици, доста друго е, само че има за всеки джоб ", сподели секретарят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Зорка Тумбакиева.

Рекорден растеж на туристите, регистрират в Пампорово.

„ И този уикенд, и идващия уикенд сме на 100% цялостни ", сподели Екатерина Дафовска, притежател на хотел в Пампорово.

„ В момента може би сме очевидци за рекордна посещаемост за курорта, най-малко от както имаме данни за това ", сподели изпълнителният шеф на „ Пампорово " АД Мариян Беляков.

В 5-звездните хотели нощувката със закуска може да скочи над 600 лв.. Менюто в заведенията за хранене е поскъпнало сред 10 и 20%.

бТВ, „ Тази неделя "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР