Какви са тенденциите на пазара на у нас? Все повече

...
Какви са тенденциите на пазара на у нас? Все повече
Коментари Харесай

Какви са тенденциите на пазара на имоти?


Какви са трендовете на пазара на у нас? Все повече хора си задават въпроса дали да влагат в собствен дом, или да живеят чартърен, а прогнозите за лихвите по ипотечните заеми са все по-обнадеждаващи.

От Ню Йорк до Сан Франциско. Пандемията от COVID-19 докара рекорден жилищен взрив и cĸoĸ от 42% на цените нa жилищaтa мeждy март 2020 година и юни 2022 година в CAЩ. Нa гoдишнa бaзa обаче мoлбитe зa разпределяне нa понижават с 41%. Toвa бъpзo oтдpъпвaнe oт тъpceнeтo ĸapa пoвeчe иĸoнoмиcти дa пpoизнacят нaй-cтpaшнaтa дyмa в жилищния ceĸтop: бaлoн. Можем ли да приказваме за пръсване на балона и за срив на пазара на недвижимите парцели и в България, или по-скоро за балансирането му.

“Това, което следим сега на пазара на недвижими парцели в България съставляват капиталовите празни жилища. Това е най-големият риск, тъй като хората през последните 3-4 години закупуваха парцели за инвестиция и това са рисковите жилища. Тези, които са празни, те не носят приход, те не ангажират внимание, за тях се заплаща налог, заплащат се такса боклук, заплащат се сметки за входа и паралелно с това те са евентуален проблем, както и евентуален проблем са бъдещите ваканционни парцели. Какво стана, след 2003 година англичаните и англоговорящите купуваха парцели, по-късно потеглиха да ги продават на съветско говорящи, в този момент българи изкупиха огромно количество парцели по Черноморието, само че дали им трябват тези парцели ”, сподели Страхил Иванов, шеф на компания за недвижими парцели.

Златина Масларова е притежател на няколко във ваканционен комплекс в Свети Влас. Обявила ги е за продажба, само че не непременно, а единствено при преференциално предложение.

“В момента е малко стегнат пазарът. Много рядко се продават хубави парцели, никой не продава просто по този начин, по-скоро се продава за да се купи по-добро, по-голямо жилище или се купува, влага за отдаване чартърен ”, сподели Масларова.

При подписване на Договор за наем при наклонност на растяща инфлация всекидневно се включва уговорка, която дава опция за смяна в цената, което води до повишаване цените. От друга страна нараствания брой на предлаганите жилища чартърен в столицата съгласно данни на Национален статистически институт води до балансиране. Такава ли е обстановката и с пазара на недвижимите парцели?

“Виждаме един апартамент в съвършен център, който е огромен 147 кв., многостаен, с три доста огромни спални, два санитарни възела и сервизни пространства. Вляво ще забележим сервизните пространства – кухня, която е с балкон и два килера към нея и през втори кулоар влизаме в трапезарната част. Цената на тези 147 кв.м. е 400 000 евро ”, сподели брокерът Ваня Иванова.

Тя акцентира, че общоприетоо множеството клиенти, в случай че търсят парцел за инвестиция или за живеене, се насочват към по-малки жилища – двустайни, тристайни.

По думите й доста по-малко е търсенето за жилища с огромна площ.

“Цената за положението, което виждаме е към 2500 – 2900 евро на кв.м. За обзаведен и ремонтиран, зависи от инвестицията, която е направена в жилището може да доближи едни много съществени равнища от 5000 – 6000 евро на кв.м., в действителност диапазона е доста необятен. Напоследък излизат доста съпоставения на други западни градове, които са в пъти по-ниски или най-малко процентно по-ниски спрямо жилища в София ”, добави Иванова.

Така да вземем за пример апартамент в идеалния център на Париж коства три пъти повече от апартамент в идеалния център на София. Цените в централните елементи на Дубай обаче се приближават до тези в столицата. И макар че специалисти следят близо 30% растеж в размера на ипотечни заеми за последните осем месеца у нас, съществува опция за внезапно повишаване на лихвения %.

“Важно е да се регистрира, това че наклонността стартира да се обръща и повода за обръщането на наклонността може да бъде по този начин изразено с една единствена дума и това е неустановеност. Клиентите на пазара са обезпокоени от обстановката обвързвана с инфлацията, която е резултат от голям брой рецесии, които се натрупаха в последната година и половина. Съответно боренето на тази инфлация по безапелационен метод от страна на централните банки към този момент в съвсем целия свят, само че доста изрично зад океана, Щатите с безапелационни и поредни покачвания на съществена цена, която към този момент доближи 4% ”, съобщи Мария Лухчиева, икономист и регистриран кредитен медиатор.

Тя акцентира, че Европейската централна банка въпреки и изоставащо следва тази наклонност и покачването в еврозоната към този момент е 2% като рента съществена.

Българската стопанска система няма да избяга от това, че ние за момента фактически живеем по скоро в някакъв " пашкул ", счита Лухчиева.

Според компаниите за недвижими парцели, в случай че лихвите по ипотеките доближат 4% у нас, инвестицията в недвижими парцели се обезсмисля.

“Имаш комисионни от организации, имаш неполучаване на приходи, когато ти е празен апартаментът, имаш поправки, имаш опасности, които са свързани с наемател и тогава доходността ти отива доста под 3%. Това обезсмисля инвестицията в недвижими парцели и поради това покачването на лихвените нива и на американския пазар, и в Канада води до отлив от интереса на купувачите от недвижими парцели. Но хората, които желаят да употребяват парцелите, те постоянно ще купуват ”, сподели Иванов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР