Какви са шансовете за референдума на Възраждане, чието обсъждане предстои

...
Какви са шансовете за референдума на Възраждане, чието обсъждане предстои
Коментари Харесай

Каква ще бъде съдбата на референдума на Възраждане

Какви са възможностите за референдума на " Възраждане ", чието разискване следва пленарна зала? Въпреки че парламентарната Правна комисия го отхвърли, не е безусловно несъмнено, че ще се повтори и в пленарна зала в петък. Хипотезите са две - или народните представители ще се съобразят с предлагането на комисията и отхвърлят провеждането на допитването, или ще решат да редактират въпроса. Становището на комисията е целесъобразно, само че не и наложително.

Партията на Костадин Костадинов внесе подписка за плебисцит, за която ГРАО откри, че са събрани годните над 400 хиляди подписа, с въпроса: " Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? ". Искането се прави в миг, когато на страната ѝ предстои да се причисли към единната европейска валута, откакто през 2020 година влезе в известния като " чакалня за еврозоната "  Механизъм на валутните курсове (ERM II). Макар да не е член на еврозоната, България е в Банковия съюз. След като 1 януари 2024 година беше отсрочена като допустима дата, в този момент България се готви за евро от 2025 година. 

Референдум или не?

След отхвърлянето от Правната комисия се появиха мнения, че " Възраждане "  може да се обърне към президента Румен Радев и да изиска да насрочи всенародно допитване, а той да не се съобрази с негативно мнение на 49-ото Народно събрание. За Дойче Веле доцент Наталия Киселова, преподавателка по конституционно право, изясни, че това може да се случи единствено при позитивно решение на Народното събрание. " Президентът може да дефинира дата единствено при позитивно решение на Народното събрание, което е органът, който може да преценя и да утвърди или отхвърли допитването. Ако Народно събрание изпрати решение, той ще насрочи дата за референдума ".

Доц. Киселова обясни какво ще се случи при сезиране на Конституционния съд (КС). " Ако Конституционен съд бъде сезиран при позитивно решение за референдума, следва да се произнесе в границите на един месец от сезирането, с цел да съблюдава периода за провеждането на всенародното допитване. Такъв беше казусът с референдума през 2016 година. Ако Народно събрание реши да не се създава допитване и Конституционен съд бъде сезиран, няма период за неговото изговаряне ".

През 2016 година Народното събрание даде зелена светлина за референдума на Слави Трифонов и неговите 6 въпроса. Но откакто президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционен съд, съдиите оповестиха за противоконституционни и трите оспорени от него въпроса.

Ако бъде дадена зелена светлина на референдума, президентът би трябвало да го насрочи за локалните избори наесен. Но в случай че 49-ото Народно събрание го отхвърли и Конституционен съд бъде сезиран и се произнесе позитивно след локалния избор, допитването може да бъде назначено за осъществяване и дружно с европейските избори следващата година, стана ясно още от отговора на доцент Киселова на въпроса на Дъждовни води.

Възможна ли е редакция на въпроса?

На съвещанието на правната комисия осем депутати от ПП-ДБ и Движение за права и свободи гласоподаваха за отменяне на референдума, седем народни представители - от " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН "  (ИТН) го поддържаха, а всичките 7 депутати от ГЕРБ отпред с ръководителя на парламентарната група Десислава Атанасова се въздържаха. От ГЕРБ дадоха да се разбере, че въпросът за всенародното допитване може да бъде редактиран.

За същото загатна и водачът Бойко Борисов на националното заседание с кметове на партията във Велико Търново на 24 юни. " Възраждане "  не са толкоз страшни. Ще станат, в случай че почнат с административни способи да ги стопират ", сподели той и позволи, че може да се спогодят за дата за приемане на еврото сред 2024 година и 2043 година - да вземем за пример януари 2025-та.

Законът дава опция на Народното събрание да редактира въпроса, без да трансформира същността на питането. Гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев уточни, че терминът " публична валута "  във въпроса на " Възраждане "  е в несъгласие с валутния закон, защото " отстрани договорната независимост за заплащане с други валути ". Освен това еврото е публична аварийна валута, което задължава Българска народна банка при поискване да прави неограничена обмяна на левове в евро. Радев предизвести, че референдумът би имал неподходящи последствия, защото ще докара до мощно утежняване на изискванията за финансиране на страна, бизнес и семейства, до нарушение на интернационалните контракти, които България е подписала и утвърдила, и ще наруши мъчно градено доверие.

Емилия МилчеваСнимка: privat

Българска народна банка към този момент е подписала Меморандум за отрязване на българските евромонети, а има и решение на Народното събрание, с което поддържа присъединението към еврото и задължи Българска народна банка и Министерството на финансите да ускорят процеса.

Късно е за подобен референдум? 

Няма случай, в който страна, която се причислява към механизма, да е отлагала своето присъединение все още, в който избраните за присъединение критерии са изпълнени, съобщи доктор Христо Христев, учител по право на Европейски Съюз в Юридическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски ". Аргументите на ПП-ДБ са, че утвърдените от Народното събрание контракти могат да бъдат изменяни или денонсирани единствено по реда, посочен в самите контракти, или в сходство с общопризнатите правила на интернационалното право, както гласи и член 85, алинея 3 от Конституцията. А съгласно закона за директното присъединяване на жителите във властта  " референдум по въпроси, уредени в подписани от Република България интернационалните контракти, може да се организира преди тяхната ратификация ".

" Не спирайте референдума, ще родите змей! ", прикани депутатът от Има Такъв Народ Гроздан Караджов. Ако въпросът не е наред, дайте да го редактираме, съобщи на совй ред водачът на " Възраждане "  Костадин Костадинов.

Ще има ли взаимни редакции с ГЕРБ или Народното събрание ще отхвърли допитването? Развръзката следва.

* Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР