Какви са причините за увеличението на цените на храните, разликите

...
Какви са причините за увеличението на цените на храните, разликите
Коментари Харесай

Хлебопроизводители и млекопреработватели: Намаляването на ДДС ще доведе до спадане на цените

Какви са аргументите за нарастването на цените на храните, разликите в цената на питателните артикули и какво ще последва от това? Това разясниха в „ Тази неделя “ ръководителят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева и млекопреработвателят Димитър Зоров.

„ Нормално е питателните артикули в Германия да са по-евтини, защото там Данък добавена стойност е 13,5% по-ниско, а енергийните разноски тук и там са изравнени, като разноските са по-евтини на единица продукция мляко в Германия “, разяснява Зоров.

„ В България производителите и преработвателите на млечни артикули са мощно обществено ориентирани, в чистия смисъл – „ донори “, споделя Зоров.

„ Между България и Германия има друга продуктивност на труда. При нас приказваме за извънредно ниска продуктивност на труда. Нормата за облага в бързооборотните артикули наближава 0%. Бизнесът в България се декапитализира вследствие на повишени енергийни разноски, повишени транспортни разноски, повишени разноски на суровините. В бизнеса не остава запас, който да обезпечи и да заплати почтено, в множеството случаи, човешкия труд ", сподели Мариана Кукушева.

Според нея ниската продуктивност не се дължи на това, че хората са мързеливи,, само че производства не дават отговор на актуалните условия.

Зоров означи, че е благополучие в случай че бизнесът му излезне на нула, защото през декември е бил на загуба от 120 000 лева Себестойността на продукцията му е скочила с 58%, а той е договорил с веригите покачване на цената на неговите артикули с 15%.

По думите му в неговия бранш са подготвени да излязат на митинг поради обстановката сега.

И Зоров, и Кушева са безапелационни, че техните браншове имат потребност от незабавна държавна помощ.

Единият вид е точно през понижаване на Данък добавена стойност за храните на 9%. Европейски Съюз даде право всяка страна суверенно да реши по какъв начин да действа с този налог, разяснява Зоров.

Полша и Чехия са се възползвали от това, само че не и България, добави Кукушева.

Председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите съобщи, че не може да разяснява цените в комерсиалните вериги, само че „ знаейки доставните цени, прави ни усещане като консуматори, че са високи “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР