Какви са преките и косвените ефекти за компаниите в България

...
Какви са преките и косвените ефекти за компаниите в България
Коментари Харесай

Иван Цанков: Въглищата за момента означават енергийна независимост

Какви са директните и косвените резултати за фирмите в България от войната в Украйна, какви ограничения вземат и какви са прогнозите им. Това разясниха мениджъри по време на, проведена от " Капитал " на 15 март. Тук можете да видите изявлението с изпълнителния шеф на " AES България " Иван Цанков.
Как България може най-ефективно да се преориентира от съветската си енергийна взаимозависимост? И може ли да го направи преди идната зима? В подтекста на всичко това, което се случва сега в Украйна, несъмнено въпросът за енергийната взаимозависимост на България още веднъж излиза на напред във времето. В най-голяма степен България е подвластна от съветския газ. Колкото по-бързо бъде редуцирано това, толкоз по-бързо страната ще излезе от обстановката. Безспорно планът, който най-вече може да способства за това, е интерконекторът с Гърция, тъй като тази тръба ще разреши на страната да внася огромни количества газ от трети страни - както от Азербайджан, по този начин и от новоизграждащия се терминал в Александруполис. В допълнение на това България и в този момент има опция да внася от други страни, тъй че в композиция с новата тръба това би било положително начало. AES е измежду водачите в международен проект в произвеждане на акумулатори (има даже свои литиево-йонни, които са доста ефективни), това част ли е от бъдещите бизнес проекти на компанията в България? Така е, имаме обща компания със Siemens, която се споделя Fluence (50/50 инвестиция). Определено тя е един от най-големите имплементатори на литиево-йонни акумулатори в света. Наскоро направи IPO, тъй че се развива извънредно добре, с доста планове в целия свят. Действително с големия си опит и експертите си ще бъде от изгода за България, изключително по отношение на препоръчаните планове в Плана за възобновяване. Става въпрос за 6-те гигавата акумулатори, които се появиха напълно неотдавна. Но и другия план, който е композиция на ВЕИ с акумулатори. Безспорно тези упоритости на България съставляват интерес за Fluence и доста скоро се надявам да бъдем от изгода, като организираме среща за обмяна на опит и обсъдим какво би трябвало да се случи в България, с цел да се направи привлекателна средата.

Според вас и AES би трябвало ли да се трансформират рамките на зелените политики като Fit for 55 и Зелената договорка, които постановат бързо изваждане на въглищните мощности, поради че България е към момента извънредно подвластна от своите Топлоелектрическа централа (AES изпраща една от най-силните си години през 2021 г.)? Ако ми бяхте задали този въпрос преди половин година, щях да ви дам много по-различен отговор. Нека ви отговоря обаче по следния метод. Fit for 55 и изобщо Зелената договорка са един страховит европейски план, в доста вярна посока. Всеки би желал да живее в един по-чист и екологичен свят. Съвсем неотдавна дружно с сътрудниците от Американската комерсиална камара и един от най-хубавите консултанти в Европа направихме едно пазарно изследване по отношение на това какъв би трябвало да бъде енергийният микс на България, тъй че да могат да се изпълнят задачите на Европейската комисия по Зелената договорка. Имаше надлежно няколко сюжета, по които може да се случи, само че най-щадящият за обществото откъм разноски беше обвързван с едно доста по-плавно и отмерено извеждане от приложимост на въглищните мощности. Особено в подтекста на войната в Украйна, въглищата за България значат енергийна самостоятелност. Не би трябвало да се бърза. България би трябвало да акцентира на това, което има като запас, да се цели напред към " там, където би трябвало да стигне ", само че да се даде задоволително време, с цел да може стопанската система да се настройки. Важно е да се обезпечат енергийната самостоятелност и сигурността на електроснабдяването на българския бизнес и семейства. Именно тук съществуващите въглищни мощности играят сериозна роля и както са играли в исторически проект, по този начин могат да са доста значими в тази невиждана рецесия сега. В този подтекст Топлоелектрическа централа " Марица-изток 1 " имаше една от най-успешните си години през 2021 година... Много са факторите, които въздействат на този бизнес - пазарните условия, климатичните политики и изобщо в този момент войната в Украйна. Трябва да ви кажа, че за следващ път се потвърждава, че " Марица-изток " е гръбнакът на българската енергетика и стопанска система. Защото без значение какво си приказваме, това са български запаси, токът се създава в България и няма никаква външна взаимозависимост от геополитическите процеси към нас.

Интервюто взе Евгени Ахмадзай
Реклама Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете
Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР