Какви са формулите за съставяне на правителство с третия мандат

...
Какви са формулите за съставяне на правителство с третия мандат
Коментари Харесай

Разкриха схемата на новото правителство: Янев се договаря поотделно с Борисов и Нинова

Какви са формулите за сформиране на държавно управление с третия мандат разясниха в студиото на „ Твоят ден ” по NOVA NEWS политолозите доцент Борис Попиванов и доцент Стойчо Стойчев.

Стойчев е на мнение, че е най-добре е изборите да бъдат по-късно напролет. Той не счита, че изборното законодателство е оказало въздействие върху това, че не се образува държавно управление. Поведението на президента демонстрира, че вървим към избори, сподели той.

Според Попиванов партиите нямат обилни разминавания за водещите проблеми в страната, само че връзките по сред им вършат сформирането на държавно управление невероятно. Той счита, че за следващ път преди избори се трансформира изборното законодателство.

„ Максимумът, на който се надяваме е държавно управление, което да продължи до края на зимните месеци или до локалните избори ”, сподели той. Въпросът е не дали ще има държавно управление, а има ли смисъл от такова в тази настройка, добави Попиванов.

Стойчев счита, че държавно управление на малцинство ще бъде като предходното държавно управление на Кирил Петков –  „ с всяка партия ще се договаря поддръжка, само че на една обща маса няма да седнат ”. Това държавно управление евентуално ще се осъществя с трети мандат, по тази причина Бойко Борисов няма да търси поддръжка от Българска социалистическа партия и противоположното, сподели той. Стефан Янев евентуално ще се договоря с и с ГЕБР и с Българска социалистическа партия за поддръжка, добави Стойчев.

Попиванов сподели, че даването на мандат на Движение за права и свободи не би било положително решение. Според него най-логичното е третият мандат да отиде при Българска социалистическа партия.

„ Ако допуснем, че предните два мандата не се осъществят има два разновидността. Единият е някои от останалите пет политически сили да съобщи, че има подготвеност с държавно управление и поддръжка за него и тогава би било редно президента да даде мандата на тази палтия, която и да е тя.  Другият вид е когато нито една от партиите не е декларирала такава подготвеност да предприеме този ход, мандата да се връчи на онази партия, която би провокирала минимум изненада. Даването на мандат на Българска социалистическа партия не би провокирал изненада ”, сподели Попиванов.

Той е на мнение, че в случай че до първия и втория мандат не се образуват блокове, третия мандат ще бъде условност.

Попиванов сподели, че държавно управление на малцинството може да е добър вид за партиите, които го поддържат, само че не и за партията, която го излъчва, тъй като тя няма да може да управлява дневния ред на личното си държавно управление. Нито ГЕРБ, нито Политическа партия ще заложат на подобен избор, добави той.

Според Стойчев президентът управлява все още тайминга на подготовка на избори, в него е и лоста наименуван трети мандат.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР