Каква е ефективността на обвинителните актове, изготвени от единствения кандидат

...
Каква е ефективността на обвинителните актове, изготвени от единствения кандидат
Коментари Харесай

Лозан Панов пита колко от обвинителните актове на Гешев са приключили с присъда

Каква е успеваемостта на обвинителните актове, направени от единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев. Това пита в писмо до Сотир Цацаров ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов. В позицията се слага въпросът за " нуждата от преценка на качеството на направените от претендента за основен прокурор обвинителни актове, а освен на размера на неговата активност в количествен аспект "

Публикуваме цялостния текст на писмото:

„ За справедлива преценка на професионалните и настоятелен качества на претендента за длъжността основен прокурор следва да се образуват непосредствени усещания от равнището на правните му знания, умения и персонални качества, проявени при осъществяване на функционалностите му.
Професионалните качества на всеки магистрат се разкриват на първо място въз основа на директно запознаване със наличието на направените от него актове. Тиражираната изключителна оценка на качествата на претендента неизбежно значи, че прокурорските актове, които е изготвил, отразяват задълбочени и систематични знания в региона на наказателното право и процес; дарба за идентификация на подлежащите на доказване основни обстоятелства по съответното дело; умеене за асортимент на съответстващите доказателствени материали; умеене за вярна подготовка на значимите обстоятелства и законосъобразно установяване на използвания закон; познаване на правосъдната процедура. Съдържанието на актовете на претендента е източник и на информация за прецизността на потребления от него юридически език, общата езикова просвета и умеене за ясно изложение.
Известно е също по този начин, че преценката за професионалната подготовка на магистратите се гради с изключение на на общи количествени, на първо място на качествените резултати, реализирани в практическата му активност. Те могат да бъдат преценени и коментирани единствено при съществуването на непосредствени усещания от съответната му работа като прокурор.
С оглед изложеното осведоменият избор в процедурата за избор допуска директно запознаване с работата на претендента по съответни каузи, по-специално с направени от него обвинителни актове по завършили наказателни производства, по които е протекъл постоянен инстанционен правосъден надзор.
Докладът на Комисията по атестирането и състезанията (КАК) при Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет по член 173, алинея 9 от Закон за съдебната власт по отношение на професионалните качества на претендента (конкретно: р. II) е учреден върху документи и статистически данни за неговата активност като прокурор, като отразява размера на неговата активност единствено в количествен аспект. Липсва каквато и да е информация за качествения аспект на осъществената от него работа.
В р. II, стр. 7 от отчета е систематизирано, че за 10-годишен интервал (от 2006 година до 19.07.2016 година, включително времето, когато е бил прокурор в СРП) претендентът е внесъл в съда 230 прокурорски актове, като по импортирани от него прокурорски актове са наказани общо 233 лица. В тези констатации липсва изясненост и конкретика по отношение на точния брой направени и импортирани в съда обвинителни актове, както и по отношение на броя и крайния резултат на окончателните правосъдни актове, сложени по импортирани от претендента обвинителни актове. Тази част на отчета не съдържа умишлен разбор и коментар на съответни прокурорски актове на претендента, заради което няма по какъв начин да се изведат обосновани заключения за качествената страна на активността му. Резултатите от правосъдния надзор по наказателните производства, инициирани по направени от него обвинителни актове, правната и фактическа трудност на производствата, биха илюстрирали с висока степен на обективност квалификацията на претендента.
Необходимо е да се уточнят залегналите в отчета статистически данни, като се заяви информация по отношение на точния брой импортирани в съда обвинителни актове, направени от претендента, за интервала от м. май 2012 година до 19.07.2016 година Фактът, че тогава е заемал длъжността прокурор в СГП допуска, че импортираните от него обвинителни актове са по каузи с по-висока трудност.
За този интервал следва да бъдат предоставени за директно запознаване преписи от направените от претендента обвинителни актове по дефинитивно завършили към сегашния миг наказателни производства, по които са били формирани правосъдни производства, ведно с информация за номерата на съответните правосъдни каузи и крайните резултати от правосъдното разглеждане на делата.
Показателни биха били данните за времето 18.02.2014 година – м. юни 2016 година, когато претендентът е бил разпределен в одобрената нова конструкция на СГП (отдел 01 „ Специализиран “), защото според констатациите в отчета преписките и делата в тази конструкция са се характеризирали със повишена фактическа и правна трудност и с публичен интерес.
От значимо значение за преценката на професионалните качества и достижения на претендента е непосредственото запознаване с съответно направени от него обвинителни актове за интервала 19.07.2016 година – 16.07.2018 година, когато е заемал длъжността административен началник на Специализираната прокуратура. За този интервал в отчета на КАК (стр. 8) е маркирана напълно в количествен проект статистическа характерност на реализираната от него активност.
От залегналата в отчета информация не излиза наяве дали през този интервал, отвън административно-организационната си функционалност, претендентът е правил активност (и каква именно) по отношение на директната си професионална ангажираност като прокурор. Ако в този интервал той е изготвял обвинителни актове по към този момент завършили към сегашния миг наказателни производства, въз основа на които да е било формирано правосъдно произвеждане, преписи от тях следва да бъдат показани за създаване на непосредствени усещания за високите професионални качества на претендента, установени в отчета на КАК. Най-достоверна база за заключения по отношение на правната подготвеност на претендента са окончателните резултати от правосъдното разглеждане на делата, формирани по импортирани от него обвинителни актове, заради което следва да се даде информация за номерата на съответните правосъдни каузи и резултатите от инстанционния надзор по дефинитивно завършилите наказателни производства. “
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР