Каква бомба ще хвърли Иван Гешев? Въпросът обиколи в четвъртък

...
Каква бомба ще хвърли Иван Гешев? Въпросът обиколи в четвъртък
Коментари Харесай

Гешев в отпуск, отвръща на удара

Каква бомба ще хвърли Иван Гешев? Въпросът обиколи в четвъртък коридорите на всички управляващи, откакто основният прокурор ясно сподели, че готви ответен удар.

Пред пленума на Висш съдебен съвет, събрал се да са разисква сигнала на Борислав Сарафов против него, Гешев заяви, че ще направи съществени разкрития за политическото въздействие в правосъдната система. " Ще има огромен позор за една част от членовете на Висш съдебен съвет. Това ще подейства почистващо на политическото въздействие. Решен съм твърдо да го направя ", съобщи Гешев пред правосъдните кадровици.
-->
Повече от час и половина те спореха с алинеи в каква процедура са и по кое време и по какъв начин могат да прегледат сигнала на Сарафов. Накрая взеха решение, че ще го създадат на изключително съвещание, свикано другата седмица от правосъдния министър Крум Зарков, ръководител на Висш съдебен съвет без право на глас.

Сигналът на зам.-главния прокурор и началник на следствието Борислав Сарафов до Висш съдебен съвет твърди, че на 15 май основният прокурор е пуснал в кабинета си запис на диалог с Йордан Стоев, член на Висш съдебен съвет, който бил изработен предходния ден. Пред заместниците си бил споделил, че има 150 записа на диалози с магистрати и политици.

В началото на дебата сигналът беше прочетен от Атанаска Дишева от Съдийската гилдия, която изиска включването му в дневния ред. Тя попита Гeшeв пpaвил ли e зaпиcи нa 150 мaгиcтpaти и пoлитици, а Гeшeв oтгoвopи, чe e глaвeн пpoĸypop и нe e нapyшaвaл Koнcтитyциятa.

" Аз съм прокурор, магистрат, мъж и българин и имам достолепие. Прокуратурата е единна, само че има един човек, знаете кой, и няколко членове на Висш съдебен съвет, чиито визии мен не съответстват с Конституцията ", отсече основният прокурор.

Всъщност, сега той е притиснат от пет страни. Освен сигнала на Сарафов против него във Висш съдебен съвет в ход е към този момент и процедурата за отстраняването му, откакто предишния петък шестима членове на прокурорската комисия на Висш съдебен съвет желаеха освобождението му. От трета страна Гешев ще бъде на разпит в понеделник. Лично той заяви, че е свикан в в Софийската градска прокуратура по инспекция за търговия с въздействие. От думите му стана ясно, че е по отношение на неговите изказвания, по време на близо 40-минутния брифинг, даден от него този понеделник.

Накрая Гешев изненада всички, като предприе непредвиден ход. Излезе в отпуск по персонални аргументи. Но все пак отиде на съвещанието на правната комисия в Народно събрание, която задейства четвъртата преса против него - стартира приемането на механизма за надзор над основния прокурор. Гешев не сподели дума и си потегли преди края за срещата, в която от самото начало се гледаха неприятно с Кирил Петков.

В същото време в парламентарната комисия за надзор над службите за сигурност се явиха началникът на Националната работа за защита (НСО) бригаден военачалник Емил Тонев и ръководителят на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) Пламен Тончев, с цел да бъдат изслушани на закрито съвещание за гърмежа пред автомобила на основния прокурор на 1 май.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР