Както всяка година на 2 юни отбелязваме Деня на Ботев

...
Както всяка година на 2 юни отбелязваме Деня на Ботев
Коментари Харесай

147 години безсмъртие на Ботев, сирените вият в цяла България

Както всяка година на 2 юни означаваме Деня на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България.

В 12:00 ч. сирените в цялата страна ще се включат за две минути в памет на революционера и всички, дали живота си за свободата на Родината, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. Тогава пешеходците и пътните транспортни средства в обитаемоте места, като се изключи влаковете, следва да спрат и да останат на място, с цел да отдадат респект на героите.
-->
Денят на Ботев ще бъде празнуван в цялата страна.

Служебният министър-председател Гълъб Донев ще взе участие във всенародното поклонение на връх Околчица във връзка отбелязването на Деня на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България. Премиерът ще одобри почетния часовой в подножието на върха, след което ще произнесе слово и ще сервира венец пред паметника на връх „ Околчица “.

Всенародно поклонение с молебен и възпоменателен протест ще стартира в 11:00. В него ще се включат и походниците, минали по 120-километровото трасе от Козлодуй до върха, с цел да отдадат респект на Христо Ботев и неговата чета. Възпоменателният протест ще стартира с молебен за България, отслужен от Врачанския митрополит Григорий. По традиция ръководителят на националния поход Евгени Филипов ще рапортува пред министър-председателя и ръководителя на Ботевския учредителен комитет и кмет на Враца Калин Каменов. Тържеството ще приключи с поднасяне на венци пред белокаменния кръст, а сирените ще известят триминутно всенародното поклонение пред паметта на Христо Ботев, неговите четници и на починалите за свободата на България.

От 11:30 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина в София ще се организира тържествена гала, отдадена на 147-ата годишнина от гибелта на революционера и в памет на героите, починали за свободата и независимостта на България, оповестиха от Столичната община. В програмата ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър, мъжки вокален отбор „ България “ с диригент Валентин Бобевски и артистът Христо Чешмеджиев.

От 11:00 ч. на паметника на Васил Левски на бул. „ Васил Левски “ в столицата възпитаници ще четат стихотворения от сборника „ Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова “.

С разнообразни прояви в страната представители на военните подразделения на Българската войска ще почетат паметта на поета – бунтовник Христо Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България. Това оповестиха от Министерството на защитата.

Традиционното всенародно поклонение пред паметника на Христо Ботев ще се организира през днешния ден на връх Околчица.

В него ще вземат участие военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски. 

Тържествени проверки-заря ще се проведат в няколко обитаеми места: в село Скравена, Община Ботевград, ще се включат военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителния боен духов оркестър на Сухопътните войски; в Павел баня ще вземат участие военнослужещи от 61-ва механизирана бригада – Карлово; в Елин Пелин военнослужещи от 38-ми батальон за ЯХБЗиЕ – Мусачево и от военно формирование 28 860 – Горна Малина ще се включат в тържествената проверка; в Първомай ще вземат участие внушителен блок от Съвместното командване на специфичните интервенции (СКСО).

В общоградски прояви и поклонения и в ритуали по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на поета-революционер Христо Ботев вземат участие военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, СКСО, Съвместното командване на силите, както и курсанти от Националния боен университет „ Васил Левски “ (във Велико Търново и Шумен) и Висшето военновъздушно учебно заведение „ Г. Бенковски “ (в Плевен).

Денят на Христо Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България се отбелязва за първи път през 1884 година във Враца и Пловдив, показва информация на отдел „ Справочна “ на Българска телеграфна агенция. Официално се отбелязва от 1901 година, когато на тържествата на връх Вола участват Ботеви четници. От 1953 година до 1988 година се празнува като Ден на Ботев и на починалите в битката срещу турското иго, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 година до 1990 година - като Ден на Ботев и на починалите за национално и обществено избавление на България, от 1991 година до 1993 година - като Ден на Ботев и на починалите за свободата на България.

С Решение на Министерския  съвет от 31 май 1993 година 2 юни е разгласен за Ден на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България.

Всяка година на 2 юни в 12:00 ч. от 1948 година насам, се отдава респект към паметта на починалите за свободата и независимостта на България с едноминутно безмълвие, писък на сирени и звън на камбани в продължение на две минути.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР