Както всички знаем, остеопороза е болест, при която се наблюдава

...
Както всички знаем, остеопороза е болест, при която се наблюдава
Коментари Харесай

Остеопороза или липса на опора

Както всички знаем, остеопороза е болест, при която се следи понижена костна маса и нарушена микроструктура на костите. В крайната й фаза се изкривява горната част на гръбнака, а самото деформиране се назовава „ вдовишка гърбица “.

Осемдесет на 100 от болните са дами в менопауза, забавно съвпадане, нали?
През тази фаза от живота си дамите се пенсионират, някои остават сами след загуба на обичания мъж, други са изпратили порасналите си деца в чужбина и няма за кого да се грижат. Тези събития карат дамите да усещат, че са изгубили опора, да се усещат сами и изоставени. Поемали са отговорност за другите, а в този момент не могат да поемат отговорност за самите себе си. Но какво се случва, когато не осъзнаваме тези свои усеща и страхове? Тялото проговаря... Как? Чрез остеопорозата. Холистичната медицина от дълго време разучава езика, посредством който тялото ни праща послания. Посланието на остеопорозата е, да повярваме, че можем устойчиво да стоим сами и животът ще ни поддържа по негов си метод.

И откакто благодарим на остеопорозата за нейното обръщение и поставим основите на вярата в бъдещето и в стабилността ни, можем да се заемем с някои съответни неща, с цел да си помогнем. Всички препоръки важат с цялостна мощ и за профилактика.

Първо сменете метода си на хранене.

Когато калцият се извлича от състава на клетките, костната компактност понижава. Една от аргументите за загуба на калций е високата киселинност в организма, наречена ацидоза.
Повечето от храните, които одобряваме през днешния ден, са киселинообразуващи – месо, млечни артикули, самун, кафе, алкохол, сладкиши, пакетирани храни. В идеалния случай, средата в организма е леко алкална и експертите поучават да съблюдаваме 60% банкет на алкална храна и 40% - на киселинна. Ако здравословното ви положение не е положително, може да увеличите % на алкалните храни. А кои са те въпреки всичко? Преди всичко зеленчуци, изключително зеленолистни, плодове, сурови ядки, бобови култури, също и плодове. Водата и прясноизцедените сокове ще допринесат доста за алкализирането на средата. По тематиката за алкално- киселинния баланс има доста информация и елементарно ще намерите положителни и детайлни рекомендации за всекидневно хранене, както и с храните. Този тип диета се предлага, без значение от типа на болестта.

Широкоразпространено е мнението, че млечните артикули би трябвало да участват в менюто при остеопороза, само че бъдете деликатни с този съвет! За млечните артикули има доста спорни теории. Някои експерти изцяло отхвърлят полезността им, изключително на прясното мляко и настояват, че човешкият организъм няма нужните ензими да ги разгражда. Употребата им води до трупане на отрови и ненужно прахосване на запас на организма да чисти отрови. Калций може да се добие и от растителна храна – сурови бадеми, цвекло, бобови култури, спанак, както и от съвременни храни като и.

Калцият би трябвало да се приема още от зачатието ни в съответни количества. Някои лекари настояват, че профилактиката на остеопорозата стартира също в този миг, по тази причина ни поучават да си набираме калций по време на бременността, а по-късно наложително да кърмим децата си. До тридесетата ни годишнина, приемът на калций усилва костната маса, а по-късно единствено спомага за закъснение на загубата на костна маса.

Много е значим и приемът на витамин D. Той се съдържа основно в рибата. Комбинирайте я с огромна салата, в духа на алкалното хранене. Витамин D може да получите и като се поразходите на слънце, даже единствено за 15 минути дневно.

Елементите магнезий, бор също са от значително значение при остеопороза. Той покачва равнищата на естроген в кръвта, които се трансформират внезапно при менопауза. Съдържа се в ябълки, круши, фурми, грозде, мед, соя, стафиди, праскови.

Ако ви е допустимо, изключете месото, млечните артикули, алкохола, кафето и цигарите и сладкишите. Това е стратегия супер най-много... И с доста по- малко от това ще се подобрите. Преценете личните си сили и желания. За някои изключването на месото би било тежко наказване, а за други няма да е проблем. Намерете своя метод.

След като си осигурите подобаващата храна, замислете се за физическа интензивност. Заседналият метод на живот също е другар на остеопорозата. Има обаче правила за придвижването – по- добре всеки ден по малко, в сравнение с два пъти в седмицата интензивно. Най- подобаваща е двучасова разходка всеки ден. Така ще си набавите и витамин D и ще дишате интензивно. Спортуването би трябвало да е без огромни натоварвания.

Дихателните извършения са идващият ви здравен помощник. Освен, че алкализират средата в организма ви – бонус към диетата, обезвреждат напрежението. Стресът и безконечният му приятел адреналинът, с общи старания извличат останалия ви калций, както и минералите от костите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР