Както вестник ``Гардиън`` обеща, някои от имената на мишените на

...
Както вестник ``Гардиън`` обеща, някои от имената на мишените на
Коментари Харесай

Еманюел Макрон и френски министри са били подслушвани с ''Пегас''

Както вестник ``Гардиън`` даде обещание, някои от имената на целите на софтуера ``Пегас`` към този момент станаха ясни.

Мобилните телефони на френския президент Еманюел Макрон и 15 членове на френското държавно управление евентуално са били подслушвани от страна на Мароко със софтуера 2019 година, предава френският всекидневник ``Монд``.

От кабинета на Макрон към момента не са коментирали изказването. ``Монд`` цитира NSO, че френският президент в никакъв случай не е бил обект на подслушване от техни клиенти. 

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса и пакистанският министър председател Имран Кан също се появяват в данните, които включват дипломати, военни началници и висши политици от 34 страни. Смята се, че през 2019 година мароканците са имали интерес към генералния секретар на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус и Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет, по времето когато е бил министър-председател на Белгия. Кралят на Мароко Мохамед VI е бил подслушван от силите за сигурност в личната му страна през 2019 година Същото важи и за премиера на страната Саадедин Отмани.

Смята се, че както Саудитска Арабия, по този начин и ОАЕ са таргетирали президента на Ирак Бархам Салех, който е непосредствен до Съединени американски щати. Английският номер на Салех също е в листата.

NSO съобщи, че фактът, че даден номер се е появил в листата, по никакъв метод не демонстрира дали този номер е определен за наблюдаване благодарение на ``Пегас``.

Администрацията на Министерски съвет не е сключвала контракт с израелската компания NSO Group, създала шпионския програмен продукт ``Пегас``. Това оповестиха за БГНЕС от държавната пресслужба. Шпионският програмен продукт, станал повода за величествен международен скандал, е разработван от израелска компания, която е имала свои клонове в България и Кипър.

Международно следствие на публицисти от 17 издания, измежду които " Вашингтон пост ", " Гардиън ", " Монд ", " Зюддойче цайтунг " демонстрира, че шпионската стратегия " Пегас " е употребена в към 50 страни. Със софтуера са били подслушвани и следени стотици правозащитници, публицисти и опозиционери в голям брой страни по целия свят. Както " Гардиън " към този момент заяви, анализът на изтеклите данни демонстрира, че клиенти на компанията са били десет правителства - Азербайджан, Бахрейн, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Унгария, Индия и ОАЕ, които са вкарвали десетки хиляди номера на представляващи интерес за тях хора. Сред подслушваните е бил телефонът на френския президент Еманюел Макрон - мишена на шпионско наблюдаване от страна на Мароко, заяви в. " Монд ". 

Правителството на индийския министър председател Нарендра Моди бе упрекнато в държавна измяна от опозицията, откакто стана ясно, че телефонните номера на няколко публицисти и деятели са в листата с повече от 50 хиляди номера на лица, за които от 2016 година се счита, че съставляват интерес за клиенти на NSO Group. Списъкът включва два телефонни номера, принадлежащи на най-големия политически опозиционер в Индия, Раул Ганди.

Бившият чиновник на Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати Едуард Сноудън се застъпи за възбрана на продажбата на търговски шпионски приложения. Неговото изявление за вестник Guardian, отдадено на абсурда към израелската стратегия ``Пегас``, бе оповестено на уеб страницата на вестника, съобщи БГНЕС.

" Трябва да спрем това. Вече не е допустимо да сме неактивни. Ако не се направи нищо за прекъсване на продажбата на такива технологии, тогава броят на обектите за наблюдаване доста ще надвиши 50 хиляди. Те ще се трансфорат в 50 милиона и това ще стане доста по-бързо, в сравнение с всеки от нас чака ", сподели Сноудън, като показва, че NSO Group, създала ``Пегас``, е единствено една от многото компании, продаващи сходен програмен продукт.

Според него съществуването на ефикасен и на ниска цена шпионски програмен продукт отваря вратата за злоупотреби, даже такива стратегии да са налични единствено за правоприлагащите органи и специфичните служби. По думите на Сноудън търговски артикули от този тип не би трябвало да съществуват, защото те не са принадлежности за сигурност, а " вектори на зараза " на електронни устройства, позволяващи да се употребяват смарт телефони против техните притежатели.

" Има такива области, такива промишлености, от които няма отбрана и по тази причина се опитваме да ограничим разпространяването на такива технологии. Не разрешаваме нуклеарните оръжия да се трансфорат в търговски артикул ", сподели той. Сноудън счита, че е нужен мораториум върху продажбата на шпионски програмен продукт, който би трябвало да бъде подсилен от държавните управления на множеството страни в света.

През 2013 година  Сноудън направи обществена информация методите на електронно наблюдаване от американските и английските специфични служби, както и обстоятелството, че те предават персонални данни на своите жители един на различен. Сноудън също по този начин аргументира, че специфичните служби на тези страни вземат участие в нелегално подслушване на договаряния сред водачи на непознати страни. Избягвайки преследването от американските управляващи, той изпраща молби за леговище до редица страни, в това число Русия, напомня БГНЕС. На 1 август 2014 година Стоудън получи първото позволение за престояване в Русия и сега има право на неопределен престой на съветска територия. Той е упрекнат в нарушение на два члена от закона за шпионажа. По всяка от тези точки го грозят до 10 години затвор. Служители на американската администрация неведнъж са заявявали, че считат Сноудън за изменник и няма да му простят, защото той съществено е увредил ползите на националната сигурност. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР