Както вчера ви информирахме, жена от Пловдив изрази възмущението си

...
Както вчера ви информирахме, жена от Пловдив изрази възмущението си
Коментари Харесай

Големите хранителни вериги с позиция относно поскъпването на храните

Както през вчерашния ден ви информирахме, жена от Пловдив изрази възмущението си от повишаването на някои артикули, като разгласява фотография с цените във Facebook.Публикацита набра известност и провокира гневни реакции на стотици пловдивчани.
 
Представителите на огромните търговски вериги в България – „ Била “, „ Лидл “, „ Кауфланд “, „ Фантастико “, „ ПроМаркет “, „ Т Маркет “ и „ Метро “ излязоха с позиция по отношение на изказванията, че виновността за повишаването на артикули от първа нужда, е тяхна.
 
Ето цялата им позиция:
Сдружението за съвременна търговия показва сериозното си терзание от зачестилите случаи на популистка изразителност от страна на разнообразни обществени фигури, с която се хвърля леке върху търговците на дребно с храни в България.
Настройването на необятната общност по отношение на цялостен един бранш от българската стопанска система не кореспондира с отговорно държание, ориентирано към въздържане на инфлационния напън. Още повече в миг на идни съдбоносни решения за страната ни като участието на България в еврозоната, при които е изключително значимо партньорството сред бизнеса и институциите и търсене на работещи решения, а не внасяне на спомагателни разделения, основани на популистки тези.
Търговците на дребно са измежду огромните и виновни работодатели и данъкоплатци в страната. Внушението, направено в разнообразни медийни изяви, че бранш „ търговия “ не основава добавена стойност в стопанската система, издава надълбоко недоумение на базови стопански процеси.
Да не забравяме виновното държание на бранша по време на Covid-кризата, както и след 24 февруари 2022 година, когато не позволи никакъв риск с продоволствието на българското население – точно тъй като към проблемите се подходи в експертен, съответен и градивен разговор.
Търговията на дребно в магазини, търгуващи най-вече с хранителни артикули, осъществя 3,5% от всички доходи на нефинансовите предприятия в страната през 2021 година Добавената стойност в бранша доближава 1,6 милиарда лева, което съставлява 2,2% от добавената стойност на предприятията и 1,3% от добавена стойност в стопанската система. В бранша са съсредоточени задгранични вложения на стойност 789 млн. евро или 2,8% от всички непознати капитали в страната до 2021 година Търговията на дребно с хранителни артикули дава работа на над 80 000 души в цялата страна, на които обезпечава конкурентни хонорари.
Нека не се подценява комплекса от фактори за ценообразуването – от световен дефицит на първични материали през по-дълги транспортни пътища за българския пазар, спрямо Централна и Западна Европа, до последствия в международен мащаб от военния спор. Подобни въздействия се отразяват отрицателно на всички, свързани с нашия бранш сектори – производители, транспортни компании, поддържащи услуги. Напомняме, че редица икономисти предизвестиха, че всяко използване на непазарни подходи (таван на цени и други) би влошило конкуренцията, а това би довело до в допълнение покачване на цените. Самите търговци имат съвпадащ интерес с този на жителите и на държавното управление да не се позволява растеж на цените.
Апелираме да не се неглижират дългогодишни пропуски в ръководството на целия агросектор (вкл. систематизиране на субсидии), довели до незадоволително локално произвеждане, и по този начин лековато да се показва един комфортен провинен – комерсиалните вериги.
Ако има съответни подозрения по повод активността на обособени бизнес оператори в страната, дано това бъде открито от съответните държавни контролни органи и да бъде оповестено. Но обезличаването и дамгосването на търговията на дребно с храни не е партньорско отношение.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР