Както в повечето случай, и при сегашния конфликт най-потърпевши са

...
Както в повечето случай, и при сегашния конфликт най-потърпевши са
Коментари Харесай

Руснаци: Срам ни е! Страх ни е! Превръщаме се в Северна Корея

Както в множеството случай, и при настоящия спор най-потърпевши са елементарните жители. За жителите на Украйна няма какво да се каже, там картината е покъртителна. Но истината е, че елементарните руснаци също започнаха да срещат съществени проблеми. Причината несъмнено, са глобите против Русия.

" Ако можех да напусна Русия тъкмо в този момент, щях да го направя. Но не мога да напусна работата си ", споделя Андрей. Той няма да може да си разреши ипотеката в Москва, в този момент лихвите са нараснали.

" Планирам да намеря нови клиенти в чужбина допустимо най-скоро и да се изнеса от Русия с парите, които спестявах за първата вноска ", споделя 31-годишният промишлен дизайнер. " Тук се опасявам – арестуваха хора за говорене против " партийната линия ". Чувствам позор, а даже не гласувах за ръководещите “.

Санкциите, които в този момент засягат Русия, се разказват като икономическа война - те имат за цел да изолират страната и да основат дълбока криза там. Западните водачи се надяват, че невижданите ограничения ще доведат до смяна в мисленето в Кремъл.

Обикновените руснаци се сблъскват с заличаване на спестяванията им. Животът им към този момент е нарушен. Санкциите против някои съветски банки включват отрязването им от Visa и Mastercard и затова Apple Pay и Гугъл Pay.

35-годишният Дария, началник на планове в Москва, споделя, че това значи, че не може да употребява метрото.

" Винаги заплащам с телефона си, само че просто не ставаше. Имаше и други хора със същия проблем. Оказа се, че бариерите се ръководят от банка ВТБ, която е под наказания и не може да приема Гугъл Pay и Apple Pay ", изяснява той. " Вместо това трябваше да си купя карта за метро. Също по този начин не можах да платя в магазин през днешния ден - по същата причина. "

В понеделник Русия удвои лихвения си % до 20% в отговор на глобите, откакто рублата падна до рекордно ниски равнища. Фондовият пазар остава затворен на фона на опасенията от солидна ликвидация на акции.

Кремъл споделя, че разполага с задоволително запаси, с цел да преодолее глобите, само че това е противоречиво.

През уикенда централната банка прикани за успокоение на фона на опасенията от банкрут на банките, което се случва, когато прекалено много хора се пробват да изтеглят пари.

" Няма долари, няма рубли - нищо! Е, има рубли, само че не се интересувам от тях ", споделя Антон, който е в края на 20-те и се е редил на опашка пред банкомат в Москва, написа dnes.bg. " Не знам какво да върша по-нататък. Страхувам се, че сега се трансформираме в Северна Корея или Иран. "

Купуването на задгранична валута коства на руснаците към 50% повече, в сравнение с преди седмица - в случай че въобще съумеят да се снабдят с нея.

В началото на 2022 година един $ се търгуваше за към 75 рубли, а едно евро за 80. Но войната оказа помощ за слагането на нови върхове - в един миг в понеделник един $ струваше 113 рубли, а еврото - 127.
За руснаците курсът на рублата към $ от дълго време е сензитивен въпрос.

Иля, който е при започване на 30-те, преди малко е завършил изплащането на ипотеката си в Москва. Той споделя, че не може да се реалокира " в скоро време ".

" Когато стартира интервенцията в Донбас отидох до банкомата и изтеглих спестяванията, които имах в Сбербанк в долари. Сега безусловно ги държа под възглавницата си ", споделя той. " Останалата част от спестяванията ми към момента са в банките: половината в долари, а останалата част в рубли. Ако нещата се влошат, ще изтегля партидата. Страх ме е, тъй като чакам вълна от обири. Но това е, което е. "

Изображения в обществените мрежи демонстрират дълги опашки, образуващи се пред банкомати и тържища за пари в цялата страна през последните дни, като хората се тормозят, че банковите им карти може да спрат да работят или че ще бъдат сложени предели върху размера на парите, които могат да теглят.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР