Както стана ясно в началото на февруари, главният изпълнителен директор

...
Както стана ясно в началото на февруари, главният изпълнителен директор
Коментари Харесай

Два съвета от Джеф Безос за бизнеса и живота

Както стана ясно при започване на февруари, основният изпълнителен шеф на Amazon Джеф Безос ще се отдръпна от поста си през месец юни, като той ще бъде сменен от сегашния началник на подразделението за облачните услуги на компанията – Amazon Web Services (AWS) Анди Джаси. Безос ще стане изпълнителен ръководител на борда на шефовете на Amazon.

С наближаването на края на ерата Безос в Amazon, основателят на компанията показа два съвета за бизнеса, а и за живота, в които би желал да се вслушат повече хора.

1. Създавайте повече, в сравнение с консумирате

„ Ако желаете да бъдете сполучливи в бизнеса, а в действителност и в живота като цяло, би трябвало да създавате повече, в сравнение с консумирате. Целта ви би трябвало да бъде да носите някаква стойност на всеки, с които си взаимодействате. Всеки бизнес, който не носи стойност на тези, които се допират до него, даже на повърхността да наподобява сполучлив, няма дълготрайна вероятност. Той е на път към изгубване “, споделя Безос.

Интересното в тази ситуация е, че основният изпълнителен шеф на Tesla Илон Мъск насочва съвсем същия съвет по време на изявление с „ Уолстрийт джърнъл “ през декември. На въпрос какъв е смисъла от фирмите и би трябвало ли въобще да съществуват, Мъск отговори: „ Компанията няма стойност сама по себе си. Тя има стойност единствено до степента, до която е  ефективен разпределител на запаси за основаване на артикули и услуги, които имат по-голяма стойност от разноските и вложените средства. С други думи, с цел да бъде сполучлива една компания би трябвало да основава повече, в сравнение с употребява. “

Както бизнесът, по този начин и животът, всеки ден ни дават благоприятни условия да даваме повече, в сравнение с вземаме, или да вършим тъкмо противоположното. Когато обмисляте тези благоприятни условия, имайте поради съвета на двамата най-богати индивида на планетата.

2. Борете се за това, което ви прави разнообразни

Когато Безос разгласи отдръпването си от управителния пост в Amazon и за финален път показа пред акционерите на компанията нейните финансови резултати, той сподели, че „ има едно последно значимо нещо, което се усеща длъжен да показа “.

Тогава той изненада с фрагмент от книгата на известния английски постепенен биолог професор Ричард Докинс „ Слепия часовникар “, оповестена за първи път през 1986 година В нея се приказва за същността на живота като нестихващата битка на индивида със средата, в която се намира. Цитираният от Безос откъс приключва с думите: „ Ако живите същества не поставят дейни старания, с цел да го предотвратят, те в последна сметка ще се слеят със заобикалящата ги среда и ще престанат да съществуват като самостоятелни създания. Това се случва, когато те умират “.

Какво общо има това с бизнеса? Безос споделя че е метафора, която е използвана освен за Amazon, само че и за всяка друга компания, а и за всеки човек.

„ Как светът се пробва да ви направи естествен? Колко труд полагате, с цел да запазите своята отличителност? За да запазите живо това нещо или тези неща, които ви вършат специфични? “, пита Безос.

Той прибавя, че на всички ни се споделя да бъдем себе си, само че не си изяснява, че това идва със своята цена. Както в биологията, по този начин и в бизнеса, околната среда се пробва да ни погълне.

„ Заслужава си да бъдете себе си, само че не очаквайте това да бъде елементарно или да не ви коства нищо. Постоянно ще би трябвало да влагате сила в това “, споделя Безос.

Тези думи сигурно идват от персонален опит и са съвет, който би трябвало да вземем драговолно. Това, което ви прави разнообразни и неповторими е и нещото, което ви изкарва отвън релсите на света към вас, а той ще опита да ви накара да се върнете в тях. Борете се за тези си другия и ги защитете от всички офанзиви. Те са доказателството, че сте живи.

Минда Зетлин , някогашен президент на Американското общество на публицистите и писателите и създател на „ The Geek Gap ", за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР