Както се заканиха Патриотите преди седмица, така разпореди премиерът Бойко

...
Както се заканиха Патриотите преди седмица, така разпореди премиерът Бойко
Коментари Харесай

Студеният резерв ще се ползва само от ТЕЦ „Марица Изток2“


Както се заканиха Патриотите преди седмица, по този начин разпореди министър председателят Бойко Борисов през днешния ден. Студеният запас за електроенергийната ни система ще се употребява единствено от държавната Топлоелектрическа централа „ Марица Изток2 “.

На днешното онлайн съвещание на Министерския съвет Борисов подреди на отрасловия министър Теменжка Петкова новите правила и по този начин удостовери оповестеното в петък от съдружния сътрудник Валери Симеонов – тецовете на Доган и Ковачки ще бъдат отрязани от студения запас.

Ще се създадат ремонти в Закона за енергетиката, които разрешават със заповед на енергийния министър да се разпорежда на несъмнено енергийно дружество да държи мощностните в режим на подготвеност и да получава пари за това. Промените незабавно бяха импортирани в понеделник, утвърдени сред първо и второ четене на Закона за локалното самоуправление на идващия ден и изцяло бяха признати в пленарна зала в сряда.

Така " Електроенергийният систематичен оператор " (ЕСО), в чиито цени до края на юни 2021 година са заложени 57 млн. лева за леден запас, няма да разгласи нови търгове за леден запас за интервала 1 август 2020 – 31 юли 2021 година, а при нужда ще задейства държавната въглищна централа.

Топлоелектрическа централа " Варна " на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, която от началото на 2018 година до момента е изкарала над 53 млн. лева от тези търгове, пък ще остане без тези доходи. Засегнати ще бъдат и три от електроцентралите, свързвани с предприемача Христо Ковачки, както и когенерацията на Кирил Домусчиев " Биовет ".

Решението за ампутиране на Доган от достъпа до леден запас бе оповестено предишния петък. Както обясни тогава водачът на НФСБ Валери Симеонов, " държавното управление се обвързва надали не със слугинаж към Доган " и това би трябвало да се промени.

" Сваляш студения запас от тук насетне. Студен запас, в случай че ни е належащо – единствено държавната Топлоелектрическа централа " Марица изток -2 ", подреди Борисов на Петкова незабавно след държавното съвещание.

Енергийният министър незабавно рапортува пред депутатите за решението и още веднъж изясни, че това ще е краткотрайно – до въвеждането на механизъм за потенциал, който на процедура ще размени практиката за разпределение на студения запас, само че електроцентралите, които се явят на търг и го завоюват, ще продължат да получават държавни дотации. По механизма сега се договаря с Брюксел и упованията са той да влезе в действие от средата на 2021 година а месеци преди този момент да се проведат търговете.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР