Както се и очакваше Bank of England повиши лихвените проценти

...
Както се и очакваше Bank of England повиши лихвените проценти
Коментари Харесай

Bank of England: Великобритания може би вече е в рецесия

Както се и очакваше Bank of England увеличи лихвените проценти от 1,75% на 2,25% - най-високото равнище от 14 години, и предизвести, че Обединеното кралство може към този момент да е в криза. Икономиката не опрадва упованията на Централната банка за растеж. Прогнозата е за стесняване с 0,1%.

Това е седмото следващо повишение на лихвените проценти на банката, която се пробва да укроти скока на цените. Този ход ще докара до повишение на разноските по заеми до най-високите им стойности от 2008 година, когато международната банкова система беше изправена пред колапс.

Инфлацията е пика си от близо 40 години, отбелязва Военновъздушни сили. Освен това се чака цените да се покачат през октомври, макар държавния проект за ограничение на растежа на цените на газта и електрическата енергия за семействата и бизнеса.

Повишаването на лихвените проценти прави вземането на заеми по-скъпо, което на доктрина би трябвало да насърчи хората да харчат по-малко и да охлади инфлацията. Разходите на доста семейства с ипотеки ще се покачат. Хората с типична ипотека за следене ще би трябвало да заплащат към 49 паунда повече на месец, до момента в който при общоприетите ипотеки с променлива рента нарастването ще е с 31 паунда.

Банката се надява да удържи инфлацията и дружно с държавните ограничения за семействата и бизнеса ще ограничи скока на цените. Прогнозата и е за 11% растеж на цените през октомври, да се задържи на 10% през идващите три месеца преди да стартира да пада.

На фона на тези ограничения новият канцлер Куаси Квартенг се готви да разгласи „ мини-бюджет ” през днешния ден. Става въпрос за понижение на ставките на някои налози и нови тласъци за стопанската система.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР