"Както съм обещал на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Велико

...
"Както съм обещал на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Велико
Коментари Харесай

Борисов: Както съм обещал, до 2024 г. Хемус ще е готова

"Както съм заречен на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Велико Търново, Търговище и Варна Автомагистрала "Хемус “ ще е подготвена до 2024 година, съобщи министър-председателят Бойко Борисов.

"На 15 август почваме строителството на автомагистрала "Хемус “ от Белокопитово до Търговище . Догодина по това време секторът от Ябланица до Боаза и другият – до Търговище, ще са подготвени ", заяви министър председателят.

"Това е най-трудното трасе от Автомагистрала "Хемус “, само че главната ни задача е да се пази животът на строителите. Не би трябвало да се позволява повреда. Да бързаме, само че с разсъдък " , обърна се министър председателят към инж. Глосов.

"В скалата се прави път, ще отиде до Тетевен, разяснява министър председателят строителството на правата до Боаза. От инженерна позиция се построяват големи уреди – диги по 26 метра, с цел да се изравни денивелацията на трасето. Водостоците са големи, защото зоната е вододайна. Отливат ги на място ", добави Борисов.

Министър Нанков инспектира строителството на "Хемус "

Спират ремонтите на „ Тракия” поради гастарбайтерите към Турция

Регионалният министър Николай Нанков осведоми, че малко над 30% от трасето са подготвени, с проектирането осъществяването надвишава 35%.

"Тези съвсем 10 км са предизвикателство, минават през планинска част, само че ще сме подготвени 7-8 месеца предварително, без да вършим компромис с качеството и сигурността на служащите ", безапелационен бе министърът.

"Средствата, които се влагат, са 55 млн. лв. без Данък добавена стойност при оповестена в началото цена от 90 млн. лв.. Спестени са 40% ", сподели още той.

Регионалният министър съпостави инвестицията с тази за построяването на Автомагистрала “Люлин”.

Къде са най-опасните места по пътищата ни

"При същия терен и същите уреди търгуваната през 2005 година автомагистрала коства към 8 млн. евро на километър. Тук приказваме за под 3 млн. евро. за километър или съвсем 3 пъти разлика в цената, обърна внимание той. В момента преработваме наредбите за гаранционните периоди за ново строителство на автомагистрали, ще ги удължим с най-малко 3 години. Необходими са добър контрол и добър надзор ", акцентира Николай Нанков.

Техническият началник на обекта Калин Борисов изясни , че огромните диги се извършват посредством арнонасипни системи, а водостоците са 14-тонни, извънгабаритни и се вършат на място, с цел да се спестят разноските от превоза им.

Министър-председателят Борисов разяснява, че евентуално при започване на октомври, с 8 месеца предварително, ще бъде открита правата до Сандански на Автомагистрала "Струма “.

Протест против автомагистрала "Струма "

"В момента другите сектори се строят или търгуват. Остава да се търгува последният - през Кресненското дефиле ", сподели министър председателят. По отношение на археологическите находки той уточни, че решението зависи от археолозите.

"Трябва да се съсредоточим в строителството, обществената сфера, образованието, сподели министър-председателят. Над 200 учебни заведения и детски градини се ремонтират сега. Тече огромно строителство в образованието на стойност 620 млн. лева "

В отговор на въпрос, районният министър заяви, че няколко десетки милиони лв. ще са нужни за възобновяване на републиканската пътна инфраструктура след изобилните дъждове в регионите на Тетевен, Смолян и Пловдив.

"Първоначално бяха отпуснати към 500 000 лева за спешно подсилване и попречване на вреди. Всички ще бъдат разказани и информацията ще бъде подадена към Комисията за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет. Средствата за покриване на вредите в Мизия, Тетевен и републиканските пътища със свлачищни процеси в Смолянско са от нейния бюджет ", уточни Николай Нанков.

Министър Нанков: Пътищата са най-евтините в Европа

"Щетите от свлачищата по държавната и общинската инфраструктура в Тетевенско, без зародилите през последната седмица, са 6,2 млн. лева Необходимите средства за свлачището при с. Тикале, което е в развой на подсилване, са над 7 млн. лева Разходите за възобновяване в Мизия ще бъдат към 3 млн. лева, а в Дупница, където бяха отнесени общински улици, към 600 хиляди лева ", сподели още той.

"В огромна част от обстановките реагираме на момента, само че се изисква време, разяснява районният министър. В Мизия на петия – шестия ден започнахме да поставяме асфалт. Реакцията на регионалното пътно ръководство и на общината в Тетевен също беше извънредно бърза ", подсети той.

Николай Нанков обърна внимание, че за свлачището на пътя сред Смолян и Мадан е належащо време, защото укрепването е доста тежко. Алпинистите още веднъж са на терен и геомрежите са сложени, изясни министърът.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР