Както обикновено, обсъжданията около бюджета и промените в правилата за

...
Както обикновено, обсъжданията около бюджета и промените в правилата за
Коментари Харесай

Как да се определя минималната заплата в България?


Както нормално, разискванията към бюджета и измененията в разпоредбите за 2022 година включват и спор към новите нива на минималната заплата. Въпреки че този път се чуват гласове за обвързване на някои от параметрите на политиките в обезпечаването и пазара на труда с обективните макроикономически действителности, това не се отнася за минималната заплата. Вместо това се възнамерява следващото нарастване - този път от 650 на 710 лв..

Последният път, когато се обсъждаше сериозна смяна в метода на структуриране на минималната заплата беше преди рецесията, с предложение за диференциране съгласно икономическата активност на работодателя и просветителната степен на наетия. Настъпването на рецесията обаче постави завършек на този спор, а при започване на 2021 година станахме очевидци просто на покачване, с 40 лв. вместо " обичайните " 50. Успокояването на икономическата обстановка ни дава мотив още веднъж да помислим за възможна смяна, ориентирана към стесняване на ролята на договарянията сред работодатели, синдикати и държавно управление и обвързване с справедливи стопански индикатори (доколкото, най-малко към този момент, цялостното елиминиране на минималната заплата наподобява надалеч от политически вероятното и допустимото).

Доколкото заплатата е отражение на направеното, продуктивността на труда наподобява явен претендент за съставен елемент в възможен механизъм за установяване на минималната заплата. В спешните години обаче продуктивността, измерена посредством брутната добавена стойност на ангажиран се сви изключително в първите тримесечия на 2020 година, a а годишна база растежът ѝ беше под 3%. Дори и в мощните години в края на предишното десетилетие растежът на продуктивността не надхвърляше 10% годишно, което би довело до сензитивно по-бавен растеж на минималната заплата от този, на който станахме очевидци. От значение е и разнопосочната секторна динамичност, като в хода на рецесията продуктивността на някои браншове - ИКТ, строителство - растеше макар отрицателната обща динамичност, което няма по какъв начин да бъде отразено от едно ниво на национална минимална заплата. Всяко стесняване на заетостта съчетано с стопански растеж от своя страна би довело до бързо повишение на минималната заплата, засилвайки резултата ѝ на преграда пред основаването на нова претовареност.

Почти всичко от казаното за продуктивността на труда важи и за обвързването на динамичността на минималното възнаграждение с тази на брутния вътрешен артикул. В годините на слаб растеж би имало и незначителни нараствания на минималната заплата, в спешните - задържане и даже спад. Възможно е, несъмнено, да се употребява множител - 2х, или даже 3х растежа на брутния артикул, или пък някаква форма на изглаждане. Струва се да се обмисли и дали се регистрира годишната или тримесечната динамика; тримесечните данни улавят по-точно икономическото развиване, само че пък използването им би довела до прекомерно чест промени в минималната заплата.

Друг мотив сочи, че главната причина за покачването на минималната заплата е компенсирането на растежа на потребителските цени и повишаването на издръжката на живота. По тази причина отчитането на инфлацията в метода на установяване на минималното възнаграждение наподобява разумно. През второто полугодие на 2021 година станахме очевидци на доста покачване на потребителските цени, с растежи на общия показател от порядъка на 4-6% на годишна база, само че на фона на нищожно покачване преди този момент. В близкото минало не е имало случай, в който растежът на потребителските цени да надвишава годишното покачване на минималната заплата, и прогнозите за близкото бъдеще сочат, че няма индикации това да се случи.

Възможно обвързване е и с динамичността на средата заплата, следвайки предложенията за контролиране на минималната заплата на европейско равнище. През последните две години междинната заплата пораства устойчиво, в резултат частично и на отпадането на някои нископлатени работни места и изсветляването на приходите в туризма и превоза. Проблемът с използването на този знак е, че всяко нарастване на минималната заплата по нужда тласка нагоре и междинната, което може да докара до безконечен цикъл на растеж (или най-малко до момента в който минималната и междинна заплата не се приближат доста покрай най-високите в икономиката).

Отчитането на динамичността на приходите на семействата и бедността също не е изключен метод. При него обаче би трябвало да се има поради доста по-голямото влияне на държавната политика върху приходите в съпоставяне със заплатите вследствие на определянето на нивата на пенсиите и обществените помощи. Това от своя страна основава риск държавното управление да тласка нагоре равнището на минималната заплата посредством смяна в други механизми, ориентирани по-скоро за битка с бедността.

Разбира се, засегнатите тук знаци надалеч не са всички, които биха могли да станат част от възможен механизъм - просто са измежду най-често употребяваните. Малко евентуално наподобява и минималната заплата да бъде обвързана единствено с един от тях - по-възможен сюжет е включването на няколко индикатора във формула, която пробва по-пълно да опише икономическата динамичност в страната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР