Както Burgas24.bg в РИОСВ - Бургас Извършена е била незабавна

...
Както Burgas24.bg в РИОСВ - Бургас Извършена е била незабавна
Коментари Харесай

РИОСВ: Има разорани дюни на плаж Бутамята

Както Burgas24.bg в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас

Извършена е била незабавна инспекция от специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас, взаимно с представител на Община Царево.

Проверката е установила, че в югозападната част на морския плаж е осъществено разораване и прекосяване на едрогабаритна техника.

След сравнение на сниманият сектор с данните от утвърдената и призната профилирана карта за морски плаж " Бутамята “ се открива, че от активността са наранени сиви пясъчни дюни. С помощта на GPS са снимани границите на засегнатия сектор за установяване на местоположението  му по отношение на пясъчните дюни - обекти по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Територията на морския плаж попада в рамките на предпазена територия по смисъла на Закона за предпазените територии - Природен парк " Странджа “, и в две предпазени зони по смисъла на Закона за биологичното многообразие - " Странджа “ за запазване на дивите птици и " Странджа “ за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фаунa.

Проверка в осведомителната система за Натура 2000 установи, че засегнатият сектор попада в картирани естествени местообитания - предпочитано местообитание с код 2130* " Неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност “ и 2120 " Подвижни дюни с Ammophila arenaria по крайбрежната линия “, които са предмет на запазване в предпазена зона " Странджа “ за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фаунa.

Директорът на РИОСВ-Бургас е предал по подготвеност сигнала и констатациите от осъществената инспекция на министъра на туризма.

Уведомено е и Териториално поделение – Царево към Районна прокуратура – Бургас, за изговаряне по подготвеност за съществуване на осъществено закононарушение, поради че са наранени местообитания, предмет на запазване.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР